Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ Σύσκεψη για τα «αγκάθια» του νέου φορολογικού


ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

Σύσκεψη για τα «αγκάθια» του νέου φορολογικού

Σύσκεψη για τα «αγκάθια» του νέου φορολογικού
Της Μαρίας Βουργάνα
Λύση στον «γόρδιο δεσμό» της κατάργησης του αφορολογήτου ορίου για τα παιδιά, της υπερφορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και του νέου τρόπου φορολόγησης των αγροτών αναζητά το οικονομικό επιτελείο, σε συνεργασία με τους εκπρόσωπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχει συγκαλέσει σήμερα διακομματική επιτροπή, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων που μετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα, ώστε να βρεθεί κοινός τόπος και να δοθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Τα βασικά σημεία αιχμής που προκαλούν τριβές στους κόλπους της κυβέρνησης αφορούν στην κατάργηση του πρόσθετου αφορολόγητου για τα παιδιά, στην υπέρμετρη φορολόγηση των νέων ελευθέρων επαγγελματιών, στην υποχρεωτική τήρηση βιβλίων από όλους τους αγρότες, καθώς και στην κλίμακα και τους συντελεστές του νέου ενιαίου φόρου για τα ακίνητα.
Με κοινή γραμμή
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. προσέρχονται με κοινή γραμμή και με προεξάρχουσα την κατηγορηματική τους αντίθεση στην κατάργηση του αφορολόγητου για τα παιδιά.
Για να περιοριστούν οι φοροεπιβαρύνσεις που προκαλεί η κατάργηση του πρόσθετου αφορολογήτου για τα παιδιά, έχει ήδη πέσει στο τραπέζι πρόταση για αύξηση της έκπτωσης φόρου των 1.950 ευρώ που προβλέπεται στη νέα κλίμακα για εισοδήματα έως 18.000 ευρώ (σε υψηλότερα κλιμάκια η έκπτωση φθίνει σταδιακά μέχρι να μηδενιστεί στα 42.000 ευρώ), για όσους φορολογουμένους έχουν παιδιά, ανάλογα με τον αριθμό τους. Για τη χρηματοδότηση της πρότασης, μάλιστα, ο Α. Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Ιωαννίδης από τη ΔΗΜ.ΑΡ. έχουν ήδη προτείνει στον κ. Μαυραγάνη να αυξηθεί ο συντελεστής του ενιαίου φόρου ακινήτων για όσους έχουν πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία (π.χ. στα 3 εκατ. ευρώ ο συντελεστής να είναι 2% και όχι 1,2% που είχε προταθεί).
Οι χαμένοι 
Χαμένοι» του νέου φορολογικού νομοσχεδίου θα είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι χωρίς παιδιά και ετήσια εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ, μισθωτοί με ένα παιδί και ετήσια εισοδήματα πάνω από 11.000 ευρώ, μισθωτοί με δύο ή περισσότερα παιδιά και ετήσια εισοδήματα πάνω από 9.000 ευρώ, τα νοικοκυριά που πληρώνουν τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ασφάλιστρα ζωής, ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων και άλλα έξοδα, αυτοαπασχολούμενοι με ετήσια εισοδήματα μέχρι 55.000-60.000 ευρώ, εκμισθωτές ακινήτων με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, πωλητές ακινήτων και όσοι αποκτήσουν ακίνητο με γονική παροχή ή κληρονομιά.
Αντίθετα ελαφρύνσεις θα έχουν οι φορολογούμενοι χωρίς παιδιά με εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ τον χρόνο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν εισόδημα πάνω από 60.000 ευρώ, όσοι εισπράττουν υψηλά ενοίκια άνω των 80.000 ευρώ, οι μικροϊδιοκτήτες και όσοι θα αγοράσουν κατοικία χαμηλής αξίας, καθώς και οι κάτοχοι αυτοκινήτων με χαμηλά εισοδήματα.
Στο 80% η προκαταβολή φόρου για Ο.Ε. - Ε.Ε.
Πρόσθετους φόρους σε 150.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Στο άρθρο 50 του νέου νομοσχεδίου περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία προβλέπεται η αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 80% για όλες τις Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες Εταιρείες. Η εκτίναξη της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 80% θα επιβαρύνει περίπου 150.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που λειτουργούν στη χώρα μας με τη μορφή Ομορρύθμων και Ετερορρύθμων Εταιρειών. Επίσης οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις προβλέπεται ότι θα φορολογούνται για τα καθαρά κέρδη τους με φόρο αυξημένο από το 25% στο 26%. Ειδικά για όσες τηρούν βιβλία απλογραφικά (πρώην β' κατηγορίας), θα προβλέπεται ότι εφόσον τα κέρδη τους υπερβαίνουν το ποσό των 50.000 ευρώ, το τμήμα των κερδών τους πάνω από το ποσό αυτό θα φορολογείται με συντελεστή αυξημένο περαιτέρω στο 33%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: