Στα αζήτητα η ρύθμιση οφειλών για τις επιχειρήσεις
Του Σπύρου Δημητρέλη
Πολύ περιορισμένο είναι το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων που χρωστούν στην εφορίαπροκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση η οποία είναι γνωστή ως ρύθμιση των 120 δόσεων. Για τις επιχειρήσεις ο αριθμός αυτών των δόσεων δεν υπάρχει καθώς μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους το πολύ έως 36 μηνιαίες δόσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση είναι πολύ μικρός σε σχέση με αυτόν των φυσικών προσώπων που έχουν καταφύγει στη ρύθμιση. Ο λόγος; Όπως εξηγούν έμπειροι φοροτεχνικοί, η ρύθμιση είναι ουσιαστικά δώρο άδωρον αφού ο αριθμός των δόσεων που προσφέρεται είναι πολύ περιορισμένος με αποτέλεσμα να προκύπτουν υψηλές δόσεις που οι επιχειρήσεις που χρωστούν δεν μπορούν να πληρώσουν.
Σύμφωνα με όσα προβλέπει η ρύθμιση, οι επιχειρήσεις μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως και το τέλος του 2018 σε έως 24 δόσεις.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις οφειλών, όπως για παράδειγμα τα φορολογικά πρόστιμα και οι έκτακτες φορολογικές επιβαρύνσεις, ο αριθμός των δόσεων μπορεί να αυξηθεί σε έως 36. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το σχήμα αυτό δεν είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρο καθώς η πάγια ρύθμιση οφειλών προσφέρει 12 δόσεις και σε περιπτώσεις έκτακτων φορολογικών οφειλών προσφέρεται η δυνατότητα ρύθμισης σε έως 24 δόσεις.
Ουσιαστικά η νέα ρύθμιση απλώς προσέθεσε έως 12 επιπλέον δόσεις στην υφιστάμενη ρύθμιση. Ο λόγος που το υπουργείο Οικονομικών δεν έδωσε περισσότερες δόσεις είναι, όπως σημειώνουν αρμόδια στελέχη, ότι στις περιπτώσεις που η οφειλή είναι μεγάλη και η επιχείρηση είναι βιώσιμη μπορεί να γίνει ακόμη και κούρεμα οφειλής μέσω της ρύθμισης του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων (ή έως 36 για τις επιχειρήσεις) προσεγγίσει τα 120.000, αλλά οι επιχειρήσεις δεν είναι ούτε το 20% από αυτά. Η προθεσμία για την υποβολή αίτησης ένταξης στη ρύθμιση εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου.
Στο υπουργείο Οικονομικών αισιοδοξούν ότι όσο περνά ο καιρός και πλησιάζουμε προς το τελικό χρονικό όριο ένταξης στη ρύθμιση, τόσο θα αυξάνεται και η "προσέλευση" των οφειλετών, φυσικών και νομικών προσώπων.
inRead Advertisement by VIDADS since 2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου