Νέο κύμα εξόδου προς την σύνταξη
Τι κρύβει η αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης εντός του 2019, μετά το «μπλόκο» του 3ου μνημονίου, το καλοκαίρι του 2015. Γιατί οι ειδικοί προβληματίζονται και εκτιμούν ότι θα υπάρξει συνέχιση του κύματος εξόδου. Πως επηρεάζεται ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ για το 2020.
Μια σημαντική, παράπλευρη συνέπεια των πρόσφατων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας για το νόμο Κατρούγκαλου, η αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης κατά το τελευταίο διάστημα του 2019, προκαλεί πονοκέφαλο στην διοίκηση του ΕΦΚΑ και την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Ήδη, τα στοιχεία του 9μήνου Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2019 είναι άκρως ανησυχητικά, καθώς παρατηρείται μικρή αλλά σημαντική αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν, κυρίως από Δημοσίους υπαλλήλους κι εργαζόμενους σε πρώην ΔΕΚΟ και τράπεζες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το διάστημα Ιανουάριος - Σεπτέμβριος του τρέχοντος έτους έχουν κατατεθεί 123.102 αιτήσεις, όταν το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, είχαν κατατεθεί 122.120 αιτήσεις επίσης αυξημένες σε σχέση με το 9μηνο του 2017, όταν ο αντίστοιχος αριθμός αιτήσεων ήταν της τάξης των 111.257.
Οι ειδικοί μάλιστα επισημαίνουν ότι το κύμα συνταξιοδοτήσεων αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο, κρίσιμο διάστημα έως το τέλος του έτους, αφενός γιατί είναι έχει αποδειχθεί στατιστικά ότι οι ασφαλισμένοι επιλέγουν να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους στο τέλος του χρόνου, αφετέρου γιατί οι διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας ότι η απόφαση του ΣτΕ θα ισχύσει αναδρομικά από τις 4 Οκτωβρίου 2018, ανεξάρτητα από το πότε θα ψηφιστεί τελικά το σχετικό σχέδιο νόμου, καθησυχάζει τους ασφαλισμένους που είχαν κατοχυρώσει δικαίωμα αλλά δίσταζαν λόγω της αβεβαιότητας να υποβάλλουν την αίτηση.
Όπως επισημαίνουν μάλιστα στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, μετά το καλοκαίρι του 2015 και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, θεωρείται φυσικό να παρατηρείται αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης. Και αυτό, γιατί πλέον, κατοχυρώνουν δικαίωμα όσοι ασφαλισμένοι έχασαν ξαφνικά, με την ψήφιση του τρίτου μνημονίου το δικαίωμα συνταξιοδότησης πριν από το 67ο έτος ηλικίας για πλήρη και το 62ο έτος για πρόωρη συνταξιοδότηση κι εντάχθηκαν αυτόματα στην μεταβατική φάση με την προσθήκη επιπλέον ετών ασφάλισης. Παράλληλα, όπως ξεκαθαρίζουν, αρχίζει και αυξάνεται ο αριθμός των ασφαλισμένων που ανήκουν στη γενιά των baby boomers, με την κορύφωση να αναμένεται την 10ετία 2020-2030.
Σημαντικότερη φαίνεται μάλιστα πως είναι η αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης στο δημόσιο. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ το 2017 υπέβαλλαν αίτηση συνταξιοδότησης συνολικά 5.568 δημόσιοι υπάλληλοι, το 2018 αποχώρησαν συνολικά 7.759 υπάλληλοι και φέτος, μόνο το 9μηνο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2019 έχουν υποβληθεί στον ΕΦΚΑ – ΓΛΚ 9.610 αιτήσεις συνταξιοδότησης από δημοσίους υπαλλήλους, ήτοι αύξηση της τάξης του 23,9% σε σχέση με ολόκληρο το προηγούμενο έτος. Οι αιτήσεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες του πρώην ΟΑΕΕ, ενώ τα προηγούμενα έτη 2017 και το 2018 παρέμειναν σχεδόν σταθερές, φέτος, εμφανίζουν αύξηση της τάξης του 19,8% κατά το 9μηνο.
Σημαντική τέλος, είναι και η αύξηση που παρατηρείται στα πρώην ευγενή Ταμεία των ΔΕΚΟ – Τραπεζών. Το σχετικό 9μηνο του 2018 υποβλήθηκαν 3.989, αυξημένες κατά 2,98% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Κατά το τρέχον έτος, έως τον Σεπτέμβριο είχαν υποβληθεί 5.266 αιτήσεις (αύξηση 32%) σχεδόν όσες υποβλήθηκαν ολόκληρο το 12μηνο πέρυσι.
Τα στοιχεία φαίνεται πως προβληματίζουν και την οικονομική υπηρεσία του ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας, ενόψει μάλιστα και της κατάρτισης του προϋπολογισμού του υπερ-ταμείου, καθώς ενδεχόμενη αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης εκτιμάται πως θα μειώσει τις ελπίδες για έστω ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2020.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου