Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

«Τσουνάμι» αγωγών και μάχες ενοίκων φέρνει το πρώτο μπλόκο στο Airbnb

«Τσουνάμι» αγωγών και μάχες ενοίκων φέρνει το πρώτο μπλόκο στο AirbnbΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
09.12.2018 09:40
 Τελευταία Ενημέρωση
09.12.2018 10:26
Βασίλης Παπαναστασούλης
Βασίλης Παπαναστασούλης
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων ανά την Ελλάδα ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά για να μπλοκάρουν την μετατροπή κατοικιών σε τουριστικά καταλύματα, μετά την απόφαση δικαστηρίου που απαγόρευσε τη βραχυχρόνια μίσθωση βίλας στη Χαλκιδική
Διχάζει η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης σχετικά με την απαγόρευση βραχυχρόνιας μίσθωσης σε παραθεριστική βίλα της Χαλκιδικής, μέσω πλατφόρμας τύπου Airbnb. Από τη μια πλευρά βρίσκονται αυτοί που υποστηρίζουν ότι έχουν δικαίωμα να εκμεταλλεύονται την περιουσία τους όπως θέλουν, ενοικιάζοντας τα ακίνητά τους σε τρίτους για μικρά χρονικά διαστήματα, και απ' την άλλη αυτοί που τονίζουν πως δεν πρέπει να βλάπτονται τα δικαιώματα των υπολοίπων συνιδιοκτητών σε πολυκατοικίες και συγκροτήματα κατοικιών όπου υπάρχουν τα προσφερόμενα ακίνητα.


Μετά τη δημοσιοποίηση από το «Εθνος» της δικαστικής απόφασης αναφορικά με την αγωγή που κέρδισαν οι ιδιοκτήτες τριών κατοικιών σε βάρος της τέταρτης ιδιοκτήτριας η οποία διέθετε για βραχυχρόνια μίσθωση το ακίνητό της στην Κασσάνδρα, καταγράφηκαν αντιδράσεις ιδιοκτητών από αρκετές περιοχές της Ελλάδας.

ΚΑΝΤΕ CLICK ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Όπως φαίνεται πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να βάλουν φρένο στη μετατροπή διαμερισμάτων στις πολυκατοικίες όπου ζουν σε καταλύματα τύπου Airbnb. Η δικηγόρος Βασιλεία Πομπιέρη, που χειρίστηκε την υπόθεση της Χαλκιδικής, δέχτηκε τηλεφωνήματα από ενδιαφερόμενους για τη διευθέτηση παρόμοιων προβλημάτων.

Μια περίπτωση αφορά ακίνητο στην παραθαλάσσια περιοχή της Σαρωνίδας, η οποία χαρακτηρίζεται ως «Ριβιέρα των Αθηνών». Ιδιοκτήτης μόνιμης αστικής κατοικίας εκδήλωσε την πρόθεση να υποβάλει αγωγή κατά άλλου ιδιοκτήτη διαμερίσματος που το διαθέτει για βραχυχρόνια μίσθωση, παραβαίνοντας τον κανονισμό της πολυκατοικίας, όπως έγινε και στην περίπτωση της Χαλκιδικής.

«Δεν υπάρχει έλεγχος»
Σε άλλη περίπτωση, στη Λευκάδα, αντιδράσεις προκάλεσε η βραχυχρόνια μίσθωση μονοκατοικίας που βρίσκεται σε συγκρότημα κατοικιών. «Η συγκεκριμένη ιδιοκτήτρια που απευθύνθηκε στο γραφείο μας διαμαρτύρεται επειδή μαζεύεται πολύς κόσμος και δεν υπάρχει έλεγχος για το ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει... Ούτε ο ιδιοκτήτης του ακινήτου δεν το γνωρίζει επειδή δεν ασχολείται ο ίδιος, καθώς το νοικιάζει σε εταιρεία που πραγματοποιεί βραχυχρόνιες μισθώσεις» αναφέρει στο «Έθνος της Κυριακής» η κυρία Πομπιέρη.

Ανάλογα περιστατικά καταγράφονται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Σε τριώροφη οικοδομή της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, η γενική συνέλευση των ιδιοκτητών αποφάσισε ομόφωνα να απαγορεύσει σε ιδιοκτήτη γκαρσονιέρας να προχωρήσει στη βραχυχρόνια μίσθωση, μέσω της πλατφόρμας Airbnb. Οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες υποστήριζαν ότι δεν θα υπάρχει έλεγχος και θα διαταραχθεί η ηρεμία στην οικοδομή. Στο Κουκάκι της Αθήνας το θέμα έχει λάβει ευρύτερες διαστάσεις, αφού σύλλογος κατοίκων της περιοχής καλούσε τις προηγούμενες μέρες σε συγκέντρωση στα δικαστήρια της οδού Ευέλπιδων για συμπαράσταση σε εκδίκαση ανάλογης αγωγής.

«Οι διαμαρτυρίες αφορούν κυρίως στα εξοχικά και λιγότερο στα αστικά ακίνητα που βρίσκονται εντός πόλεων. Είναι ανάγκη να τεθεί νομοθετικό πλαίσιο για τους όρους και τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα μπορεί κάποιος να μετατρέπει το ακίνητό του από κύρια ή παραθεριστική κατοικία σε τουριστικό κατάλυμα» υπογραμμίζει στο «Εθνος της Κυριακής» ο δικηγόρος Χαράλαμπος Αποστολίδης, πρόεδρος της δικηγορικής εταιρείας που κέρδισε την πρώτη αγωγή, τονίζοντας ότι υπάρχουν πόλεις, όπως το Αμστερνταμ ή η Λισαβόνα, όπου υπάρχει ειδικό νομοθετικό πλαίσιο: «Για παράδειγμα, όταν δεν υφίσταται κοινή συμφωνία των συνιδιοκτητών για τη χρήση βραχυχρόνιας μίσθωσης, δημιουργείται ξεχωριστή είσοδος».

Οικονομική «ανάσα»
Απ' την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Ακινήτων Κώστας Γεωργάκος τονίζει ότι η βραχυχρόνια μίσθωση έχει βγάλει πολλούς ιδιοκτήτες από δύσκολες οικονομικές καταστάσεις. «Οταν είναι χρεοκοπημένοι, χρησιμοποιούν τα ακίνητα για να αποκομίζουν χρήματα που τους βοηθούν να αντεπεξέλθουν και να πληρώσουν τους δυσβάσταχτους φόρους. Υπάρχουν γραφεία ανοίκιαστα, με τους απλήρωτους λογαριασμούς να σχηματίζουν στοίβες, τα οποία αλλάζουν χρήση, γίνονται στούντιο και είναι βιώσιμα» αναφέρει στο «Εθνος της Κυριακής».

«Οι εξοχικές κατοικίες πριν έρθει η μόδα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, κατά την κρίση, αποτελούσαν ένα μόνιμο έξοδο και η συντήρησή τους ήταν μεγάλο αγκάθι για τους ιδιοκτήτες. Για αυτό τον λόγο, έχουν αδειάσει ολόκληρες περιοχές σε παραθαλάσσιες τοποθεσίες. Η βραχυχρόνια μίσθωση όμως έδωσε την ευκαιρία σ' αυτούς τους ανθρώπους να αξιοποιήσουν την περιουσία τους και να έχουν ένα εισόδημα» επισημαίνει ο κ. Γεωργάκος και προσθέτει: «Τελευταία, το θέμα της φορολογίας για αυτές τις περιπτώσεις έχει μπει σε μία σειρά και οι εκμισθωτές δεν μπορούν να παίρνουν τα χρήματα "μαύρα", αφού όλα πλέον γίνονται μέσω τραπεζών. Με τον αριθμό μητρώου ακινήτων που έχει θεσπιστεί, αυτές οι πλατφόρμες τύπου Airbnb έχουν δικαίωμα να αποσύρουν τα ακίνητα που διατίθενται προς ενοικίαση αν προκύπτει ότι δεν πληρώνουν φόρους. Ετσι, η αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μπορεί να ελέγχει οποιαδήποτε κατοικία».

Ο ίδιος πάντως διαχωρίζει τις περιπτώσεις αυθαίρετης χρήσης των καταλυμάτων. «Το πρόβλημα με τη βραχυχρόνια μίσθωση είναι ότι αλλάζουν συχνά οι ενοικιαστές και κατά συνέπεια αλλάζουν και οι συμπεριφορές. Αν υπάρχει κανονισμός σε μια πολυκατοικία ή σε ένα συγκρότημα κατοικιών, οι ενοικιαστές θα πρέπει να σέβονται τους κανόνες που έχουν θέσει όλοι οι ιδιοκτήτες» καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: