Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Ηλεκτρονική τιμολόγηση: Τα κενά που προκύπτουν από την επικείμενη μεταρρύθμιση Από το 2019 η πιλοτική εφαρμογή σύμφωνα με την ΑΑΔΕ

Ηλεκτρονική τιμολόγηση: Τα κενά που προκύπτουν από την επικείμενη μεταρρύθμιση
Από το 2019 η πιλοτική εφαρμογή σύμφωνα με την ΑΑΔΕ
28 Σεπ 2018 - 09:17
Picture 0 for Ηλεκτρονική τιμολόγηση: Τα κενά που προκύπτουν από την επικείμενη μεταρρύθμιση
Του Γιώργου Λαμπίρη

Σε αγώνα δρόμου της τελευταίας στιγμής αναμένεται να εξελιχθεί για μία ακόμα φορά, μία σημαντική και πολυδαίδαλη φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία όπως ο ιδιος ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλή, έχει αναφέρει, θα ξεκινήσει να υλοποιείται εντός του 2019. Θα θυμίσουμε ότι και η εφαρμογή του νέου Ε3, αποτέλεσε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό πεδίο, που λειτούργησε με πολλές αρρυθμίες.

Οι εκκρεμότητες

Συγκεκριμένα, το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι παρά τη διάθεση της φορολογικής διοίκησης για έναρξη εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και της ηλεκτρονικής τήρησης βιβλίων, υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες που πρέπει να τακτοποιηθούν καθώς και σειρά διευκρινίσεων που απαιτείται, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων εμφανίζεται ανέτοιμο στην πράξη για την προσαρμογή στα νέα φορολογικά δεδομένα.

Μεγάλος ο αριθμός των χειρόγραφων τιμολογίων

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΦΕΕ, Βασίλη Καμπάνη, ο μεγαλύτερος αριθμός των τιμολογίων που εκδίδονται – πάνω από 95% -, είναι σε χειρόγραφη μορφή, ενώ μόνο το 5% των επιχειρήσεων διαθέτει μηχανογράφηση.

«Πρόκειται για ένα ζήτημα που απαιτεί αντιμετώπιση. Ο χρόνος δηλαδή και η διαδικασία που απαιτούνται για να καταχωρηθούν ηλεκτρονικά όσα τιμολόγια έχουν εκδοθεί προηγουμένως χειρόγραφα», τονίζει ο κύριος Καμπάνης.

Ποιοι θα την εφαρμόσουν στο πρώτο στάδιο λειτουργίας της;

Ο ίδιος επισημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξουν διευκρινίσεις αναφορικά, με το ποιες επιχειρήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν υποχρεωτικά στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής της και ποιές όχι. Επί της ουσίας οι πρώτες επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο νέο σύστημα, θα αποτελέσουν μέρος του πειράματος, που θα οδηγήση στην καθολική του εφαρμογή από το 2020.

Ηλεκτρονική τιμολόγηση από ιδιώτες παρόχους

Θυμίζουμε ότι κατά το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, η εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα γίνεται με από ιδιώτες παρόχους – επιχειρήσεις πληροφορικής, με το ανάλογο τίμημα για τις επιχειρήσεις που θα προχωρήσουν στην αναβάθμιση της λειτουργίας τους.

Στους στόχους της ΑΑΔΕ είναι η μελλοντική παροχή βασικών υπηρεσιών που σχετίζονται με την ηλεκτρονική τιμολόγηση και καθώς θα διευρύνεται η εφαρμογή της, ούτως ώστε να μειωθεί το κόστος για τους υπόχρεους και να διευκολύνει τη διαδικασία.

 Προϋπόθεση πάντως για την υποβολή του ηλεκτρονικού δελτίου αποστολής σε δεύτερο χρόνο, είναι να έχει εξελιχθεί η εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, η οποία θα αποτελέσει οδηγό για κάθε ανάλογη μεταρρύθμιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: