Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Τι αλλάζει στη φορολογία ακινήτων



Τι αλλάζει στη φορολογία ακινήτων
Προτάσεις για χαμηλό αφορολόγητο 50.000 ή 100.000 ευρώ – Δεδομένη η επιβάρυνση για όλα τα αγροτεμάχια
Τι αλλάζει στη φορολογία ακινήτων
Ο στόχος για είσπραξη εσόδων περίπου 3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση θεωρείται εφικτός λόγω της επέκτασης της νέας φορολογίας σε κάθε είδους ακίνητα (οικιστικά, επαγγελματικά, αγροτικά κτλ.).
2
εκτύπωση  

Με πολύ χαμηλό αφορολόγητο της τάξεως των 50.000 ή 100.000 ευρώ θα εφαρμοστεί από το νέο έτος ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων σε αντικατάσταση του χαρατσιού που επιβάλλεται σήμερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας που, ενώ έχει θεσπιστεί εδώ και αρκετά χρόνια, ακόμη δεν έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ.
Το σενάριο για επιβολή της νέας αυτής φορολογίας χωρίς αφορολόγητο φαίνεται να εγκαταλείπεται καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε μεγάλες επιβαρύνσεις επί δικαίους και αδίκους.

Δύο αγκάθια
Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών νέα διακομματική σύσκεψη υπό τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Γιώργο Μαυραγάνη για τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων ώστε να περιληφθούν στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο και να ψηφιστούν άμεσα.
Δύο είναι τα μεγάλα αγκάθια που καλούνται να αποφύγουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Το ένα έχει να κάνει με το ύψος του αφορολόγητου ορίου που θα εφαρμοστεί και το δεύτερο με τα κλιμάκια και τους συντελεστές που θα θεσπιστούν βάσει των οποίων θα επιβαρυνθεί η ακίνητη περιουσία εκατομμυρίων πολιτών.
Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η φορολόγηση όλων των αγροτεμαχίων, ενώ ο στόχος για είσπραξη εσόδων περίπου 3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση θεωρείται εφικτός λόγω της επέκτασης της νέας φορολογίας σε κάθε είδους ακίνητα (οικιστικά, επαγγελματικά, αγροτικά κτλ.).
Η τρόικα σε καμία περίπτωση δεν θέλει να «ρισκάρει» τα έσοδα που εισπράττει κάθε χρόνο το κράτος από το χαράτσι μέσω των λογαριασμών ρεύματος και γι' αυτό ζητεί το αφορολόγητο όριο που θα εφαρμοστεί να είναι όσο το δυνατόν πιο χαμηλό ή να εφαρμοστούν πάνω από αυτό κλιμακωτοί φορολογικοί συντελεστές ώστε να εξασφαλίσει τα πολυπόθητα έσοδα.

Η νέα κλίμακα
Με την καθιέρωση αφορολογήτου ορίου 50.000 ευρώ υπολογίζεται ότι ένας στους δύο ιδιοκτήτες ακινήτων θα εξαιρεθεί από τον νέο φόρο. Αυτό όμως σημαίνει ότι το κράτος θα εισπράξει 1 δισ. ευρώ λιγότερα από τον αρχικό σχεδιασμό που ήταν να μην υπάρχει κανένα αφορολόγητο. Αν δε το αφορολόγητο διαμορφωθεί στις 100.000 ευρώ, τότε οι απώλειες εσόδων για το κράτος θα είναι ακόμη μεγαλύτερες.
Η νέα φορολογική κλίμακα για τη φορολόγηση της συνολικής ατομικής ακίνητης περιουσίας των πολιτών θα αποτελείται από 6 ως 8 κλιμάκια, με το χαμηλότερο να διαμορφώνεται από 0,05% ως 0,1% και το υψηλότερο σε 2% ή 2,5%.
Με την εφαρμογή συντελεστή 0,1% για ακίνητη περιουσία ως 100.000 ευρώ και με την εφαρμογή αφορολογήτου ορίου 50.000 ευρώ ο τελικός ετήσιος φόρος θα είναι 50 ευρώ, ποσό αρκετά χαμηλότερο σε σύγκριση με αυτό που επιβάλλεται από το χαράτσι της ΔΕΗ.
Σε ό,τι αφορά τα αγροτεμάχια, υπάρχει πρόταση τα ακίνητα που βρίσκονται στην Αττική και έχουν πολύ υψηλότερη αντικειμενική αξία σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα να έχουν έναν συντελεστή απομείωσης για να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι ιδιοκτήτες τους.



Προβληματίζει η κατάργηση έκπτωσης για παιδιά   
Το «ξανασκέφτονται» στο υπουργείο Οικονομικών μετά τις αντιδράσεις του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ

Δεύτερες και τρίτες σκέψεις περνούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την αποφασισμένη, όπως όλα δείχνουν, κατάργηση του αφορολογήτου για τα παιδιά, καθώς διαπιστώνεται ότι είναι άδικο το μέτρο να φορολογούνται εξίσου άγαμοι - έγγαμοι χωρίς παιδιά και οι έγγαμοι με ένα, δύο, τρία, τέσσερα ή και περισσότερα παιδιά.
Την περασμένη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης για τη φορολογία των ακινήτων, οι εκπρόσωποι του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ εξέθεσαν στον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Μαυραγάνη τις αντιρρήσεις τους για την επικείμενη κατάργηση των αφορολογήτων για τα παιδιά η οποία έχει συναποφασιστεί με την τρόικα και μάλιστα αναφέρεται στο προσχέδιο των δανειστών μας που είδε προσφάτως το φως της δημοσιότητας.
Η κατάργηση αυτή θα επιφέρει, όπως παρουσίασε προσφάτως «Το Βήμα της Κυριακής», μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις στις οικογένεις με τα παιδιά, αφού τις εξισώνει φορολογικά με τις οικογένειες ή τους άγαμους χωρίς παιδιά. Το δημοσιονομικό κόστος από τη διατήρηση της έκπτωσης των φόρων για τα παιδιά αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 150 εκατ. ευρώ, που θα μπορούσε να εξασφαλιστεί από τη φορολόγηση μόλις του 1/10 των χρημάτων που βγήκαν τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό και δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων.
Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι, αν φορολογηθούν με ενιαίο τρόπο οι πολίτες είτε προστατεύουν παιδιά είτε όχι, είναι πολύ πιθανόν κάποιος να προσφύγει στα δικαστήρια και αυτά να κρίνουν τη σχετική διάταξη αντισυνταγματική.       

Δεν υπάρχουν σχόλια: