Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

Τι περιμένει όσους "πιάνονται" να μην κόβουν αποδείξεις

Τι περιμένει όσους "πιάνονται" να μην κόβουν αποδείξεις

Του Σπύρου Δημητρέλη
Σημαντικός αριθμός ελεγκτών της φορολογικής διοίκησης έχουν ξεκινήσει σαρωτικούς ελέγχους για την έκδοση αποδείξεων και την απόδοση παρακρατούμενων φόρων. Βασικό όπλο εναντίον των παραβατών που εντοπίζονται να μην έχουν εκδώσει αποδείξεις είναι η ποινή του λουκέτου για τουλάχιστον δυο ημέρες καθώς και τα χρηματικά πρόστιμα.
Το βασικό μέτρο που λαμβάνεται στις περιπτώσεις μη έκδοσης περισσότερων από 10 αποδείξεων ή αξίας άνω των 500 ευρώ είναι η αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης για 48 ώρες. Η διάρκεια της αναγκαστικής διακοπής λειτουργίας αυξάνεται σε περίπτωση υποτροπής ή άρνησης ελέγχου. Σε περίπτωση άρνησης ελέγχου ή άσκησης βίας σε βάρος των ελεγκτών τότε η αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης μπορεί να φθάσει ακόμη και τον ένα μήνα.
Τα πρόστιμα
Εκτός από την ποινή του λουκέτου επιβάλλεται και πρόστιμο. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 250 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και 500 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.
Σε περίπτωση διαπίστωσης, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου, εκ νέου διάπραξης της ίδιας παράβασης, εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο 100% επί του φόρου που θα προέκυπτε από τη μη εκδοθείσα απόδειξη ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 500 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των χιλίων 1.000 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.
Στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο 200% επί του φόρου που θα προέκυπτε από τη μη εκδοθείσα απόδειξη (τιμολόγιο)  ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 1.000 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των 2.000 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων από την 1η Ιουνίου έως και τις 31 Οκτωβρίου σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν συνολικά τουλάχιστον 50.500 φορολογικοί έλεγχοι. Το σχέδιο προβλέπει ότι τουλάχιστον 43.000 έλεγχοι ή ποσοστό 85% θα είναι επιτόπιοι, δηλαδή θα πραγματοποιηθούν στην επαγγελματική εγκατάσταση των ελεγχόμενων επιχειρήσεων. Παράλληλα, τουλάχιστον το 70% των ελέγχων πρόκειται να πραγματοποιηθούν εκτός εντοπιότητας των ελεγκτών, δηλαδή εκτός των περιοχών που εργάζονται στη φορολογική διοίκηση. Για παράδειγμα, οι ελεγκτές που εργάζονται στην Κρήτη θα πραγματοποιούν ελέγχους στα νησιά των Κυκλάδων και αντίστροφα.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των φορολογικών ελέγχων θα είναι η μέθοδος της "προσποίησης" του πελάτη από τους ελεγκτές προκειμένου οι έλεγχοι να είναι περισσότερο αποτελεσματικοί. Οι ελεγκτές απολαμβάνουν πλέον αυξημένη νομική προστασία καθώς η παρενόχλησή τους με σωματική ή λεκτική βία θεωρείται πλέον ιδιώνυμο αδίκημα, ενώ δεν μπορεί να ασκηθεί εύκολα και ποινική δίωξη εναντίον τους καθώς αυτό γίνεται μόνο όταν ενεργούν με δόλο και για ίδιο οικονομικό όφελος.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι έλεγχοι αυτοί θα επικεντρωθούν:
-σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις τουριστικές και παραλιακές περιοχές. 
-οι έλεγχοι θα εντατικοποιούνται κατά τις περιόδου αιχμής της τουριστικής σαιζόν καθώς και κατά τις ημέρες αργιών και εορτών (π.χ. 15 Αυγούστου) 
Ψηλά στη λίστα των επιχειρήσεων που πρόκειται να ελεγχθούν για την έκδοση αποδείξεων βρίσκονται οι εξής κλάδοι:
-εστιατόρια
-ταβέρνες
-μπαρ, καφέ
-κέντρα διασκέδασης
-ενοικιάσεις αυτοκινήτων και δικύκλων
-κάθε είδους τουριστικά καταλύματα, όπως ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια
-εμπορικά καταστήματα ειδών ένδυσης, υπόδησης κλπ
-καταστήματα τροφίμων

Δεν υπάρχουν σχόλια: