Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Σχέδιο οικονομικής συνεργασίας πρότεινε ο Πιτσιόρλας στους ομολόγους του γειτονικών βαλκανικών χωρών

Σχέδιο οικονομικής συνεργασίας πρότεινε ο Πιτσιόρλας στους ομολόγους του γειτονικών βαλκανικών χωρών

4:08 πμ, Σαββατο 24 Νοε 2018
Ένα σχέδιο κοινών δράσεων στα ζητήματα της αγοράς -με έμφαση στα θέματα καταπολέμησης του παρεμπορίου, προστασίας των καταναλωτών και διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας - πρότεινε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, στους ομολόγους του της Βουλγαρίας, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο της συνεργασίας που είχαν στην 4η υπουργική συνάντηση των τεσσάρων χώρων, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
«Υπάρχει σε εξέλιξη μια συζήτηση με όλες τις γειτονικές χώρες σε μεγάλα θέματα που αφορούν τον τομέα των δικτύων -τα ενεργειακά δίκτυα, τα σιδηροδρομικά, τις διασυνδέσεις λιμανιών, τα ψηφιακά- και τα επιμέρους υπουργεία έχουν προχωρήσει σε συνεργασία σε όλα αυτά. Σήμερα κουβεντιάσαμε για τα ζητήματα της αγοράς και προέκυψε ως συμπέρασμα η ανάγκη να διαμορφωθεί ένα action plan της οικονομικής συνεργασίας για τα επόμενα χρόνια», εξήγησε ο κ.Πιτσιόρλας, διευκρινίζοντας ότι στο σημερινό πρώτο στάδιο της συζήτησης τέθηκε το πλαίσιο των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, το οποίο οι υπουργοί θα μεταφέρουν στους επικεφαλής των κυβερνήσεων τους, προκειμένου να εξουσιοδοτηθούν να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα. Η ελληνική πλευρά είναι εκείνη που ανέλαβε -μέσω της Ειδικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών- να εκπονήσει το σχέδιο της πρότασης και να εξειδικεύσει τα θέματα της προωθούμενης συμφωνίας.
«Θα στείλουμε κάποιο σχέδιο στους γείτονές μας και επιδίωξή μας είναι να υπάρξει μία Σύνοδος που θα καταλήξει στο action plan [...] σήμερα συμφωνήσαμε στη διαδικασία την οποία θα ακολουθήσουμε, προκειμένου να το διερευνήσουμε και να το αποφασίσουμε στην συνέχεια», διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός, σημειώνοντας πως «μιλήσαμε για τις χώρες που ήταν παρούσες, αλλά προφανώς το action plan αφορά και τη Σερβία και τη Ρουμανία».
Ερωτηθείς σχετικά με τους τομείς που εξετάστηκαν ως πιθανά πεδία συνεργασιών εξήγησε πως δύναται να προωθηθεί η συνεργασία των οργανισμών όλων των χωρών, οι οποίοι ασχολούνται με την προώθηση των εξαγωγών και την προσέλκυση επενδύσεων, προσθέτοντας πως «η κεντρική ιδέα είναι οι βαλκανικές χώρες να μην επιδίδονται σε ανταγωνισμό μεταξύ τους [...] αλλά να συνεργαστούν για την προώθηση των εξαγωγών των προϊόντων όλης της περιοχής».
Η πρόσβαση επιχειρηματιών στα εμπορικά μητρώα όλων των γειτονικών χωρών απασχόλησε επίσης τη συζήτηση. «Είναι ένα τεράστιο θέμα, θα διευκολύνει τους πάντες για την οικονομική συνεργασία το να υπάρχει διασύνδεση των εμπορικών μητρώων, το να μπορεί δηλαδή ο Έλληνας ή Βούλγαρος επιχειρηματίας να έχει πρόσβαση στο εμπορικό μητρώο της διπλανής χώρας και να έχει μία εικόνα για τα στοιχεία εταιρειών της» είπε ο κ.Πιτσιόρλας.
Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε την προοπτική συνεργασίας στα θέματα ελέγχου της αγοράς, καθώς, όπως υπογράμμισε, «αφορά πολλές πλευρές, αφορά την ποιότητα των προϊόντων, την πιστοποίησή τους και το τεράστιο θέμα του παρεμπορίου που μας ενδιαφέρει πολύ ως χώρα».
Οι υπουργοί Οικονομίας διερεύνησαν ακόμη τις προοπτικές συνεργασίας των κεντρικών αγορών Θεσσαλονίκης, Σκοπίων, Σόφιας και Τιράνων, καθώς και την προώθηση συνεργιών σε θέματα νέων τεχνολογιών και καινοτομιών μέσα και από τη σύνδεση των επιχειρήσεων με τα πανεπιστήμια.
«Η συμφωνία των Πρεσπών είναι μία ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσουμε, ώστε να αναδείξουμε τα χαρακτηριστικά της περιοχής και τις δυνατότητες ανάπτυξης της οικονομικής συνεργασίας, εκεί όπου είχαμε ανταγωνισμούς κάθε είδους» τόνισε ο κ.Πιτσιόρλας,εκτιμώντας πως «η ιδέα που συμφωνήσαμε και περιμένουν όλοι από εμάς να στείλουμε το σχέδιο, αντιμετωπίστηκε πάρα πολύ θετικά και αυτό […] είναι ένα σημαντικό βήμα ως προς το κλίμα που διαμορφώνεται για μια συμφωνία σε μια μεγάλη ατζέντα θεμάτων, που θα συγκεκριμενοποιηθούν και θα οργανωθεί η υλοποίησή τους».
Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: