Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Οι νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και ο….. χρησμός της Πυθίας. e-Δ.Ο.Y, e-ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ Γραφεί ο Απόστολος Αλωνιάτης



Οι νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και ο….. χρησμός της Πυθίας.
e-Δ.Ο.Y, e-ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ  

Γραφεί ο Απόστολος Αλωνιάτης

Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες προτίθεται να δώσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για χρήση στους φορολογούμενους.

Οι νέες αυτές υπηρεσίες έχουν εξαγγελθεί από καιρό και είναι ένα κομμάτι, το οποίο   χρόνια τώρα περιμέναμε να υλοποιηθεί, από τα πρώτα  μνημόνια, όπου είχε ήδη αποφασιστεί  η αναδιάρθρωση των Δ.Ο.Υ και η κατάργηση τους σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές.

Οι δανειστές  πίεζαν αρκετά για την υλοποίηση αυτού του μέτρου  μέσα από την οποία ο φορολογούμενος θα μπορούσε να κάνει τα πάντα ηλεκτρονικά, παρά τις όποιες αντιδράσεις φορολογούμενων, λογιστών κ.α. , με σκοπό πάντα την μείωση του δημοσιονομικού κόστους( σιγά μην τους απασχολούσε η εξυπηρέτηση του πολίτη).

Βέβαια έχουν περάσει σχεδόν εννέα χρόνια από τότε, αλλά κάποιοι δεν θέλουν να χάσουν τη ….. σφραγίδα από το χέρι τους και έτσι, δεν προχώρησε όσο γρήγορα έπρεπε το μέτρο της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των πολιτών.

Οι νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

1.       Ηλεκτρονική ενημέρωση και ηλεκτρονικές δηλώσεις για την μεταβίβαση ακινήτων.

Οι γονικές παροχές, οι δωρεές και οι αγοραπωλησίες είναι ένας από τους τέσσερις λόγους συμφόρησης στις εφορίες. Οι άλλοι τρεις είναι το μητρώο, οι ακινησίες οχημάτων αλλά και οι ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το "στοίχημα" της ΑΑΔΕ είναι να δοθεί η δυνατότητα των ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων χωρίς να απαιτείται επίσκεψη στις Δ.Ο.Υ.

Πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι το τμήμα του «Κεφαλαίου» στις Δ.Ο.Υ. , αποτελούν τους «σκελετούς στα ντουλάπια» μιας και όλες οι πράξεις καταγράφονται σε ένα μεγάλο βιβλίο και λίγα τμήματα του «Κεφαλαίου» έχουν  μηχανογραφηθεί.

2.       Εκσυγχρονισμό των περιοδικών δηλώσεων για τους παρακρατούμενους φόρους.

Ανακοινώσεις θα υπάρξουν τις αμέσως επόμενες ημέρες. Οι επιχειρήσεις , μέσω των λογιστών, θα στέλνουν πληροφορίες για τους παρακρατούμενους φόρους ανά μισθωτό ή ανά ελεύθερο επαγγελματία. Στόχος η κατάργηση των Βεβαιώσεων Αποδοχών, που στέλνονται έως το τέλος Φεβρουαρίου του επόμενου έτους.

 Να σημειώσουμε ότι ανάλογη πρόταση,  είχε παραδοθεί στο υπουργείο οικονομικών , το 2006. Η σκέψη ήταν απλή. Αντί για μια περιοδική δήλωση με συγκεντρωτικά ποσά, η επιχείρηση να έστελνε  στο taxisnet, μία «ΑΠΔ παρακρατούμενων φόρων», δηλαδή αναλυτικά στοιχεία για κάθε εργαζόμενο.

3.       Οι δηλώσεις των μερισμάτων, των τόκων και των δικαιωμάτων μετατρέπονται σε ηλεκτρονικές.

Να θυμίσουμε ότι ακόμα και σήμερα αυτά κατατίθενται χειρόγραφα στην Δ.Ο.Υ. με τα έντυπα της ΠΟΛ.1011/2015. Η ηλεκτρονική υποβολή τους θα  σημαίνει ότι οι λογιστές απαλλάσσονται από ακόμη έναν λόγο επίσκεψης στη Δ.Ο.Υ. 
  
4.       Ηλεκτρονική εφαρμογή για τη δήλωση του τραπεζικού λογαριασμού (IBAN).

Ουσιαστικά οι φορολογούμενοι-ιδιώτες  θα κληθούν να δώσουν στην ΑΑΔΕ ένα τραπεζικό λογαριασμό, κατά πάσα πιθανότητα όπως με την διαδικασία του επαγγελματικού λογαριασμού που ισχύει σήμερα, για τις επιχειρήσεις. H εφαρμογή αυτή θα βοηθήσει τους φορολογούμενους να εισπράττουν ταχύτερα επιστροφές φόρου, βραβεία από τις λοταρίες, ποσά από υπερεισπράξεις κλπ. 

Ο στόχος είναι να υπάρχει για όλους τους φορολογούμενους ένας λογαριασμός IBAN (διασταυρωμένος με τον ΑΦΜ) ώστε να χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων και για την καταβολή των επιδομάτων. Βέβαια το μέτρο αποτελεί ένα ακόμη φακέλωμα από την ΑΑΔΕ.

5.       Στην «προσωποποιημένη πληροφόρηση» και οι τυχών επιστροφές των φορολογουμένων.

Στην «προσωποποιημένη πληροφόρηση» δεν θα εμφανίζονται πλέον μόνο οι υποχρεώσεις των φορολογουμένων -ληξιπρόθεσμες ή βεβαιωμένες, αλλά και τα ποσά που θα πρέπει να εισπράξουν από επιστροφές φόρου, αλλά και η υπερεισπράξεις που έχουν γίνει από την ΑΑΔΕ.

6.       Ηλεκτρονικά οι επιστροφές του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ).

 Ηλεκτρονικά θα γίνονται πλέον από τα τελωνεία οι επιστροφές του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που αναλογεί στα φορολογημένα καύσιμα που χρησιμοποιούνται από τους δικαιούχους απαλλαγής αλιείς, κατόχους τουριστικών επαγγελματικών σκαφών, βοηθητικών σκαφών θαλάσσιας υδατοκαλλιέργειας κ.λπ.

7.       Αλλαγές στο www.aade.gr

Εκσυγχρονίζεται η πύλη της ΑΑΔΕ και πλέον θα επιτρέπει στο χρήστη να εγγράφεται ώστε να λαμβάνει ειδοποιήσεις για την έκδοση εγκυκλίων από την πλευρά της ΑΑΔΕ.

8.       Ηλεκτρονικά Βιβλία

Πολλοί τα μπερδεύουν με την ηλεκτρονική τιμολόγηση.  Η εφαρμογή αφορά στη ηλεκτρονική τήρηση των βιβλίων, και στηρίζεται σε μία απλή αρχή.  Ο εκδότης του τιμολογίου το «ανεβάζει» στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, και  ο  λήπτης  έχει την υποχρέωση να το «κατεβάσει» και να το χαρακτηρίσει , δηλαδή αν αυτό είναι αγορά αγαθού, πρώτης ύλης, πάγιου ή υπηρεσίας. Ο στόχος σε πρώτη φάση είναι ο έλεγχος του ΦΠΑ και η απόδοσή του , και η καταπολέμηση των πλαστών και εικονικών τιμολογίων.

Σε δεύτερη φάση η εφαρμογή δίνει την δυνατότητα να εξαχθούν και φορολογικά αποτελέσματα. 

Όταν ολοκληρωθεί ο τεχνικός έλεγχος του συστήματος οι φορολογούμενοι θα κληθούν να ανεβάσουν τα τιμολόγια που έχουν εκδώσει, ώστε να γίνουν οι σχετικές διασταυρώσεις. Με την μέθοδο αυτή θα καταργηθούν οι συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών και οι περίφημες αποκλίσεις. Τέλος οι λογιστές θα γλυτώσουν από το συνεχές κυνήγι των επιχειρηματιών να τους φέρουν τα τιμολόγια.

Νωρίτερα ο ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Πιτσιλής στο φόρουμ των Δελφών , στόχος της ΑΑΔΕ είναι η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ να γίνεται  μέσα στον Ιούλιο. Αυτό σημαίνει η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ έρχεται νωρίτερα, αλλά και ότι η ΑΑΔΕ δεν προτίθεται να δώσει παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις. 

Απόστολος Αλωνιάτης   

Οικονομολόγος - φοροτεχνικός, Α' Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την  Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019.


Δεν υπάρχουν σχόλια: