Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Στην τελική ευθεία για τις φετινές δηλώσεις Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι η εφαρμογή θα ανοίξει το αργότερo έως τα μέσα Απριλίου

Στην τελική ευθεία για τις φετινές δηλώσεις
Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι η εφαρμογή θα ανοίξει το αργότερo έως τα μέσα Απριλίου
22 Μαρ 2019 - 09:17
Picture 0 for Στην τελική ευθεία για τις φετινές δηλώσεις
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για το άνοιγμα της εφαρμογής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι η εφαρμογή θα ανοίξει το αργότερo έως τα μέσα Απριλίου, δηλαδή νωρίτερα από ποτέ. Με το άνοιγμα της εφαρμογής από τον Απρίλιο οι φορολογούμενοι θα έχουν περισσότερους από δύο μήνες στη διάθεσή τους προκειμένου να εκπληρώσουν τη σημαντικότερη τυπική φορολογική υποχρέωση του έτους.

Η προθεσμία για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης εκπνέει στο τέλος Ιουνίου, αν και είθισται να δίνεται παράταση μερικών εβδομάδων εντός του Ιουλίου.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσέξουν τα εξής βασικά σημεία της νέας φορολογικής δήλωσης Ε1:

1) Προστέθηκαν νέοι κωδικοί 435-436, στους οποίους συμπληρώνονται μερίσματα πλοιοκτητριών εταιρειών του ν. 27/1975 που δεν εισάγονται στην Ελλάδα, τα οποία καλύπτουν δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν στο εξωτερικό.

2) Στον πίνακα 1 προστέθηκε πεδίο το οποίο συμπληρώνεται με τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του έτερου συζύγου, από όποιον έγγαμο φορολογούμενο έχει επιλέξει να υποβάλει χωριστή δήλωση από τον άλλο σύζυγο. Η υποβολή της σχετικής γνωστοποίησης για την πρόθεση υποβολής ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων γίνεται έως το τέλος Φεβρουαρίου.

3) Στον πίνακα 4α. τροποποιήθηκε η περίπτωση 11 (φόρος που παρακρατήθηκε στους μισθούς-συντάξεις κ.λπ.) και συμπληρώνεται ανάλογα η περίπτωση 10. Λόγω της κατάργησης από 1/1/2018 της μείωσης σε ποσοστό 1,5% κατά την παρακράτηση του φόρου που διενεργούνταν στο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, από τον πίνακα 4Α απαλείφθηκαν οι επιλογές των κωδικών που αφορούν τον φόρο που αναλογεί (313-314 και 345-346) και θα δηλωθούν μόνο οι φόροι που παρακρατήθηκαν.

4) Το ακαθάριστο εισόδημα που αποκτά ο εκμισθωτής από την εκμίσθωση κατοικίας, η οποία στη συνέχεια υπεκμισθώνεται από τον μισθωτή, μεταφέρεται από το Ε2 στους κωδικούς 105-106. Επίσης, το ακαθάριστο εισόδημα που αποκτά ο εκμισθωτής από την εκμίσθωση κατοικίας η οποία υπεκμισθώνεται βραχυχρόνια στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού μέσω ψηφιακής πλατφόρμας από τον μισθωτή. Το συγκεκριμένο εισόδημα μεταφέρεται από το Ε2 στους κωδικούς 105-106.

5) Τα έγγαμα ζευγάρια, ανεξαρτήτως αν υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση, θα λάβουν ατομικό εκκαθαριστικό με την εκκαθάριση του ατομικού του φόρου εισοδήματος

Ο φόρος εισοδήματος που θα προκύψει με τα νέα εκκαθαριστικά θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις: Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: