Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019

Αγορές- πιστωτές σε «ρήξη» για την ελληνική οικονομία

Αγορές- πιστωτές σε «ρήξη» για την ελληνική οικονομία

Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2019 09:48
 
UPD:09:54
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+
Την ώρα που τα ελληνικά ομόλογα καλπάζουν από ρεκόρ σε ρεκόρ και το Χρηματιστήριο Αθηνών επιδιδίδεται σε μία εντυπωσιακή κούρσα, που κάποιοι πιστεύουν ότι μπορεί να το οδηγήσει έως και τις 1.000 μονάδες, τα καμπανάκια από τους Ευρωπαίους εταίρους πληθαίνουν. 
Για τις αγορές είναι η προσμονή της κάλπης και η προσδοκία ότι από αυτήν θα προκύψει μία πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις κυβέρνησης η αιτία της ευφορίας. Το διεθνές περιβάλλον που ευνοοεί τη στροφή στο κρατικό χρέος βοηθά επίσης τα μέγιστα τα ελληνικά ομόλογα, που προσφέρουν στους επενδυτές έναν συνδυασμό ασφάλειας και άκρως ικανοποιητικών αποδόσεων συγκριτικά με τους ανάλογους τίτλους των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης. 
Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα έως και το 2,67% και την Παρασκευή έκλεισε σε μικρή απόσταση από το ιστορικό αυτό ναδίρ, στο 2,71%. Το κόστος δανεισμού της χώρας (με βάση το ομόλογο αναφοράς) έχει μειωθεί κατά 72 μονάδες βάσης μόνο τον τελευταίο μήνα, ενώ είναι 175 μονάδες βάσης χαμηλότερο σε σχέση με τον Ιούνιο του 2018. 
Χωρίς πολλά εμπόδια, και με οδηγό τις τράπεζες, συνεχίζεται και το ράλι των ελληνικών μετοχών, που μέχρι στιγμής φέτος παρουσιάζουν την καλύτερη επίδοση παγκοσμίως.  Φέτος ο Γενικός Δείκτης έχει ενισχυθεί 38% (σε τοπικούς όρους), με τα κέρδη να είναι υπερδιπλάσια του αμερικανικού S&P 500 και πενταπλάσια του δείκτη αναδυόμενων αγορών MSCI Emerging. 
Μιλώντας προ ημερών στο Bloomberg o διευθύνων σύμβουλος του Χ.Α., Σωκράτης Λαζαρίδης, δεν έκρυψε ότι περιμένει ακόμη μεγαλύτερα κέρδη τους επόμενους μήνες, με την πιθανή νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές του επόμενου μήνα να δίνει περαιτέρω ώθηση. 
Σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδη, η νέα κυβέρνηση θα εφαρμόσει πιθανότατα πιο φιλικές προς τις επιχειρήσεις πολιτικές και θα επιταχύνει την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα. Για αυτό και οι μετοχές των τραπεζών επιδίδονται σε ράλι. 
Ωστόσο τόσο η Κομισιόν όσο και ο ESM στις τελευταίες εκθέσεις και δηλώσεις των αξιωματούχων τους δεν κρύβουν την δυσφορία τους για το πακέτο παροχών που προωθήθηκε τον περασμένο μήνα και την ανησυχία τους για ανατροπή μεταρρυθμίσεων, δημοσιονομικό εκτροχιασμό και ασθενική ανάπτυξη. Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου για το ΑΕΠ άλλωστε έδειξαν αισθητή επιβράδυνση και απομάκρυνση από τον επίσημο στόχο της ανάπτυξης. 
Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, εγκάλεσε προ ημερών ευθέως την Αθήνα για παραβίαση της διαδικασίας, καθώς οι αποφάσεις ελήφθησαν μονομερώς και εκτίμησε ότι ο εφετινός στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα επιτευχθεί. Σημείωσε δε όπως είχε κάνει και η Επιτροπή ότι οι παροχές στερούν δημοσιονομικό χώρο, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για πραγματικά αναπτυξιακές πολιτικές. 
Οι Ευρωπαίοι όμως με τα τελευταία καμπανάκια δεν απευθύνονται μόνο ή τόσο στην σημερινή κυβέρνηση, αλλά και στην επόμενη που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Και προς αυτήν δύο μηνύματα είναι ξεκάθαρα: Δεν πρόκειται να αποδεχθούν αλλαγή του στόχου πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, ενώ επιμένουν και στην ανάγκη για μείωση του αφορολόγητου ορίου, προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση. 
Τι περιμένουμε λοιπόν την επομένη των εκλογών; «Όλα θα τεθούν και πάλι στη διαπραγμάτευση» όπως διεμήνυσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ. 
naftemporiki.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: