Ψίχουλα το φορο-πακέτο Τσίπρα
Του Σπύρου Δημητρέλη
Οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί από την κυβέρνηση για ένα ουσιαστικό πακέτο μείωσης της φορολογίας προς τη δοκιμασμένη στα χρόνια των μνημονίων και δοκιμαζόμενη μεσαία τάξη διαψεύστηκαν με τον πιο ηχηρό τρόπο από τη χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Αντιμέτωπη με τις αγορές που έδειξαν τις διαθέσεις τους τις τελευταίες ημέρες απέναντι στις πληροφορίες για ένα μεγάλο πακέτο παροχών αλλά και τους θεσμούς και εταίρους που διεμήνυσαν με κάθε τρόπο στην κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες ότι περιθώρια για ουσιαστική χαλάρωση δεν υπάρχουν, ο πρωθυπουργός περιορίστηκε σε εξαγγελίες που ακούγονται όμορφα αλλά επί της ουσίας είναι πολύ περιορισμένης επίδρασης στα εισοδήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ είχε ανακοινωθεί ότι θα θεσπιστούν μόνιμες φοροελαφρύνσεις 770 εκατ. ευρώ για το 2019, το φορολογικό πακέτο που ανακοινώθηκε δεν ξεπερνά για το 2019 ούτε τα 100 εκατομμύρια. Ερωτηματικό είναι και το δημοσιονομικό κόστος των εξαγγελιών για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Ας δούμε μια μία τις εξαγγελίες για φορολογικές ελαφρύνσεις και τι πραγματικά σημαίνουν αυτές για τους φορολογούμενους:
-Μείωση έως και 50% του ΕΝΦΙΑ για 1,2 εκατ. μικροϊδιοκτήτες και μάλιστα σε δυο δόσεις με την πρώτη από την 1-1-2019. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι ετήσιο ΕΝΦΙΑ έως 100 ευρώ πληρώνουν περίπου 1,7 εκατ. μικροϊδιοκτήτες. Έτσι ακόμη και αν η κυβέρνηση επέκτεινε την φοροαπαλλαγή σε 1,7 εκατ. μικροϊδιοκτήτες αντί για τους 1,2 εκατ. που ανακοίνωσε το ετήσιο όφελος για αυτούς θα ήταν το πολύ έως 50 ευρώ. Μάλιστα επειδή η ελάφρυνση αυτή θα δοθεί σε δυο δόσεις τότε το όφελος είναι έως 25 ευρώ ετησίως… Για την μεγάλη ομάδα των μεσαίων ιδιοκτητών ακινήτων που πληρώνουν σημαντικά ποσά λόγω ΕΝΦΙΑ δεν υπάρχει καμία ελάφρυνση. Η μόνη που υπάρχει είναι αυτή των αντίμετρων που έχουν θεσπιστεί για το 2020 αλλά με την προϋπόθεση της μείωσης του αφορολόγητου ορίου από το 2020 που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν θα πραγματοποιήσει. Ούτως ή άλλως τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2019 θα εκδοθούν τον ερχόμενο Αύγουστο, δηλαδή πιθανόν μετά τις εθνικές εκλογές, εφόσον επιβεβαιωθούν τα σενάρια για πραγματοποίησή τους τον Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελάφρυνση που ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργό δεν κοστίζει δημοσιονομικά περισσότερο από 30 εκατ. ευρώ.
-Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς και ΚΟΙΝΣΕΠ και για τις ανενεργές επιχειρήσεις. Το τέλος επιτηδεύματος που ανέρχεται σε 650 ευρώ για τους αγρότες που υπάγονται σε κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και 500 ευρώ για όσους κατοικούν σε οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων. Οι περισσότεροι υπάγονται στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ και εξαιρούνται ήδη από το τέλος επιτηδεύματος. Έτσι, η απαλλαγή που εξαγγέλθηκε αφορά ελάχιστο αριθμό αγροτών. Όσο για τις ανενεργές επιχειρήσεις η εξαγγελία της απαλλαγής είναι ουσιαστικά κενή περιεχομένου καθώς υπάρχει ήδη η δυνατότητα εκπρόθεσμης διακοπής εργασιών για ανενεργές επιχειρήσεις με απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος. Πιθανόν η εξαγγελία να αφορά την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος λόγω μη ύπαρξης εσόδων και εξόδων, αλλά με διατήρηση των βιβλίων. Λόγω, όμως, της προσπάθειας αποφυγής του τέλους επιτηδεύματος οι περισσότεροι φορολογούμενοι έχουν κλείσει ήδη ανενεργά μπλοκάκια και επιχειρήσεις.
-Μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή κατά τέσσερις μονάδες από το 29% στο 25% σε βάθος τετραετίας αρχής γενομένης από το 2019. Ουσιαστικά εξαγγέλθηκε η μείωση κατά μία μονάδα από το 29% στο 28% του συντελεστή για τη χρήση 2019 με το σχετικό όφελος για τις επιχειρήσεις να φανεί από το 2020 στην εκκαθάριση του φόρου τους για την προηγούμενη χρήση. Να σημειωθεί ότι το πακέτο των φορολογικών αντίμετρων προβλέπει την εφάπαξ μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 29% στο 26% από το 2020 αλλά με την προϋπόθεση της μείωσης του αφορολόγητου ορίου. Πρόκειται για επιλογή σαφώς πιο συμφέρουσα για τις επιχειρήσεις σε σχέση με τη χθεσινή εξαγγελία του πρωθυπουργού.
-Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από την 1-1-2021. Ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ εξαγγέλθηκε ότι θα μειωθεί από το 24% στο 22% και ο μειωμένος από το 13% στο 12%. Η εξαγγελία δεν αντέχει σε ουσιαστική κριτική διότι η εφαρμογή της έχει πολλές αβεβαιότητες και προϋποθέσεις. Επιπλέον η εφαρμογή της τοποθετείται χρονικά στο μέσον την θητείας της επόμενης κυβέρνησης…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου