Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Τέλη κυκλοφορίας σε άτοκες δόσεις


Τέλη κυκλοφορίας σε άτοκες δόσεις
Δυνατή η καθυστέρηση πληρωμής ως και τα μέσα Φεβρουαρίου μέσω του πλαστικού χρήματος
Τέλη κυκλοφορίας σε άτοκες δόσεις
Οι τράπεζες προσφέρουν ειδικά καταναλωτικά δάνεια για την εξόφληση πάσης φύσεως οφειλών προς το Δημόσιο
εκτύπωση  

Σε συνεχή εμπλουτισμό των προγραμμάτων άτοκων δόσεων για πληρωμές προς το Δημόσιο μέσω των πιστωτικών καρτών προχωρούν οι τράπεζες, ανταποκρινόμενες στην αυξημένη τους τελευταίους μήνες ζήτηση για τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Τις προηγούμενες ημέρες δεν ήταν λίγα τα πιστωτικά ιδρύματα που ενεργοποίησαν τη δυνατότητα εξόφλησης των τελών κυκλοφορίας του 2013, μετά το άνοιγμα της εφαρμογής εκτύπωσης των σχετικών ειδοποιητηρίων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ). Οσοι διαθέτουν επαρκή διαθέσιμα υπόλοιπα μπορούν να «σπάσουν» την εξόφληση της οφειλής σε πολλά μέρη, αλλά και να την καθυστερήσουν ως και 1,5 μήνα. Στην προκειμένη περίπτωση, είναι δυνατή όχι μόνο η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής, αλλά και η μετάθεση της έναρξης καταβολής των δόσεων ακόμη και ως τα μέσα Φεβρουαρίου.
Οι διευκολύνσεις αυτές αποτελούν τη νέα «μόδα» στον τομέα της καταναλωτικής πίστης. Μετά την κατάρρευση της αγοράς των δανείων της συγκεκριμένης κατηγορίας τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν επικεντρωθεί στην ελεγχόμενη ενίσχυση του τζίρου της μέσω του «πλαστικού» χρήματος. Με τον τρόπο αυτόν επιβραβεύουν τις πιστούς και συνεπείς τους πελάτες, δίνοντάς τους ανάλογα με την εποχή του χρόνου μια σημαντική βοήθεια προκειμένου να είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις τους. Για παράδειγμα, το περασμένο καλοκαίρι η πλειονότητα των προσφορών αφορούσε τον φόρο εισοδήματος, ενώ πριν από περίπου ένα μήνα δόθηκε η δυνατότητα παραγγελίας πετρελαίου θέρμανσης και αποπληρωμής σε ως και 12 δόσεις. Σε αυτή τη φάση η πιο επίκαιρη πληρωμή καθίσταται αυτή των τελών κυκλοφορίας της νέας χρονιάς, που πρέπει να έχει διεκπεραιωθεί ως και το τέλος του έτους.  


Τρία πλεονεκτήματα
Η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας με την πιστωτική κάρτα έχει τα εξής πλεονεκτήματα:
1) Ατοκες δόσεις. Η πληρωμή τους μπορεί να γίνει σε ως και 6 άτοκες δόσεις με τις υπάρχουσες προσφορές των τραπεζών. Με τον τρόπο αυτό το κόστος των τελών είναι δυνατό να διαμορφωθεί σε χαμηλά επίπεδα σε μηνιαία βάση, ελαφρύνοντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό του Δεκεμβρίου. Εφόσον κάθε μήνα ο κάτοχος της κάρτας εξοφλεί το υπόλοιπό του, δεν επιβαρύνεται με τόκους.
2) Μετάθεση πληρωμών. Ολες οι πιστωτικές κάρτες δίνουν τη δυνατότητα μετάθεσης της εξόφλησης μιας αγοράς ως και κατά 50 ημέρες. Αναλυτικότερα, λόγω του τρόπου λειτουργίας του πλαστικού χρήματος, η αποπληρωμή μιας συναλλαγής που γίνεται σήμερα πραγματοποιείται 15 - 20 ημέρες μετά την έκδοση του λογαριασμού που την περιλαμβάνει.
Αρα συμφέρει τον κάτοχο της κάρτας να εξοφλήσει τα τέλη κυκλοφορίας από την επομένη της έκδοσης του λογαριασμού του Δεκεμβρίου προκειμένου να καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο είτε την πληρωμή της πρώτης εκ των δόσεων ή του συνόλου του ποσού, εφόσον έχει επιλέξει την εφάπαξ εξόφληση.
3) Προγράμματα επιβράβευσης. Σε ορισμένες τράπεζες οι πληρωμές Δημοσίου εντάσσονται στα προγράμματα ανταμοιβής των πελατών τους. Στην προκειμένη περίπτωση, όσο περισσότερο χρησιμοποιείται η κάρτα τόσο μεγαλύτερο το όφελος. Στο πλαίσιο αυτό η Εμπορική Τράπεζα, ειδικά για οφειλές Δημοσίου, επιστρέφει στους πελάτες της το 3% των πληρωμών που θα πραγματοποιηθούν ως το τέλος του έτους στην Εφορία, με μέγιστο όφελος τα 60 ευρώ ανά μήνα. Οι υπόλοιπες τράπεζες ανταμείβουν τους πελάτες τους με πόντους ή ευρώ που μπορεί να εξαργυρωθούν σε ένα ευρύ δίκτυο επιχειρήσεων.


Εναλλακτικές
  • Εστω μια οικογένεια με δύο αυτοκίνητα που πρέπει να πληρώσει ως το τέλος του έτους για τέλη κυκλοφορίας το ποσό των 840 ευρώ. Ο λογαριασμός της κάρτας της εκδίδεται στις 20 κάθε μήνα.
  • Στην προκειμένη περίπτωση το συγκεκριμένο νοικοκυριό έχεις τρεις επιλογές:
  • 1) Να πληρώσει όποτε θέλει ως και τις 31/12 με μετρητά το ποσό των 840 ευρώ στην τράπεζα ή στα ΕΛΤΑ. 2) Να πληρώσει όλο το ποσό με την πιστωτική κάρτα. Σε αυτή την περίπτωση η εξόφληση θα γίνει περί τις 10 Ιανουαρίου αν η πληρωμή «περάσει» στην κάρτα πριν από τις 20 Δεκεμβρίου και στις 10 Φεβρουαρίου αν η πληρωμή γίνει μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του έτους. 3) Να πληρώσει τα τέλη σε 6 άτοκες δόσεις των 140 ευρώ με την πιστωτική κάρτα. Αν η εντολή πληρωμής στην τράπεζα δοθεί πριν από τις 20 Δεκεμβρίου η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί περί τις 10 Ιανουαρίου, ενώ αν δοθεί μετά, τα πρώτα 140 ευρώ θα πληρωθούν στις 10 Φεβρουαρίου.  


Φορο-δάνεια για μεγάλες οφειλές στο Δημόσιο  Απευθύνονται σε νοικοκυριά που επιθυμούν να είναι ενήμερα φορολογικά αλλά δεν διαθέτουν ρευστό
Για μεγαλύτερες οφειλές, που δεν μπορούν να καλυφθούν με τα όρια των πιστωτικών καρτών, ή για όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν για άλλες ανάγκες τα υπόλοιπά τους, οι τράπεζες προσφέρουν ειδικά καταναλωτικά δάνεια, τα οποία χρησιμοποιούνται για την εξόφληση πάσης φύσεως οφειλών προς το Δημόσιο. Πρόκειται για προγράμματα που δημιουργήθηκαν για νοικοκυριά που επιθυμούν να είναι ενήμερα φορολογικά, αλλά ενδεχομένως να μη θέλουν ή να μην μπορούν να διαθέσουν την απαιτούμενη ρευστότητα για την πληρωμή των οφειλών τους.
Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι, δεδομένων και των δυσμενών συνθηκών ρευστότητας που υπάρχουν αυτή την περίοδο στο σύστημα, τα δάνεια αυτής της κατηγορίας απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε υποψήφιους δανειολήπτες που πληρούν δύο βασικά κριτήρια πιστοληπτικής αξιολόγησης: τις υψηλές αποδοχές και τη δυνατότητα παροχής εμπράγματων εξασφαλίσεων.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στην πλειονότητά τους τα νέα χρηματοδοτικά προϊόντα παρέχουν την ευχέρεια ανέξοδης πρόωρης εξόφλησης του εκάστοτε υπολοίπου. Με το χαρακτηριστικό αυτό εξυπηρετούνται όσοι θέλουν να διευκολυνθούν ταμειακά για λίγους μήνες και ταυτόχρονα να κερδίσουν την έκπτωση που προσφέρει το Δημόσιο σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής ορισμένων τελών.
Σε γενικές γραμμές τα φορο-δάνεια που προσφέρουν οι τράπεζες είναι τοκοχρεολυτικά, με το ύψος τους να ξεκινά από τα 1.500 ευρώ. Θεωρητικά, το ανώτατο ποσό της χορήγησης χωρίς την παροχή εγγυήσεων στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεπερνά τις 15.000 ευρώ. Ωστόσο ακόμη και για μικρά ποσά, της τάξεως των 10.000 ευρώ ή και χαμηλότερα, οι τράπεζες είναι πιθανό να ζητήσουν εξασφαλίσεις προκειμένου να προχωρήσουν στη δανειοδότηση.
Ως προς το κόστος τους, σημειώνεται ότι τα επιτόκια κινούνται σε χαμηλά επίπεδα ακόμη και αν δεν παρασχεθούν εγγυήσεις, καθώς διαμορφώνονται στην πλειονότητα των περιπτώσεων μεταξύ 6% και 10%. Επιπλέον, ορισμένες τράπεζες μπορούν να προσφέρουν μια περίοδο χάριτος κατά τη διάρκεια της οποίας ο δανειολήπτης καταβάλλει μόνο τους τόκους. Χαμηλή μηνιαία δόση μπορεί να επιτευχθεί και με την αύξηση της διάρκειας του δανείου, η οποία χωρίς εξασφαλίσεις μπορεί να φθάσει ως και τα 7 έτη, ενώ αν προσημειωθεί κάποιο ακίνητο διαμορφώνεται ως και τα 10 έτη.    

Δεν υπάρχουν σχόλια: