Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Η "μαγική εικόνα" με τα στοιχεία του προϋπολογισμού: Πρωτογενές πλεόνασμα 508 εκατ. ευρώ αλλά βυθίζονται τα έσοδα από ΦΠΑ και άλλους έμμεσους φόρους Πλεόνασμα για το Κράτος, αλλά με υπερφορολόγηση που πνίγει την κατανάλωση και τα έσοδα από Φ.Π.Α.


Η "μαγική εικόνα" με τα στοιχεία του προϋπολογισμού: Πρωτογενές πλεόνασμα 508 εκατ. ευρώ αλλά βυθίζονται τα έσοδα από ΦΠΑ και άλλους έμμεσους φόρους

Πλεόνασμα για το Κράτος, αλλά με υπερφορολόγηση που πνίγει την κατανάλωση και τα έσοδα από Φ.Π.Α.






Του Κωστή Πλάντζου
Κάθε μήνα επιβεβαιώνεται η δραματική κατάσταση στην αγορά, με τα στοιχεία για τα δημόσια οικονομικά να δείχνουν μια "μαγική εικόνα": Το κράτος ξοδεύει λιγότερα από όσα δαπανά, αν δεν υπολογίσουμε τους τόκους για το χρέος (έχει δηλαδή πρωτογενές πλεόνασμα), αλλά τα έσοδα από φόρους στην κατανάλωση υποχωρούν. Ο λόγος είναι ότι λόγω  των αυξημένων επιβαρύνσεων η  κατανάλωση μειώνεται και η αγορά υποφέρει.
Ας δούμε τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο που μόλις ανακοινώθηκαν.
Ο κρατικός προϋπολογισμός εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα 508 εκατ. ευρώ, στο α΄τρίμηνο του 2013.  Ο στόχος ήταν για πρωτογενές έλλειμμα 2,3 δισ. ευρώ και είναι μεγαλύτερο έναντι τόσο του Ιανουαρίου όσο και του διμήνου Ιανουάριος-Φεβρουάριος του 2013 (415 εκατ. ευρώ και 487 εκατ. ευρώ αντίστοιχα). Την αντίστοιχη περίοδο του 2012 το πρωτογενές αποτέλεσμα ήταν έλλειμμα ύψους 334 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο προκαλεί η κατάρρευση των εισπράξεων από ΦΠΑ και έμμεσους φόρους, και η υστέρησή τους έναντι των ήδη μειωμένων στόχων. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι φορολογούμενοι αναγκάζονται να πληρώσουν έκτακτες επιβαρύνσεις και παλιά συσσωρευμένα χρέη, τη στιγμή που τα εισοδήματά τους μειώνονται. Για να αποφύγουν τις κατασχέσεις και τα άλλα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, με τα οποία απειλούν οι εφορίες, δίνουν προτεραιότητα στα ατομικά χρέη, τα οποία όμως πλήττουν την κατανάλωση.
Ειδικότερα, παρότι σημειώνεται αύξηση στις πληρωμές των φόρων φυσικών προσώπων, οι έμμεσοι φόροι σημειώνουν καθίζηση. Καταγράφεται υστέρηση εσόδων έναντι των στόχων:
α) από Φ.Π.Α., όλων των κατηγοριών, κατά 260 εκατ. ευρώ ή 7,3%, εκ των οποίων 126 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον Φ.Π.Α. πετρελαιοειδών
β) από τους υπόλοιπους έμμεσους φόρους κατανάλωσης και ειδικότερα ο Ε.Φ.Κ. καπνού, κατά 144 εκατ. ευρώ. Ειδικά οι εισπράξεις από τον Ε.Φ.Κ καπνού αν και εξακολουθούν να είναι μειωμένες φαίνεται να ανακάμπτουν σταδιακά και η απόκλιση από το στόχο έχει περιοριστεί στο 19,8% έναντι 33,2% του πρώτου διμήνου.
γ) από Ε.Φ.Κ. ενεργειακών προϊόντων κατά 55 εκατ. ευρώ ή 5,1%.
 Συνολικά το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού, μαζί με τους τόκους δανείων κλπ,  μειώθηκε  στα 1,4 δισ. ευρώ. Ο στόχος ήταν για 4,2 δισ. ευρώ, ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι το έλλειμμα ήταν 7,3 δισ. ευρώ.
Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως επειδή οι πρωτογενείς δαπάνες μειώθηκαν τόσο έναντι του στόχου όσο και έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2012. Μειώθηκαν στα 11,2 δισ. ευρώ, δηλαδή 11% χαμηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2012 και 9% χαμηλότερα από τον στόχο που είχε τεθεί για το 1ο τρίμηνο.
Ειδικά το μήνα Μάρτιο οι πρωτογενείς δαπάνες διαμορφώθηκαν στα 3,5 δισ. ευρώ, 12% χαμηλότερα από τον αντίστοιχο μήνα του 2012. Ωστόσο οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ήταν 671 εκατ. ευρώ κάτω από το στόχο. Αν τα λεφτά αυτά είχαν δαπανηθεί όπως προϋπολογιζόταν, το πρωτογενές πλεόνασμα των 508 εκατ. ευρώ θα «γύριζε» σε έλλειμμα 163 εκατ. ευρώ.
Έντονο προβληματισμό δημιουργεί στο οικονομικό επιτελείο η πορεία των εσόδων, παρότι τα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού ήταν κοντά στους στόχους. Αν και μειωμένα σε σχέση με το 2012 κατά 720 εκατ. ευρώ, τα καθαρά έσοδα υπερβαίνουν τους στόχους στο Μνημόνιο κατά 9% και τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού κατά 2%.
Ωστόσο τα καθαρά έσοδα πριν τις επιστροφές φόρων είναι μειωμένα κατά 3% (351 εκατ. ευρώ) έναντι του στόχου και κατά 9% έναντι της περυσινής χρονιάς (περίπου 1,1 δισ. ευρώ).
Οι επιστροφές φόρων διπλασιάστηκαν τον μήνα Μάρτιο και ανήλθαν στα 117 εκατ. ευρώ (από 43 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο και 53 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους). Συνολικά στο τρίμηνο οι επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν σε 213 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται ποσό 570 εκατ. ευρώ που διατέθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2013 για την αποπληρωμή επιστροφών φόρων παρελθόντων ετών. Μαζί δε με τις επιστροφές παρελθόντων ετών, ανήλθαν στα 783 εκατ. ευρώ που ήταν και στόχος στο Μνημόνιο.
Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) είναι ενισχυμένα λόγω αυξημένων εισροών πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για αιτήσεις πληρωμών που υποβλήθηκαν στο τέλος του 2012.
Υψηλότερα του στόχου κινήθηκαν τα έσοδα από:
α) τους φόρους εισοδήματος κατά 31 εκατ. ευρώ ή 1,5%,
β) τους φόρους περιουσίας, κατά 101 εκατ. ευρώ ή 16,6%,
γ) τους έμμεσους φόρους ΠΟΕ κατά 99 εκατ. ευρώ ή 75,8%, κυρίως λόγω καθυστερημένων πληρωμών Φ.Π.Α.
Σε δήλωσή του ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών κ.Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι «τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το ά τρίμηνο του 2013 δείχνουν ότι η Ελλάδα, με σκληρή δουλειά αλλά και υψηλό κοινωνικό κόστος, συνεχίζει την αναμφίβολα επώδυνη, αλλά αναγκαία, πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας. Η χώρα, στο δημοσιονομικό πεδίο, κερδίζει μικρές ή μεγαλύτερες “μάχες”. Βεβαίως, όπως έχουμε επαναληπτικά επισημάνει αυτό είναι αναγκαίο, αλλά όχι από μόνο του ικανό για να κερδίσει και τον “πόλεμο”. Οι Έλληνες έχουμε διαχρονικά αποδείξει ότι δεν κάνουμε πίσω" υπογράμμισε ο κ.Σταϊκούρας.
 


Πηγή: Πλεόνασμα για το Κράτος, αλλά με υπερφορολόγηση που πνίγει την κατανάλωση και τα έσοδα από Φ.Π.Α. | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/8488/pleonasma-gia-kratos-alla-me-yperforologisi-poy-pnigei-tin-katanalosi-kai-ta-esoda-apo#ixzz2Q9jkdvp9

Δεν υπάρχουν σχόλια: