Του Σπύρου Δημητρέλη
Θα περίμενε κανείς να παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την καθημερινή καταιγίδα ειδήσεων από το μέτωπο του εμβολίου κατά του κορoνοϊού κυρίως οι επιτελείς του υπουργείου Υγείας. Ωστόσο, εξίσου μεγάλο, αν όχι μεγαλύτερο, ενδιαφέρον για τις εξελίξεις και τα νέα γύρω από το εμβόλιο δείχνουν και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ο λόγος; Για πρώτη φορά μετά από περίπου έναν αιώνα έχει προκύψει μια ευθέως ανάλογη σχέση μεταξύ της δημόσιας υγείας και της υγείας της οικονομίας.
Όσοι συνομιλούν απευθείας με τους επιδημιολόγους που ενημερώνουν το κυβερνητικό επιτελείο δεν διστάζουν να κάνουν στο Capital.gr μια πρόβλεψη που, όπως σημειώνουν, γίνεται με μεγάλο βαθμό βεβαιότητας: "Το Πάσχα του 2021 θα είναι φυσιολογικό από άποψη οικονομικών και υγειονομικών συνθηκών". Το Πάσχα του 2021 είναι στις 2 Μαΐου και αυτό σημαίνει ότι μέχρι τότε θα έχει ουσιαστικά δημιουργηθεί η λεγόμενη "ανοσία αγέλης" που θα απελευθερώσει την κυβέρνηση από τον κίνδυνο συνέχισης ή επιβολής μέτρων περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας. Αυτό με τη σειρά του βελτιώνει κατακόρυφα τις προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας και κατ’ επέκταση του δημοσίου χρέους.
Κλειδί, έτσι, των προβλέψεων και των εξελίξεων είναι το ζήτημα του εμβολίου. Αν και δεν το λένε ακόμη δημόσια, στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν πλέον βάσιμες ελπίδες ότι τα πρώτα εμβόλια θα φτάσουν στην Ελλάδα τον επόμενο μήνα και οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν πριν από το τέλος του έτους. Παράλληλα, από τη συνεργασία που βρίσκεται σε εξέλιξη με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και τις φαρμακευτικές εταιρείες προκύπτει η βάσιμη αισιοδοξία ότι έως τα μέσα Απριλίου 2021 θα έχει εμβολιαστεί μια κρίσιμη μάζα του πληθυσμού. Αυτό σε συνδυασμό με την άνοδο των θερμοκρασιών θα αποτελέσει το μεγάλο εφαλτήριο ανάκαμψης (ή τύπου ελατηρίου εκτόξευσης δεν διστάζουν να πουν στο οικονομικό επιτελείο) της οικονομίας από τα μέσα του επόμενου έτους. Το πρόσωπο-πρωταγωνιστής της περιπέτειας της πανδημίας, ο καθηγητής Τσιόδρας ο οποίος έχει αποδειχθεί ότι προσέχει τα λόγια του, περιέγραψε ότι λόγω της υψηλής αποτελεσματικότητας του εμβολίου απαιτείται ο εμβολιασμός του 55% του πληθυσμού για να υπάρξει ανοσία της αγέλης. Με άλλα λόγια, ακόμη και αν εμβολιαστεί ο ένας στους δυο η δημόσια υγεία θα εξέλθει από τη χειρότερη κρίση των τελευταίων τουλάχιστον 100 ετών.
Αυτά είναι τα θετικά νέα που βλέπουν και προσδοκούν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Υπάρχουν όμως και σύννεφα στον ορίζοντα που είτε θα διαλυθούν από τη άνοδο της θερμοκρασίας στην οικονομία ή θα προκαλέσουν μια νέα καταιγίδα. Δεν λείπουν αναλυτές στον διεθνή τύπο που κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου ότι την επομένη της πανδημίας έρχεται μια μεγάλη διεθνής κρίση χρέους. Η Ελλάδα, μαζί με χώρες όπως η Ιταλία, έχουν το υψηλότερο δημόσιο χρέος στη ζώνη του ευρώ.
Αν η κληρονομιά της πανδημίας θα είναι ένα μεγαλύτερο και εκτός ελέγχου δημόσιο χρέος που οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν θα είναι τόσο μεγάλοι ώστε να το τιθασεύσουν, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι η οικονομία δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια νέα καταιγίδα. Ήδη στην Ιταλία έχουν αρχίσει να ψελλίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει είτε να αδρανοποιήσει είτε να διαγράψει το κρατικό χρέος της ευρωζώνης που αγόρασε μέσα στην κρίση του κορονοϊού. Και θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ έχει αγοράσει τελευταία και ελληνικό χρέος. Οι προτάσεις της Ιταλίας κρύβουν τους φόβους για την επόμενη ημέρα των υπερχρεωμένων οικονομιών της ευρωζώνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου