Μεγάλο πρόβλημα έχει παρουσιαστεί στο μηχανογραφικό σύστημα του ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα να έχουν μείνει ακάλυπτοι για υγειονομική περίθαλψη από την 1η Μαρτίου, πολλές χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες.Σύμφωνα με στελέχη του ΕΦΚΑ το πρόβλημα παρουσιάστηκε, επειδή στο σύστημα δεν εμφανίζονται οι πληρωμές των τελευταίων μηνών του 2018, ενώ στην πραγματικότητα έχουν πληρωθεί οι εισφορές.
Όπως είναι γνωστό κάθε χρόνο στο τέλος Φεβρουαρίου , γίνεται η παράταση της ασφαλιστικής κάλυψης μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών μέχρι και 28 Φεβρουαρίου του επόμενου έτους και με την προϋπόθεση βεβαίως ότι πληρούνται τα προβλεπόμενα κριτήρια. Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες προϋπόθεση είναι η καταβολή των εισφορών κάθε μήνα το προηγούμενο έτος , δηλαδή εν προκειμένω του 2018. Επομένως για όσους έχουν διακόψει την καταβολή των εισφορών τους , εν’ όψη και της ρύθμισης των οφειλών που έχει εξαγγελθεί , είναι αναμενόμενη η διακοπή της ασφαλιστικής κάλυψης για υγειονομική περίθαλψη.
Για όσους όμως καταβάλλουν εισφορές , έστω και έναντι με δεδομένο ότι δεν έχει γίνει η εκκαθάριση του 2018 , η διακοπή είναι εντελώς αδικαιολόγητη. Ακόμη όμως και για όσους δεν έχουν πληρώσει και θα ήθελαν να κάνουν μια ρύθμιση των 12 δόσεων , για να εξασφαλίσουν ασφαλιστική κάλυψη, δεν παρέχεται αυτή η δυνατότητα, αφού δεν έχει γίνει η εκκαθάριση εισφορών για το 2018 και δεν πρόκειται να γίνει πριν τον Σεπτέμβριο.
Τον τελευταίο μήνα οι ουρές στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ είναι μεγάλες και η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων ακόμη μεγαλύτερη. Μεταξύ των πολιτών που αναζητούν λύση στο πρόβλημά τους είναι και χιλιάδες υποψήφιοι συνταξιούχοι, οι οποίοι έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης και για πολλούς από αυτούς έχει διακοπεί η ασφαλιστική ικανότητα για περίθαλψη. Ήταν γνωστό, τουλάχιστον στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, αλλά και στο εποπτεύον Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης , ότι η μετάβαση από τα πολλά μηχανογραφικά συστήματα σε ένα, θα αντιμετώπιζε πολλές δυσκολίες.
Ήταν και είναι επίσης γνωστό, ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών μετά τη σύνδεσή τους με τα εισοδήματα του προηγούμενου χρόνου λειτουργεί με χρονοκαθυστέρηση, αφού τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους εκκαθαρίζονται μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και πάντως μετά το Σεπτέμβριο του επόμενου έτους . Αυτό σημαίνει ότι οι εισφορές που καταβάλλονται για το τρέχον έτος είναι για πολλούς έναντι και οι πληρωμές μεταφέρονται για να καλύψουν προηγούμενους μήνες και αντίστοιχες οφειλές , με αποτέλεσμα να εμφανίζονται απλήρωτοι οι τελευταίοι μήνες.
Παράλληλα σε περιπτώσεις που ο ασφαλισμένος καθυστέρησε την πληρωμή της εισφοράς για λίγες ημέρες και κατέθεσε για παράδειγμα το ποσό εισφοράς Δεκεμβρίου στις αρχές Φεβρουαρίου, αντί για τέλος Ιανουαρίου που προβλέπεται , πληρώνοντας και τη σχετική προσαύξηση, η εισφορά του δεν πιστώνεται στο Δεκέμβριο , με αποτέλεσμα να διακόπτεται η υγειονομική του περίθαλψη. Έτσι θα χρειαστεί να περιμένει πολλές ώρες στην ουρά των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ για να αντιμετωπίσει το πρόβλημά του.Όπως ήδη αναφέραμε είναι αντικειμενικά δύσκολη η μεταβατική περίοδος , για να οδηγηθούμε σε μια ομαλοποίηση της λειτουργικής κατάστασης του ΕΦΚΑ.
Ωστόσο είναι εντελώς αδικαιολόγητο να μην αντιμετωπίζεται ένα πρόβλημα , έστω και με προσωρινά μέτρα , για να σταματήσει η ταλαιπωρία χιλιάδων, ίσως και εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών. Και το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί σε πρώτη φάση με την παράταση της ασφαλιστικής κάλυψης μέχρι τουλάχιστον την εκκαθάριση των εισοδημάτων του 2018 και την πιστοποίηση των νέων εισφορών. Σε αμέσως επόμενο χρόνο πρέπει να επανεξεταστεί το μεγάλο θέμα της σύνδεσης των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών με τα εισοδήματα , που αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα στην εφαρμογή του, πέρα από τις μεγάλες επιβαρύνσεις οι οποίες αφορούν το ¼ τουλάχιστον των επαγγελματιών.
*Ο Γιώργος Κουτρουμάνης είναι ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης. Διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Το 2009, εξελέγη βουλευτής ενώ υπηρέτησε ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά την κρίσιμη περίοδο 2009-2012.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου