Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

«Φωτιά» το πετρέλαιο θέρμανσης – Πονοκέφαλος στα νοικοκυριά

«Φωτιά» το πετρέλαιο θέρμανσης – Πονοκέφαλος στα νοικοκυριά.

«Φωτιά» το πετρέλαιο θέρμανσης – Πονοκέφαλος στα νοικοκυριά

Φωτιά ανάβει στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς το πετρέλαιο θέρμανσης με τις εκτιμήσεις να θέλουν την τιμή του να είναι υψηλότερη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι.
Στις 15 Οκτωβρίου, ξεκινά η διάθεση του με το μειωμένο ειδικό φόρο κατανάλωσης στα 0,28 ευρώ ανά λίτρο, αλλά τα νοικοκυριά θα βρεθούν αντιμέτωπα με τσουχτερές τιμές εξαιτίας του ανατιμητικού σερί του αργού πετρελαίου.

Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν άνοδο 1% στις ασιατικές αγορές, καθώς οι επενδυτές επικεντρώνουν την προσοχή τους, στην προοπτική περιορισμού των διαθέσιμων ποσοτήτων πετρελαίου διεθνώς, εν αναμονή των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν.
Οι κυρώσεις αυτές, θα εφαρμοστούν από το Νοέμβριο. Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent, για τα συμβόλαια ενός μηνός, καταγράφηκαν στα 82,17 δολάρια, αυξημένες κατά 83 σεντς ή 1%. Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 84 σεντς ή 1,2% στα 72,41 δολάρια το βαρέλι.
Το ράλι των διεθνών τιμών αποδίδεται στην απόφαση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του ΟΠΕΚ να μην ανεβάσουν την παραγωγή τους προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα της προσφοράς του ιρανικού πετρελαίου που προκάλεσαν οι κυρώσεις Τραμπ στη χώρα του Περσικού Κόλπου.
Από αυτή τη ρευστή κατάσταση δεν μένει ανεπηρέαστη ούτε η ελληνική αγορά.
Σύμφωνα με στοιχεία μεγάλων ελληνικών εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών ήδη οι τιμές βάσει των οποίων τα διυλιστήρια τιμολογούν τα προϊόντα τους, βρίσκονται πάνω από τα 696 δολάρια ανά μετρικό τόνο όταν πέρυσι ήταν κοντά στα 513. Δηλαδή είναι υψηλότερα κατά 35%.
Η τελική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, σε μέσα επίπεδα, αν το καύσιμο έβγαινε σήμερα στην αγορά θα ήταν στα 1,14 ευρώ ανά λίτρο, όπως εκτιμούν στελέχη πετρελαϊκών επιχειρήσεων.
Πέρυσι τον Οκτώβριο είχε ξεκινήσει με τιμή κοντά στα 0,95 ευρώ ανά λίτρο.
Οι καταναλωτές, λοιπόν, θα έρθουν αντιμέτωποι με μία επιβάρυνση της τάξης του 20%. Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Απρίλιο το πετρέλαιο θέρμανσης είχε κλείσει τη χειμερινή σεζόν με 1,08 ευρώ το λίτρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: