Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

«Δώρο» στους τραπεζίτες ο νέος ποινικός κώδικας

«Δώρο» στους τραπεζίτες ο νέος ποινικός κώδικας

Στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης ξεκινά σήμερα η επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Τροποποιήσεις Ποινικού Κώδικα, Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και συναφείς διατάξεις» που προκαλεί ήδη μεγάλες αντιδράσεις.  
Πρόκειται για ένα ακόμη μέτωπο που ανοίγει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και ιδίως κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επικρίνει την κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο που κατέθεσε, «εξασφαλίζει το ακαταδίωκτο στα στελέχη των τραπεζών για υποθέσεις απιστίας».

Με λίγα λόγια, καταγγέλλει η αξιωματική αντιπολίτευση  »καταργείται η αυτεπάγγελτη δίωξη και ο εκάστοτε τραπεζίτης θα μπορεί να διωχθεί ποινικά μόνο εάν ο ίδιος κάνει μήνυση στον... εαυτό του!» και επισημαίνει «αυτό που πραγματικά είχε ενοχλήσει τη ΝΔ και το οποίο ο υπουργός Δικαιοσύνης χθες χαρακτήρισε «ιδεοληψίες», είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση δεν υπέκυψε ποτέ στις πιέσεις να κάνει δώρο στους τραπεζίτες και να ξεπλύνει όλες τις υποθέσεις διαφθοράς»

Στην ίδια ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο μάλιστα για «νομοθετικό έκτρωμα», που αν τεθεί σε ισχύ, έστω και για μία ημέρα, «ακυρώνονται όλες οι ποινικές διώξεις σε τραπεζίτες, όπως αυτές για τα θαλασσοδάνεια σε ΝΔ. και ΠΑΣΟΚ, στα μέσα ενημέρωσης και, φυσικά, και στον Κήρυκα Χανίων του κ. Μητσοτάκη» και για τα οποία «ο ελληνικός λαός έχει ξεχάσει πόσες φορές έχει ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες».

«Περιμένουμε μια απάντηση: τη διάταξη αυτή την εισηγήθηκε η Νομοπαρασκευαστική ή τη «φύτεψε» ο κ. Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με τους τραπεζίτες;» , αναφέρει δηκτικά ο ΣΥΡΙΖΑ και καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο

Κατά την κυβέρνηση το νομοσχέδιο προωθεί σημαντικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που ανταποκρίνονται στις  δεσμεύσεις της για αυστηροποίηση του πλαισίου των ποινών κυρίως σε θέματα τρομοκρατίας αλλά και στο κοινό περί δικαίου αίσθημα για ζητήματα που άπτονται της προστασία της δημόσιας τάξης και περιούσιας.

Σύμφωνα μάλιστα με το αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης οι προωθούμενες ρυθμίσεις τροποποιούν «προβληματικές διατάξεις» των Κωδίκων που είχαν εσπευσμένα ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και οι οποίες προκάλεσαν οξείες αντιδράσεις τόσο στον νομικό κόσμο και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, όσο και στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που έβγαλε «κόκκινη κάρτα» στη χώρα μας για την υποβάθμιση σε πλημμέλημα του αδικήματος της δωροδοκίας που αρχικά διωκόταν σε βαθμό κακουργήματος.

Ειδικότερα, βάσει των νέων διατάξεων του Ποινικού Κώδικα

- οι πολυισοβίτες θα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν αποφυλάκιση μόνο εφόσον θα έχουν συμπληρώσει πραγματική έκτιση ποινής μέσα στη φυλακή 22 έτη από 17 έτη, όπως προβλέπεται σήμερα και επιπροσθέτως, ακόμα και με τον ευεργετικό υπολογισμό (ημερομίσθια εντός φυλακής) θα πρέπει να έχει εκτιθεί στην φυλακή πραγματική ποινή 20 ετών αντί 16 ετών.

- για πρώτη φορά θεσπίζονται ποινές ακόμη και για ταξίδια στο εξωτερικό υπόπτων για τρομοκρατία, ενώ τιμωρούνται η χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων καθώς και η παροχή πληροφοριών για τέλεση τρομοκρατικών πράξεων

- όποιος κατασκευάζει, προμηθεύεται, ή κατέχει εκρηκτικές ύλες, ή εκρηκτικές βόμβες από τις οποίες μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο τιμωρείται με φυλάκιση τριών ετών, ενώ αν χρήση των μολότοφ γίνεται σε δημόσιους χώρους ο δράστης θα τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη (κακούργημα).

- προβλέπεται φυλάκιση έως τρία έτη για όποιον παράνομα εισέρχεται (π.χ. μέλη του Ρουβίκωνα) και παραμένει σε δημόσια κτήρια (νοσοκομεία, πρεσβείες, δικαστήρια, επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, ΔΕΗ κ.λπ.) και προκαλεί διακοπή ή σοβαρή διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής της υπηρεσίας

- αυστηροποιείται το νομικό πλαίσιο και για όσους επιτίθενται σε δημοσίους υπαλλήλους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όπως οι ελεγκτές της εφορίας που έχουν πέσει θύματα ξυλοδαρμού και οι συμβολαιογράφοι κατά τη διεξαγωγή πλειστηριασμών.

- μετατρέπεται και πάλι σε κακούργημα η δωροδοκία υπαλλήλων.

- διευρύνεται ο κύκλος των πολιτικών προσώπων που θα διώκονται σε βαθμό κακουργήματος για τα αδικήματα της δωροληψίας, προβλέπεται κάθειρξη και χρηματική ποινή και πολιτικά πρόσωπα θεωρούνται: ο πρωθυπουργός, τα μέλη της κυβέρνησης, οι βουλευτές, οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι και τα μέλη των δημοτικών συμβουλίων.

Για τις Τράπεζες

Σε μια προσπάθεια, όπως λέει η κυβέρνηση και τα αρμόδιο υπουργείο, να διευκολυνθούν οι Τράπεζες στη διευθέτηση των κόκκινων δανείων, απαιτείται πλέον για τον καταλογισμό (άσκηση ποινικής δίωξης) του αδικήματος της απιστίας ως προς τα τραπεζικά στελέχη (και ειδικά αυτά που χορηγούν δάνεια) η προηγούμενη έγκληση.

Απαιτείται, δηλαδή, ο θιγόμενος να καταθέσει μήνυση κατά του τραπεζικού στελέχους. Αντιθέτως, ως προς όλες τις άλλες περιπτώσεις, εφόσον έχει διαπραχθεί το αδίκημα της απιστίας, η ποινική δίωξη είναι αυτεπάγγελτη, δηλαδή, δεν χρειάζεται η κατάθεση μήνυσης.

Επίσης με άλλες διατάξεις

- κακούργημα με προβλεπόμενη ποινή κάθειρξης έως 10 έτη, άλλα και χρηματική ποινή, θα είναι πλέον η διακεκριμένη κλοπή, δηλαδή, όταν η αξία των κλοπιμαίων είναι άνω των 120.000 ευρώ.

- κακούργημα θα αποτελεί και η κλοπή ή διάρρηξη που έγινε από δύο ή περισσότερα άτομα που είχαν συγκροτήσει συμμορία για το σκοπό αυτό και είναι αδιάφορο το ύψος της αξίας των κλοπιμαίων,

- όποιος οδηγεί έχοντας καταναλώσει αλκοόλ πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια ή έχει κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών ή οδηγεί αντίθετα στο ρεύμα κυκλοφορίας ή πραγματοποιεί επικινδύνους ελιγμούς ή λαμβάνει μέρος σε αυτοσχέδιους αγώνες, «κόντρες», ή κάνει «σούζες», τιμωρείται: α) με φυλάκιση έως 3 έτη ή χρηματική ποινή εάν προκάλεσε κίνδυνο σε υλικά αγαθά, β) με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους εάν προκάλεσε κίνδυνο σε άνθρωπο. γ) με κάθειρξη έως 10 ετών εάν προκάλεσε βαριά σωματική βλάβη ή προκάλεσε βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις και δ) με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών εάν επήλθε απώλεια ανθρώπινης ζωής και με ισόβια κάθειρξη εάν επήλθε ο θάνατος πολλών ανθρώπινων ζωών.

Τέλος με  το νομοσχέδιο επέρχεται μια σειρά αλλαγών και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, με σκοπό την επιτάχυνση της απονομή της Δικαιοσύνης. Έτσι κρίθηκε αναγκαία η επαναφορά του Μονομελούς Εφετείου, ενώ συστήνεται θέση Αναπληρωτή Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, κατ’ αναλογία των διατάξεων που αφορούν στον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: