Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 07:25 Σοκ και δέος για 500.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις -Στο 80% η προκαταβολή φόρου


Στα όρια της παραφροσύνης κινείται η νέα διάταξη βάση της οποίας θα φορολογούνται από το 2013 οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις: ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες. Δεν φτάνει που αλλάζουν τους συντελεστές φορολόγησης επιβάλλοντας φόρο 26% από το 1ο ευρώ (και 33% εφόσον τα κέρδη υπερβαίνουν το όριο των 50.000 ευρώ). Αυξάνουν και την προκαταβολή φόρου από το 55% που είναι σήμερα, στο… 80%.
Γράφει:  

Η παράγραφος 1 του άρθρου 50 ορίζει ότι «Με βάση την οριστική δήλωση του νομικού προσώπου ή τον οριστικό τίτλο, ο προϊστάμενος της αρμόδιας δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας βεβαιώνει ποσό ίσο με το ογδόντα τοις εκατό (80%) του φόρου που αναλογεί στα εισοδήματα της διαχειριστικής περιόδου ή του ημερολογιακού έτους, κατά περίπτωση, που έληξε. Το ως άνω ποσοστό αυξάνεται σε εκατό τοις εκατό (100%) ειδικά για τις τραπεζικές ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών τραπεζών που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα». Ειδικά για τα νομικά πρόσωπα της παραγράφου 5 του άρθρου 1, το ως άνω ποσοστό ορίζεται σε πενήντα πέντε τοις εκατό (55%). Τα ανωτέρω ποσοστά μειώνονται κατά πενήντα τοις εκατό (50%) για τα νέα νομικά πρόσωπα κατά τα τρία (3) πρώτα οικονομικά έτη από τη δήλωση έναρξης εργασιών τους, που προβλέπεται από τις διατάξεις της περίπτωσης α' της παραγράφου 1 του άρθρου 36 του Ν. 2859/2000 (Φ.Ε.Κ. 248/Α')».

Στην αρχική μορφή του προσχεδίου νόμου, είχε ληφθεί μέριμνα ώστε να εξαιρεθούν από την προκαταβολή του 80% οι ΟΕ και οι ΕΕ. Οι… εξαιρέσεις χάθηκαν στην πορεία και αν η διάταξη παραμείνει ως έχει μέχρι την τελευταία στιγμή, το βάρος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα είναι δυσβάσταχτο για τους ακόλουθους λόγους:
1.    Καταργείται η επιχειρηματική αμοιβή που επέτρεπε στους εταίρους των ΟΕ και των ΕΕ να μην φορολογούνται για ένα κομμάτι των κερδών της εταιρείας τους δεδομένου ότι υπήρχε το αφορολόγητο των 5000 ευρώ ανά εταίρο. Τώρα θα φορολογούνται για όλα τα κέρδη από το πρώτο ευρώ
2.    Ο φορολογικός συντελεστής αυξάνεται από το 20% που είναι σήμερα στο 26-33%.
3.    Επί του αυξημένου ποσού φόρου που θα προκύπτει θα επιβάλλεται και προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρονιά με συντελεστή 80% και όχι 55% που είναι σήμερα.
Τέτοια φορολογική επιβάρυνση εν μέσω ύφεσης, είναι βέβαιο ότι δεν θα την αντέξουν οι μικρομεσαίοι. Όσοι κατάφεραν να αποφύγουν μέχρι τώρα το λουκέτο λόγω αναδουλειάς, θα αναγκαστούν να κλείσουν λόγω εφορίας. Εκτός και αν οι γραφειοκράτες της Καραγιώργη Σερβίας αναγνωρίσουν το έγκλημα που είναι έτοιμοι να κάνουν και επαναφέρουν τις εξαιρέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: