Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Διπλασιάζονται οι δόσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές | Εφημερίδα των συντακτών

Διπλασιάζονται οι δόσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές | Εφημερίδα των συντακτών


Διπλασιάζονται οι δόσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές

Του Μάριου Χριστοδούλου

Στη λογική τού «πάρε–δώσε» στηρίζεται το σχέδιο εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση.

Το σχέδιο θα διευκολύνει ιδιώτες και επιχειρήσεις να εξοφλήσουν τα χρέη από φόρους που έχουν βάλει στις εφορίες, εξυπηρετώντας έτσι τις εισπρακτικές ανάγκες του Δημοσίου.

Από την άλλη, το Δημόσιο ξεκινάει με αργούς ρυθμούς τη διαδικασία εξόφλησης των οφειλών του προς τους ιδιώτες υπό την προϋπόθεση ότι θα εισπράξει περί τα μέσα Δεκεμβρίου την πρώτη δόση από τα 44 δισ. ευρώ του Μνημονίου.

Οι οφειλές του Δημοσίου, στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, ανέρχονταν σε 9,3 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και οι επιστροφές φόρων, κυρίως από ΦΠΑ, που υπολογίζονται σε 800 εκατ. με 1 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο εκκαθάρισης των χρεών του Δημοσίου, που παρουσιάζει σήμερα ο κ. Σταϊκούρας, προβλέπει την εξόφληση των χρεών μέχρι τα τέλη του 2013. Το ποσό που θα δοθεί φέτος στην αγορά υπολογίζεται σε 1,9 δισ. ευρώ.

Πρώτα θα εξοφληθούν τα παλιά χρέη, δηλαδή οι οφειλές που έχει το κράτος πριν από το 2012, ενώ το υπουργείο Οικονομικών θα θέσει και τρία κριτήρια προκειμένου να γίνει ταχύτερα η αποπληρωμή σε ορισμένους επαγγελματικούς κλάδους.

Οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο συμψηφισμού των οφειλών που χρωστά το κράτος με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις του ιδιώτη, ή και να ζητηθεί ένα «κούρεμα» του χρέους σε περίπτωση διευθέτησης του ποσού του χρέους σε ρευστό – τακτική η οποία ακολουθήθηκε στην περίπτωση των φαρμακευτικών οφειλών.

Μαζί με το σχέδιο εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα υπογραφούν και τα 14 μνημόνια συνεργασίας με τα υπουργεία, αφού κάθε υπουργός θα καθίσταται αρμόδιος για την τακτοποίηση των χρεών στο κομμάτι ευθύνης που του αναλογεί.

Της αποπληρωμής των χρεών θα προηγηθεί νέο ευνοϊκό καθεστώς δόσεων για φορολογούμενους και επιχειρήσεις που τα έχουν βρει «σκούρα» με την εξόφληση των φόρων του Μνημονίου.

Οι δόσεις διπλασιάζονται στις 48 από 24 που είναι σήμερα, ενώ μικρότερα καθίστανται και τα μηνιαία ποσά εξόφλησης.

Ειδικό καθεστώς θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις που λόγω της βαθιάς ύφεσης σχεδιάζεται η διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων για ληξιπρόθεσμα χρέη και φορολογικές παραβάσεις του παρελθόντος και τμηματική καταβολή των οφειλών σε δόσεις που ο αριθμός τους θα εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, το είδος και το ύψος του τζίρου τους.

29/11/2012,9:30

Δεν υπάρχουν σχόλια: