Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019

ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ Πως αντιμετωπίζονται φορολογικά τα διάφορα έσοδα Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης


ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ

Πως αντιμετωπίζονται φορολογικά τα διάφορα έσοδα

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

Πολλές φορές στον λογαριασμό μας στην τράπεζα «μπαίνει» ένα ποσό είτε από ασφαλιστική εταιρία , είτε από κάποιον κρατικό οργανισμό ή ακόμη και από την ίδια την εταιρία που εργαζόμαστε  και αναρωτιόμαστε: Που θα μπει αυτό το ποσό στην φορολογική δήλωση; Θα πληρώσω φόρο γι’ αυτό το ποσό;

Ποια ποσά δεν μπαίνουν στην δήλωση.

Σε παλιότερα σημειώματα μας έχουμε αναφερθεί στα ποσά που αφορούν την αποζημίωση από ασφαλιστική εταιρία για ατύχημα. Είχαμε πει ότι ποσά που αφορούν π.χ. επισκευές στα οχήματα, δεν θεωρούνται εισόδημα και δεν απεικονίζονται στην δήλωση.
Εκτός όμως  από τα προηγούμενα αυτά ποσά στην δήλωση δεν πρέπει να  απεικονιστούν  ακόμη και τα εξής:

Έξοδα κηδείας που καταβάλλονται από επιχειρήσεις

Τα ποσά που καταβάλλονται από επιχειρήσεις και οργανισμούς στο προσωπικό τους (εν ενεργεία και συνταξιούχους) για έξοδα κηδείας, ανεξάρτητα από το αν καταβάλλονται υποχρεωτικά ή όχι, αποβλέπουν αποκλειστικά στην κάλυψη δαπανών και δεν συγκεντρώνουν τα εννοιολογικά γνωρίσματα του εισοδήματος και, ως εκ τούτου, δεν αποτελούν αντικείμενο φόρου εισοδήματος. (ΔΕΑΦ Α 1139648 ΕΞ 2018).

Έξοδα αποζημίωσης για δαπάνες που έγιναν για την εταιρία

Οι αμοιβές που καταβάλλονται σε μισθωτούς και αφορούν αποζημιώσεις για έξοδα που πραγματοποίησε ο υπάλληλος για λογαριασμό της υπηρεσίας του, όπως έξοδα διαμονής και σίτισης, ημερήσια αποζημίωση, αποζημίωση εξόδων κίνησης (περ. α΄ και β΄ παρ. 1 άρθ. 14 Ν. 4172/2013 ), επίδομα βιβλιοθήκης, οι οποίες δεν αποστέλλονται κατά την υποβολή του ηλεκτρονικού αρχείου βεβαιώσεων όπως προβλέπεται στην παράγραφο 5 του άρθρου 6 της ΠΟΛ.1045/07-03-2018 (ΦΕΚ Β΄ 881/13-03-2018) Απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, δεν συμπεριλαμβάνονται ούτε στην έντυπη μορφή της βεβαίωσης αποδοχών. Ομοίως, δεν συμπεριλαμβάνεται στην έντυπη μορφή της βεβαίωσης αποδοχών και το επίδομα που χορηγείται στους δικαστικούς λειτουργούς για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση των υποθέσεων, καθώς και για την αντιστάθμιση δαπανών στις οποίες υποβάλλονται κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους ( παρ. 3 άρθ. 30 Ν.3205/2003 ). (ΔΕΑΦ 1071818 ΕΞ 2018)

Παροχές Μ.Α.Π. και γάλακτος σε εργαζομένους στους ΟΤΑ

Οι παροχές Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) και γάλακτος των ετών 2012, 2013, 2014, 2015 και 2016, που προβλέπονται στην 53361/11.10.2006 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας (Β΄ 1503), οι οποίες αποτιμώνται σε χρήμα και καταβάλλονται σε εργαζόμενους των Ο.Τ.Α., δεν έχουν τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος, καθόσον τα χορηγούμενα ποσά αντιστοιχούν σε παροχές σε είδος που συμβάλλουν στην υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων και που θα έπρεπε να είχαν παρασχεθεί σε αυτούς στα πιο πάνω έτη.  (ΠΟΛ.1206/2018)

Δεν είναι φορολογητέα

Τα παρακάτω επιδόματα δεν είναι φορολογητέα

·         Το επίδομα βιβλιοθήκης διδακτικού προσωπικού Α.Σ.Ε.Ι. δεν αποτελεί  φορολογητέο εισόδημα (Αρ. πρωτ.: ΔΕΑΦ 10891512015/30.6.2015) Απόφασης Ολομέλειας του Σ.τ.Ε. (29/2014, ΔΕΑΦΑ 1064795/11.5.2015 και ΔΕΑΦ 1078315/5.6.2015).

·         Επίδομα πετρελαίου

·         Φοιτητικό επίδομα 

·         Το ποσό της επιδότησης ενοικίου του ν. 4320/2015 

·         Το ποσό της επιδότησης σίτισης του ν. 4320/2015 

Δεν αποτελούν εισόδημα και δεν αναγράφονται στην δήλωση ακόμη.

         I.            Οι παροχές του ΕΟΠΥΥ που πληρώνονται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κατόπιν  προσκόμισης των σχετικών παραστατικών ή δικαιολογητικών, χορηγούνται στους ασφαλισμένους αντί των πρόσθετων δαπανών (π.χ. περίθαλψης) στις οποίες υπόκεινται δεν αποτελούν εισόδημα, δεν αναγράφονται στη δήλωση, δεν καλύπτουν τεκμήρια. 

       II.            Το επίδομα τοκετού (κυοφορίας και λοχείας) δεν αναγράφεται στη δήλωση γιατί καταβάλλεται εφ' άπαξ και η πηγή προέλευσης του εσόδου αυτού εξαντλείται με το γεγονός του τοκετού ενώ περαιτέρω ρητά ορίζεται στο νόμο ότι αυτό χορηγείται αντί της δέουσας μαιευτικής περίθαλψης και συνεπώς αντικρίζει πρόσθετες δαπάνες περίθαλψης (375/2009 γνωμοδότηση του ΝΣΚ) . 

     III.            Η χρηματική παροχή εξόδων κηδείας που πληρώνονται στους δικαιούχους από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

    IV.            Συμπληρωματική παροχή  μητρότητας από τον ΟΑΕΔ (συμπληρώνει την παροχή του
ΙΚΑ)

Ειδικά εισοδήματα που φορολογούνται

Τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται από το ΙΚΑ σε δικαιούχους ως  αποζημίωση για την απώλεια του εισοδήματός τους (διαφυγόν κέρδος) λόγω της ανικανότητάς τους προς εργασία, υπάγονται σε φόρο εισοδήματος (777/1999 γνωμοδότησης του ΝΣΚ) και αναγράφονται στη   δήλωση στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, πχ το επίδομα ασθένειας, εργατικού ατυχήματος.  

Επιδόματα του ΟΑΕΔ με ειδική φορολογική μεταχείριση.

Να θυμίσουμε ότι στους κωδικούς 651 – 652 αναγράφονται:
Κωδικοί 661-662
Αναγράφεται το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, ΓΕΝΕ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ που εισπράχθηκε μέσα στο φορολογικό έτος 2018. Με βάση τις διατάξεις της περ. στ’ της παρ. 2 του άρθρου 14 του ν.4172/2013, το επίδομα ανεργίας απαλλάσσεται από τον φόρο, εφόσον το άθροισμα των λοιπών εισοδημάτων του φορολογούμενου δεν υπερβαίνει ετησίως τις δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ. Εξ αντιδιαστολής, εάν δηλώνεται επίδομα ανεργίας στους ανωτέρω κωδικούς και τα λοιπά εισοδήματα του φορολογουμένου (πραγματικό, τεκμαρτό, απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο) υπερβαίνουν τις δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ, τότε το ποσό του επιδόματος ανεργίας προστίθεται στο φορολογητέο εισόδημά του.

Επιδόματα που απεικονίζονται στους κωδικούς αυτούς είναι:

 Επίδομα τακτικής ανεργίας
·         Επίδομα μακροχρόνια ανέργων
·         Ειδικό εποχικό βοήθημα
·         Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη επιδόματος ανεργίας
·         Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στο μητρώο του ΟΑΕΔ
·         Ειδικό βοήθημα αποφυλακισμένων
·         Ειδικό επίδομα νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας (ΕΣΠΑ)
·         Βοήθημα αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων 
(ΔΕΑΦ Α 1079650 EΞ 2015/10.6.2015)


Απόστολος Αλωνιάτης

Οικονομολόγος - φοροτεχνικός, Α' Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την  Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019. 






Δεν υπάρχουν σχόλια: