Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Με πρόστιμο κινδυνεύουν όσοι δεν έλαβαν ειδοποίηση για απόσυρση ταμειακών Το σφάλμα της φορολογικής διοίκησης

Με πρόστιμο κινδυνεύουν όσοι δεν έλαβαν ειδοποίηση για απόσυρση ταμειακών
Το σφάλμα της φορολογικής διοίκησης
28 Σεπ 2018 - 08:19
Picture 0 for Με πρόστιμο κινδυνεύουν όσοι δεν έλαβαν ειδοποίηση για απόσυρση ταμειακών
Του Γιώργου Λαμπίρη

Σε λάθος της φορολογικής αρχής οφείλεται το γεγονός, ότι δεν εστάλη προς τους υπόχρεους μεγάλος αριθμός ειδοποιήσεων με e-mail, αναφορικά με την αντικατάσταση των παλαιών ταμειακών μηχανών, που αναφέρονται στον πίνακα Β΄. Μάλιστα, όσοι δεν έχουν προβεί σε απόσυρση των ταμειακών αυτών, η οποία έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί έως και τις 31 Μαΐου, δηλώνοντας την παύση της εκάστοτε ταμειακής στο taxis, μέσω του εντύπου Δ13, κινδυνεύουν να λάβουν ειδοποιήσεις από τη ΔΟΥ, για να τις αποσύρουν χειρόγραφα στο τμήμα Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, επιβαρυνόμενοι με πρόστιμο.

Προηγήθηκε ενημέρωση για τον πίνακα Α’ όχι όμως και για τον πίνακα Β’

Έτσι, παρά το γεγονός ότι η φορολογική αρχή ενημέρωσε αρχικά τους υπόχρεους να αποσύρουν τις ταμειακές, που εντάσσονταν στον πίνακα Α’, ενημέρωση, η οποία πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2017, από αμέλεια του προσωπικού της, όπως επισημαίνει σχετικά στα Φορολογικά Νέα, ο πρόεδρος της ΠΟΦΕΕ, Βασίλης Καμπάνης.

Επί της ουσίας, αρμόδια αρχή για την ενημέρωση των κατόχων ταμειακών μηχανών, που θα έπρεπε να αποσυρθούν, αποστέλλοντας τον πίνακα Β’, είναι το Τμήμα Ε΄- Πληροφοριακών Συστημάτων Ηλεκτρονικής Εξυπηρέτησης της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

«Δεν υπάρχει δυνατότητα εντοπισμού των κατόχων από τους φοροτεχνικούς»

Όπως επισημαίνει ο κύριος Καμπάνης σχετικά «οι φοροτεχνικοί δεν έχουν τη δυνατότητα να εντοπίσουν, ποιοι κατέχουν τις συγκεκριμένες ταμειακές μηχανές μέσα από το σύστημα και να τους καλέσουν να τις αποσύρουν. Ο εντοπισμός των κατόχων μπορεί να γίνει μόνο μέσω των αρχείων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Για να μπορέσουμε να εντοπίσουμε ποιοι είναι οι υπόχρεοι θα πρέπει να εξετάζουμε κάθε επιχείρηση ξεχωριστά σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, οι υπεύθυνοι της συγκεκριμένης αρχής, διαθέτουν το σύνολο του αρχείου των κατόχων, καθώς και τα e-mail τους – ή το e-mail του φοροτεχνικού κάθε επιχείρησης -, στα οποία όφειλαν να τους ειδοποιήσουν».

Θυμίζουμε τέλος, ότι η χρήση των ταμειακών μηχανών που περιλαμβάνονται στον πίνακα Β’, έχει απαγορευτεί από την 1η Οκτωβρίου του 2008 με τις διατάξεις της Α.Υ.0.0. ΠΟΛ 1063/26.3.2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια: