Κόκκινα δάνεια και προστασία πρώτης κατοικίας: Όλα στο τραπέζι χωρίς να έχει κλειδώσει τίποτα
Πιέσεις για τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία.
Στη μέγκενη των δανειστών έχουν μπει τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια όπως και το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων προκειμένου οι Θεσμοί να δώσουν το «πράσινο φως» να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν πληθύνει οι επαφές κυβέρνησης, τραπεζιτών και των τεχνοκρατών των Ευρωπαϊκών οργάνων, με στόχο να βρεθεί το συντομότερο δυνατό κοινός τόπος για το νέο πλαίσιο.
Οι δανειστές ασκούν ασφυκτική πίεση στην κυβέρνηση προκειμένου να υποχωρήσει από τα αρχικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια τα οποία περιελάμβανε η πρώτη πρόταση που είχαν καταθέσει από κοινού στους Θεσμούς, τραπεζίτες και μέγαρο Μαξίμου. Τα στοιχεία από τις διαπραγματεύσεις δείχνουν ότι οι Θεσμοί έχουν βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως αντίβαρο την ένταξη των επιχειρηματικών δανείων στο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
«Παζάρι» για τα κριτήρια
Προκειμένου να αποδεχθούν το αίτημα της κυβέρνησης να ενταχθούν στο νέο νόμο και τα περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη πρώτης κατοικίας, οι Θεσμοί πιέζουν την κυβέρνηση να μειώσει το όριο των καταθέσεων αλλά και του συνόλου της ακίνητης περιουσίας των οφειλετών. Η τελευταία πρόταση την οποία έχει καταθέσει η κυβέρνηση προέβλεπε οι δανειολήπτες να μπορούν να ενταχθούν στην προστασία της πρώτης κατοικίας εφόσον οι καταθέσεις τους δεν ξεπερνούσαν το μισό της συνολικής οφειλής τους και η συνολική τους περιουσία δεν υπερβαίνει τη διπλάσια αξία από το υπολειπόμενο δάνειο τους.
Οι θεσμοί ωστόσο επιμένουν ότι τα όρια είναι ιδιαίτερα υψηλά με αποτέλεσμα ο νέος νόμος να αφήνει ανοιχτά παράθυρα ώστε να ενταχθούν σε αυτόν οι λεγόμενοι «στρατηγικοί κακοπληρωτές». Οι εταίροι θεωρούν ότι με την ύπαρξη τόσο υψηλών κριτηρίων δεν θα αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων και υπό αυτές συνθήκες θα συνεχίζουν να έχουν προστασία δανειολήπτες που μπορούν να αποπληρώσουν κανονικά τα δάνεια τους.
Επιχειρηματικά δάνεια
Ιδιαίτερες ενστάσεις διατυπώνουν θεσμοί και για το θέμα των επιχειρηματικών δανείων, ζητώντας ειδικά σε αυτή την κατηγορία των δανειοληπτών τα όρια να μειωθούν στο ελάχιστο προκειμένου να περιοριστεί δραστικά ο αριθμός των επωφελούμενων επιχειρηματιών. Από την πλευρά τους οι τράπεζες έχουν δηλώσει τις επιφυλάξεις τους σχετικά με τη θέση των Θεσμών. Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι τα πολύ χαμηλά όρια θα αφήσουν αρκετές επιχειρήσεις έξω με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δραστική μείωση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων.
Υπό εξέταση έχουν μπει και τα υπόλοιπα κριτήρια τα οποία περιελάμβανε η αρχική πρόταση και ήταν αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας έως 250.000 ευρώ, το ύψος της υπολειπόμενης οφειλής να μην ξεπερνά τις 130.000 ευρώ, ενώ τα εισοδηματικά κριτήρια ήταν έως 12.500 ευρώ για τον άγαμο και 21.000 ευρώ για ζευγάρι, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι το τρίτο παιδί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου