Ηλεκτρονικό μπλόκο της ΑΑΔΕ από την 1η Δεκεμβρίου στις πωλήσεις των ηλεκτρονικών συσκευών χωρίς ΦΠΑ - Ο οδηγός της ΑΑΔΕ
Hλεκτρονικό μπλόκο επιβάλλει η ΑΑΔΕ από την 1η Δεκεμβρίου στις πωλήσεις των ηλεκτρονικών συσκευών, με στόχο να περιορίσει τις διαρροές στον ΦΠΑ, που αποτελεί πληγή για τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας και της ΕΕ.
Σε ένα μήνα, οι επιχειρήσεις πώλησης κινητών τηλεφώνων, laptop, tablet και κονσολών παιχνιδιών (Playstation, Xbox, Nintendo κ.λπ.) και οι αγοραστές, υποχρεωτικά θα καταχωρούν τις σχετικές συναλλαγές τους σε ειδική πλατφόρμα που δημιούργησε η ΑΑΔΕ.
Η πλατφόρμα στο Taxisnet τίθεται σε δοκιμαστική λειτουργία, ώστε να εξοικειωθούν οι συναλλασσόμενοι και από την 1-12-2019, θα τεθεί σε κανονική λειτουργία.
Στόχος είναι να μπει οριστικό τέλος στα φαινόμενα τύπου «Καρουζέλ», με επιτήδειους να καρπώνονται τον ΦΠΑ στα ηλεκτρονικά είδη αιχμής.
Στόχος είναι να μπει οριστικό τέλος στα φαινόμενα τύπου «Καρουζέλ», με επιτήδειους να καρπώνονται τον ΦΠΑ στα ηλεκτρονικά είδη αιχμής.
Ήδη από τον Αύγουστο του 2017 τέθηκε σε εφαρμογή η υποχρέωση των συναλλασσόμενων σε ηλεκτρονικές συσκευές μεγάλης ζήτησης, αντίστροφης χρέωσης του ΦΠΑ.
Η εφαρμογή του μέτρου, είχε άμεσο αντίκτυπο στην αγορά. Ενώ μέχρι τότε υπήρχαν στο διαδίκτυο προσφορές για κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ, παιχνίδια, σε πολύ χαμηλές τιμές, κατόπιν εξαφανίστηκαν και, πλέον, οι τιμές έχουν λογικές διαφορές στα πλαίσια του ανταγωνισμού.
Τι συνέβαινε και θα συμβεί
Μέχρι τον Αύγουστο του 2017, ο καταναλωτής πλήρωνε τον ΦΠΑ (24%) επί των συγκεκριμένων προϊόντων, αλλά ο φόρος αυτός αντί να αποδοθεί στο δημόσιο, αποδίδονταν στις… τσέπες διαφόρων κυκλωμάτων.
Η πιο συνηθισμένη πρακτική της απάτης είναι η τύπου «καρουζέλ», κατά την οποία τα αγαθά κάνουν ένα κύκλο μεταξύ διαφόρων εταιρειών στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάποια στιγμή «εξαφανίζεται» η εταιρεία η οποία όφειλε να αποδώσει τον ΦΠΑ στο δημόσιο, τον οποίο πληρώνει ο καταναλωτής.
Δηλαδή, ο «εξαφανισμένος» έμπορος, όπως είναι η επίσημη ορολογία, εισπράττει μεν, αλλά δεν αποδίδει τον ΦΠΑ, τον οποίο οι φορολογικές αρχές πρέπει να καταβάλουν στην άλλη επιχείρηση.
Συνήθως η απάτη διενεργείται με αγαθά μικρού όγκου και μεγάλης αξίας, όπως τα κινητά τηλέφωνα, tablets, παιχνιδομηχανές κ.λπ.
Ακόμη, σε πολλές περιπτώσεις, βέβαια, η διακίνηση των αγαθών δεν είναι πραγματική, δηλαδή πραγματοποιείται εικονικά με τη συμμετοχή στο κύκλωμα και μεταφορικών εταιρειών.
Από τον Αύγουστο του 2017, το σύστημα άλλαξε. Πλέον ο ΦΠΑ στα συγκεκριμένα προϊόντα, αποδίδεται από τον αγοραστή, εφόσον αυτός έχει δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ.
Αυτό σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα διακινούνται μεταξύ των χονδρεμπόρων και του καταστήματος λιανικής, χωρίς ΦΠΑ και μόνο στην καθαρή τους αξία. Έτσι δεν υπάρχει ΦΠΑ, ώστε να καρπωθεί ο έμπορος που σχεδιάζει να «εξαφανιστεί.
Το προϊόν (κινητό τηλέφωνο, tablet, παιχνιδομηχανή) πωλείται στον τελικό αγοραστή χωρίς ΦΠΑ και ο αγοραστής υποχρεούται να αποδώσει ή να συμψηφίσει τον φόρο στο δημόσιο.
Για τη συναλλαγή αυτή θα πρέπει ο τελικός αγοραστής να ενημερώσει τον πωλητή ότι έχει τις προϋποθέσεις (είναι υποκείμενος στο φόρο με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών του) για την αγορά χωρίς ΦΠΑ, στο πλαίσιο της διαδικασίας που προβλέπει ο νόμος.
Σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν ενημερώσει τον πωλητή ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής του άρθρου 39α και λάβει το τιμολόγιο με Φ.Π.Α., ο Φ.Π.Α. του τιμολογίου αυτού δεν θα μπορεί να εκπέσει.
Παράδειγμα: Έστω μία επιχείρηση που ενεργεί πράξεις υποκείμενες στο ΦΠΑ ή απαλλασσόμενες με δικαίωμα έκπτωσης, κατά την αγορά κινητής συσκευής, tablet ή laptop θα πρέπει να λάβει τιμολόγιο χωρίς ΦΠΑ το οποίο όμως θα πρέπει να αναγράφει «Άρθρο 39α, υπόχρεος για την καταβολή του φόρου είναι ο αγοραστής». Η επιχείρηση θα καταχωρήσει το τιμολόγιο αυτό με χρέωση εξόδου και πίστωση του προμηθευτή και θα διενεργήσει χρεοπίστωση του ΦΠΑ. Κατά την υποβολή της Δήλωσης ΦΠΑ του μηνός στον οποίο πραγματοποιήθηκε η αγορά, η αξία των αποκτηθέντων με τη διαδικασία αυτή αγαθών προσαυξάνει την αξία τόσο των φορολογητέων εκροών (κωδικοί 303, 306) όσο και των εισροών (κωδικός 366) της οικείας φορολογικής περιόδου. Ο αναλογών φόρος προστιθέμενης αξίας αντίστοιχα προσαυξάνει τόσο το φόρο εκροών (κωδικοί 333, 336) όσο και το φόρο εισροών της ίδιας φορολογικής περιόδου (κωδικός 386).
Ενώ μέχρι τώρα η διαδικασία αυτή ήταν «χειρόγραφη» με ευθύνη διασφάλισης της αυθεντικότητας της συναλλαγής στους συναλλασσόμενους, από την 1η Δεκεμβρίου θα γίνεται ηλεκτρονικά.
Από την 1η Δεκεμβρίου 2019, υποχρεωτικά οι πωλήσεις κινητών τηλεφώνων, tablets, laptops και παιχνιδομηχανών, θα περνούν μέσα από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, η οποία έχει στη διάθεση των ενδιαφερόμενων και έναν «οδηγό» για τη λειτουργία της συγκεκριμένης εφαρμογής.
Ο «Αγοραστής» πρέπει να εγγραφεί και να συμπληρώσει τα στοιχεία του και των εκπροσώπων του, για να πραγματοποιήσει συναλλαγές σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 39α, παρ. 5 του Κώδικα ΦΠΑ, δηλαδή να αγοράσει κινητά, κονσόλες παιχνιδιών, laptop και tablet χωρίς να καταβάλετε ΦΠΑ στον «Πωλητή».
Ο «Πωλητής» πρέπει να επιβεβαιώσετε την ιδιότητα του αγοραστή ως υποκειμένου με δικαίωμα έκπτωσης των εισροών και τη δυνατότητα του «Εκπροσώπου» να πραγματοποιήσει τη συναλλαγή εκ μέρους του αγοραστή, καθώς και να αποτυπώσετε μια συναλλαγή του άρθρου 39α.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου