Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

«Κλειδώνουν» οι αλλαγές φορολογίας


Eυρεία διακομματική σύσκεψη υπό τον Γ. Στουρνάρα

Αρση του αδιεξόδου στο φορολογικό αναζητά η κυβέρνηση

NAFTEMPORIKI.GR Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012 09:46
Τελευταία Ενημέρωση : 30/11/2012 12:19

Αρση του αδιεξόδου που έχει ανακύψει στους κόλπους της τρικομματικής κυβέρνησης σχετικά με τις ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου, αναζητά το οικονομικό επιτελείο.

Για το λόγο αυτό ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας έχει συγκαλέσει σήμερα διακομματική επιτροπή, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων που μετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς και του αρμόδιου για την πορεία των εσόδων υφυπουργού, Γ. Μαυραγάνη και ανώτατων υπηρεσιακών παραγόντων, ώστε να βρεθεί κοινός τόπος και να δοθεί άμεσα -ίσως και σήμερα- σε δημόσια διαβούλευση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα πάντως με δηλώσεις κορυφαίου παράγοντα του υπουργείου στη « Ν», οι ελπίδες να μην προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο στην κατάργηση του αφορολογήτου των παιδιών είναι πολύ μικρές, καθώς έχει ήδη γνωστοποιηθεί και εγκριθεί από την τρόικα. Επεσήμανε, ωστόσο, πως λύση στην «εξίσωση» μπορεί να δώσει η αύξηση του επιδόματος που σχεδιάζεται να δοθεί με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, ειδικά στις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.

Έτσι, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», με τις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου θα καταργούνται τα πρόσθετα αφορολόγητα λόγω τέκνων, που είναι σήμερα 2.000 ευρώ για 1 παιδί, 4.000 ευρώ για 2 παιδιά, 7.000 ευρώ για 3 παιδιά και 10.000 ευρώ για τέσσερα παιδιά.

Η κατάργηση των πρόσθετων αφορολόγητων ποσών για τα παιδιά θα αντικατασταθεί με τα νέα οικογενειακά επιδόματα.

Σύμφωνα με το σχέδιο τα νέα επιδόματα θα ανέρχονται σε 40 ευρώ το μήνα για το πρώτο παιδί, 40 ευρώ για το δεύτερο παιδί, 50 ευρώ για το τρίτο παιδί, 50 ευρώ για το τέταρτο παιδί και 60 ευρώ για κάθε παιδί από το πέμπτο και τα επόμενα.

Τα ποσά αυτά θα δίδονται στο σύνολό τους σε οικογένειες με ετήσια εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, μειωμένα στα 2/3 σε οικογένειες με εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ και μειωμένα στο 1/3 σε οικογένειες με εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ.

ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοφανούς οικονομικής αγριότητας το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Η τρικομματική κυβέρνηση « στρώνει το χαλί» για μεγαλύτερη ύφεση, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι «τα φορομπηχτικά, μνημονιακά μέτρα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου κορυφώνουν τη βαρβαρότητα» της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

Όπως υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, η κατάργηση των φοροαπαλλαγών των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων, η κατάργηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ και του πρόσθετου αφορολόγητου για τα παιδιά, η μείωση των φορολογικών κλιμακίων, η φορολόγηση με 26% των «μικρών» ελεύθερων επαγγελματιών από το πρώτο ευρώ [EUR=X]  [EUR=X] Σχετικά άρθρα και η «υπέρμετρη επιβάρυνση»των μικρών επιχειρήσεων, των μικροϊδιοκτητών ακινήτων και των αγροτών, συνθέτουν το «παζλ μιας πρωτοφανούς οικονομικής αγριότητας»







Επιτροπή: Σύσκεψη υπό τον ΥΠΟΙΚ των εκπροσώπων των κομμάτων της συγκυβέρνησης για να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις

«Κλειδώνουν» οι αλλαγές φορολογίας

Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012 07:00,
Γιώργος Κούρος, Σελίδα: 06 1162 λέξεις, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Ευρεία διακομματική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα υπό τον ΥΠΟΙΚ για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και με τη συμμετοχή του αρμόδιου για την πορεία των εσόδων υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Μαυραγάνη.
«Φόρμουλα» για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που έχει ανακύψει, ακόμη και μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης, όσον αφορά, κυρίως, την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου για τα παιδιά, ώστε να «κλειδώσουν» οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και να προωθεί το σχέδιο νόμου στη Βουλή, αναζητά η κυβέρνηση.

Για το λόγο αυτό άλλωστε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας έχει συγκαλέσει σήμερα διακομματική επιτροπή, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων που μετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς και του αρμόδιου για την πορεία των εσόδων υφυπουργού, Γ. Μαυραγάνη και ανώτατων υπηρεσιακών παραγόντων, ώστε να βρεθεί κοινός τόπος και να δοθεί άμεσα -ίσως και σήμερα- σε δημόσια διαβούλευση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Οι ελπίδες, πάντως, να μην προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο στην κατάργηση του αφορολογήτου των παιδιών είναι πολύ μικρές, όπως δήλωσε μάλιστα στη «Ν» κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου επισημαίνοντας μάλιστα ότι είναι μέτρο που έχει ήδη γνωστοποιηθεί και εγκριθεί από την τρόικα, ωστόσο λύση στην «εξίσωση» μπορεί να δώσει η αύξηση του επιδόματος που σχεδιάζεται να δοθεί με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, ειδικά στις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού. 

Δεν είναι τυχαία άλλωστε και η προχθεσινή αναφορά, κατά τη διάρκεια συνεντεύξεως Τύπου, του προέδρου του ΣΟΕ, Πάνου Τσακλόγλου ο οποίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε ότι το νέο σύστημα θα προσφέρει βοήθεια στα κατώτερα οικονομικά στρώματα και ότι δεν γίνεται, δεδομένης της οικονομικής στενότητας του κρατικού προϋπολογισμού να συνεχιστεί το ισχύον καθεστώς της παροχής εξτρά αφορολόγητου, που σε αρκετές περιπτώσεις λαμβάνουν και οικογένειες που έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα.

Έτσι, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», με τις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου θα καταργούνται τα πρόσθετα αφορολόγητα λόγω τέκνων, που είναι σήμερα 2.000 ευρώ για 1 παιδί, 4.000 ευρώ για 2 παιδιά, 7.000 ευρώ για 3 παιδιά και 10.000 ευρώ για τέσσερα παιδιά. 

Η κατάργηση των πρόσθετων αφορολόγητων ποσών για τα παιδιά θα αντικατασταθεί με τα νέα οικογενειακά επιδόματα.

Σύμφωνα με το σχέδιο τα νέα επιδόματα θα ανέρχονται σε 40 ευρώ το μήνα για το πρώτο παιδί, 40 ευρώ για το δεύτερο παιδί, 50 ευρώ για το τρίτο παιδί, 50 ευρώ για το τέταρτο παιδί και 60 ευρώ για κάθε παιδί από το πέμπτο και τα επόμενα.

Τα ποσά αυτά θα δίδονται στο σύνολό τους σε οικογένειες με ετήσια εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, μειωμένα στα 2/3 σε οικογένειες με εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ και μειωμένα στο 1/3 σε οικογένειες με εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ.

Εισπράξεις επιπλέον 2 δισ.

Οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος θα «κοστίσουν» στους φορολογούμενους 2 δισ. ευρώ, ενώ η μεγαλύτερη εξοικονόμηση θα προέλθει από την πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών, πλην των ιατρικών εξόδων.

Επίσης θα καταργηθούν και οι πρόσθετες μειώσεις φόρου εισοδήματος για τους μισθωτούς που κατοικούν ή εργάζονται για τουλάχιστον 9 μήνες το χρόνο σε παραμεθόριες περιοχές, που ανέρχονται σε 60 ευρώ για κάθε τέκνο.

Το νέο φορολογικό τοπίο, όπως θα αποτυπώνεται στο πολυσέλιδο κείμενο του νέου σχεδίου νόμου, για μισθωτούς και συνταξιούχους διαμορφώνεται ως εξής:

* θεσπίζεται νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους, με τρεις (από οκτώ σήμερα) συντελεστές:

- για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ ο συντελεστής φορολόγησης θα είναι 21%,

- για εισοδήματα από 25.001 έως και 48.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι 36%,

- για εισοδήματα άνω των 48.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι 45%,

* καθιερώνεται «βασική» έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ για εισοδήματα μέχρι και 18.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση της συλλογής των σχετικών αποδείξεων. 

Εξετάζεται μάλιστα να καθιερωθούν και έξτρα κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων από συγκεκριμένους επαγγελματίες με τάση προς φοροδιαφυγή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω μέτρο ευνοεί, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», τα εισοδήματα μισθωτών συνταξιούχων μέχρι 9.000 ευρώ, καθώς θα είναι αφορολόγητα, αφού ο φόρος που προκύπτει καλύπτεται από την επιστροφή φόρου μέχρι 1.950 ευρώ.

Επίσης, το νέο σύστημα ωφελεί μισθωτούς συνταξιούχους, χωρίς παιδιά και με εισοδήματα από 5.000 και μέχρι 25.000 ευρώ, για τους οποίους θα προκύψουν μειώσεις έως 400 ευρώ. 

Από την άλλη πλευρά εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με αυξήσεις φόρων από 140 έως και 4.510 ευρώ το χρόνο.

Ελαφρύνσεις στις ΑΕ και επιβαρύνσεις στις Ο.Ε. και Ε.Ε.

Με βάση το τελευταίο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που είδε το φως της δημοσιότητας, οι Ο.Ε. και Ε.Ε. που τηρούν βιβλία Β κατηγορίας θα φορολογούνται με συντελεστές 26% και με 33% στα διανεμόμενα κέρδη.

Οι Ο.Ε. και οι Ε.Ε. που τηρούν βιβλία Γ κατηγορίας θα φορολογούνται όπως οι Α.Ε. και οι ΕΠΕ με συντελεστές 26% και 10% στα διανεμόμενα κέρδη.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η φορολόγηση των Ο.Ε. και Ε.Ε. από περίπου 16,7% που ήταν μέχρι φέτος κατά μέσο όρο θα φθάσει και το 33%, ενώ αντίθετα των ΑΕ από το περίπου 40% μειώνεται τουλάχιστον κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι και τα καθαρά εισοδήματα από ατομικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα θα φορολογούνται κλιμακωτά με συντελεστές 26% μέχρι τα πρώτα 50.000 ευρώ (χωρίς αφορολόγητο και χωρίς επιστροφή φόρου) και 33% για το υπερβάλλον ποσό.

Ταυτόχρονα με τις διατάξεις του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος θα προβλέπονται τα εξής:

* τα γεωργικά εισοδήματα θα φορολογούνται από το 2014 αυτοτελώς με ένα οριζόντιο συντελεστή 13%, ενώ το 2013 θα φορολογηθούν με βάση το ισχύον σύστημα τεκμαρτού προσδιορισμού των εισοδημάτων,

* αυξάνεται και η φορολογία των ναυτικών. Το εισόδημα του κατώτερου πληρώματος θα φορολογείται με συντελεστή 10%, από 3% που ισχύει μέχρι τώρα, ενώ το εισόδημα των αξιωματικών θα φορολογείται με συντελεστή 15%, από 6% που είναι σήμερα.

* με κλίμακα θα φορολογούνται τα ενοίκια από το πρώτο ευρώ [EUR=X]  . Ειδικότερα, με δύο συντελεστή 10% θα φορολογούνται τα εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ, και με 33% το επιπλέον ποσό.

* καταργούνται τα φορολογικά «προνόμια» για νησιά με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους,

* νομοθετείται η πρόβλεψη του Μεσοπρόθεσμου για αύξηση της φορολογίας των τόκων των καταθέσεων από 10% σε 15%,

* επιβάλλεται φόρος υπεραξίας 20% στην πώληση ακινήτων, μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων και μετοχών εισηγμένων ή μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο.

Αυξήθηκαν τα έσοδα στο 10μηνο

Αυξημένα κατά 4,4% ήταν τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού από το φόρο εισοδήματος στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου, ενώ οι εισπράξεις από τους φόρους στην περιουσία το ίδιο χρονικό διάστημα αυξήθηκαν κατά 483,9% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υφυπουργό Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνη, ύστερα από σχετική ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, από το σύνολο των 10,9 δισ. ευρώ που ήταν τα έσοδα φόρου εισοδήματος, τα 8,2 δισ. προέρχονται από το φόρο φυσικών προσώπων (+23,4%), 1,3 δισ. ευρώ από το φόρο νομικών προσώπων (-38,8%) και 1,3 δισ. ευρώ από τις εισπράξεις ειδικών κατηγοριών (-15%).

Όσον αφορά την εντυπωσιακή αύξηση των εσόδων από τους φόρους στην περιουσία, κατά 2,3 δισ. ευρώ, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι τα 1,993 δισ. ευρώ προέρχονται από το ειδικό τέλος που επιβάλλεται στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα έσοδα από το ΦΠΑ την ίδια χρονική περίοδο, καταγράφουν σημαντική μείωση κατά 11,1%, υποχωρώντας στα 12,8 δισ. ευρώ έναντι 14,4 δισ. ευρώ πέρυσι, πιστοποιώντας για μια ακόμη φορά τα σημαντικά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αγορά.

Οι εισπράξεις από το φόρο στα πετρελαιοειδή εμφανίζονται μειωμένες κατά 7,7% (2,2 δισ. ευρώ από 2,3 δισ. ευρώ πέρυσι), ενώ η μείωση από τα προϊόντα καπνού ανέρχεται στο 14,7% (614 εκατομ. ευρώ από 720 εκατομ. ευρώ πέρυσι).

Δεν υπάρχουν σχόλια: