Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Αριθμ. ΔΠΕΙΣ Δ 1054845 ΕΞ 29.3.2013 Απόδοση στο Δημόσιο εισπράξεων των τραπεζών, πιστωτικών ιδρυμάτων και των ΕΛ.ΤΑ. που συμμετέχουν στην εταιρεία Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε. (ΔΙΑΣ Α.Ε.) και αφορούν βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. ατομικές οφειλές


Αριθμ. ΔΠΕΙΣ Δ 1054845 ΕΞ 29.3.2013
Απόδοση στο Δημόσιο εισπράξεων των τραπεζών, πιστωτικών ιδρυμάτων και των ΕΛ.ΤΑ. που συμμετέχουν στην εταιρεία Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε. (ΔΙΑΣ Α.Ε.) και αφορούν βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. ατομικές οφειλές

Αριθμ. ΔΠΕΙΣ Δ 1054845 ΕΞ 2013

(ΦΕΚ Β' 837/09-04-2013)

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του ν.δ. 356/1974, «Περί Κωδικός Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων.» (ΦΕΚ 90 Α΄), όπως ισχύουν.

2. Τις διατάξεις του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του ν.δ. 356/1974, «Περί Κωδικός Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων» (ΦΕΚ 90Α΄), όπως ισχύουν, με τις οποίες προβλέπεται ότι μπορεί να ανατεθεί κατ’ εξαίρεση η είσπραξη δημοσίων εσόδων στις Τράπεζες ή σε άλλους οργανισμούς κοινής ωφελείας ή πιστωτικούς οργανισμούς ή στα Ελληνικά Ταχυδρομεία ή σε άλλες δημόσιες αρχές και ότι με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία της είσπραξης, καθώς και ο έλεγχος για την είσπραξη αυτών.

3. Τις διατάξεις των άρθρων 11 και 90 κ.επ. του ν. 2362/1995, «Περί Δημοσίου Λογιστικού, ελέγχου των δαπανών του Κράτους και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 247Α΄), όπως ισχύουν.

4. Τις διατάξεις του αρ. 13 του ν. 3888/2010, με τις οποίες εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Οικονομικών, να καθορίσει με αποφάσεις του, μεταξύ άλλων, τη διαδικασία είσπραξης.

5. Το π.δ. 284/88, «Περί Οργανισμού του Υπουργείου Οικονομικών» (ΦΕΚ 128Α΄), όπως ισχύει.

6. Το π.δ. 16/1989, «Κανονισμός λειτουργίας Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.) και των Τοπικών Γραφείων και καθήκοντα υπαλλήλων αυτών.» (ΦΕΚ 6Α΄).

7. Το π.δ. 87/2012, «Διορισμός Υφυπουργών» (ΦΕΚ 142Α΄).

8. Την απόφαση του Υπουργού Οικονομικών με ΠΟΛ.1212/23.11.2012 (ΦΕΚ 3338Β΄), «Πληρωμή βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ. ατομικών οφειλών σε πιστωτικά ιδρύματα και στα ΕΛ.ΤΑ.».

9. Την υπ’ αριθμ. ΥΠΟΙΚ 07927ΕΞ/19.9.2012 απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ 2574Β΄), «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Οικονομικών Γεώργιο Μαυραγάνη».

10. Την ανάγκη καθορισμού του τρόπου απόδοσης των εισπραχθέντων ποσών στο Δημόσιο.

11. Τη διαπίστωση ότι από την εφαρμογή της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού,

αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

Καθορίζουμε την διαδικασία απόδοσης των εισπραχθέντων ποσών στο Δημόσιο:

1. Οι φορείς είσπραξης αποδίδουν τα εισπραττόμενα ποσά στο Ελληνικό Δημόσιο την επομένη της είσπραξης ημέρα.

2. Το αρχείο πληρωμών των βεβαιωμένων οφειλών, θα αποστέλλεται από τη ΔΙΑΣ Α.Ε. στη Γ.Γ.Π.Σ. και θα περιέχει την ταυτότητα οφειλής σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν ορισθεί (ΑΦΜ, Κωδικός τράπεζας, ημερομηνία πληρωμής, ποσό κ.λπ.). Πληρωμές με ταυτότητες οφειλής που δεν είναι έγκυρες, με συνέπεια την αδυναμία πίστωσης των οφειλών, απορρίπτονται.

3. Δεν απαιτείται η ενημέρωση του αρμοδίου γραφείου παρακολούθησης ηλεκτρονικών εισπράξεων και ηλεκτρονικών επιστροφών εσόδων (Γραφείο στη Γ.Γ.Π.Σ.) για τις περιπτώσεις απορρίψεων από τη ΔΙΑΣ Α.Ε. λανθασμένων πληρωμών (π.χ. διότι δεν έχουν τηρηθεί οι υποχρεωτικοί έλεγχοι που ορίζονται στις παραμέτρους ένταξης από το πιστωτικό ίδρυμα) και εφόσον τα ποσά των απορρίψεων αυτών δεν έχουν αποδοθεί στο Δημόσιο.

4. Στις περιπτώσεις που φορέας είσπραξης αιτείται εγγράφως προς το αρμόδιο γραφείο παρακολούθησης ηλεκτρονικών εισπράξεων και ηλεκτρονικών επιστροφών εσόδων (Γραφείο στη Γ.Γ.Π.Σ.), την απόρριψη συγκεκριμένης πληρωμής η οποία έχει αποδοθεί στο Δημόσιο:

Α) εάν η συγκεκριμένη πληρωμή έχει αποσταλεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και έχει ενημερώσει την μερίδα του φορολογούμενου, το αίτημα για απόρριψη δεν γίνεται αποδεκτό.

Β) εάν η συγκεκριμένη πληρωμή δεν έχει αποσταλεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και μετά την διερεύνηση του αιτήματος σε συνεργασία με το αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Εφαρμογών Η/Υ (Δ30) προκύπτει ότι αυτό μπορεί να ικανοποιηθεί, τότε αποστέλλεται απορριπτικό αρχείο στη ΔΙΑΣ Α.Ε. για την τακτοποίησή του.

5. Η απόδοση των εισπραττομένων ποσών θα γίνεται, με εντολή της ΔΙΑΣ Α.Ε. στην Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να χρεωθούν οι τρεχούμενοι λογαριασμοί αυτών και να πιστωθεί με το συνολικό ποσό των εισπράξεων ο λογαριασμός 200/1/21010 Ελληνικό Δημόσιο − Συγκέντρωση Εισπράξεων και Πληρωμών της Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού.

6. Με την πίστωση του ανωτέρω λογαριασμού, η Τράπεζα της Ελλάδος αποστέλλει στην Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού χωριστή απόδειξη κατάθεσης για τις εισπράξεις αυτές, η οποία θα εισάγεται στο ημερολόγιο πληρωμών χρεώνοντας το λογαριασμό 200/1/21010 Ελληνικό Δημόσιο − Συγκέντρωση Εισπράξεων και Πληρωμών.

7. Η ΔΙΑΣ Α.Ε. αποστέλλει με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού και στη Διεύθυνση Πολιτικής Εισπράξεων−Γραφείο στη Γ.Γ.Π.Σ. ημερήσια συγκεντρωτική κατάσταση είσπραξης με ονομασία «ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΕ Δ.Ο.Υ.» με ανάλυση κατά Τράπεζα, αριθμό έγκυρων συναλλαγών, ποσό, γενικό σύνολο.

8. Η Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού, θα εισάγει το γενικό σύνολο της κατάστασης στο ημερολόγιο εισπράξεων πιστώνοντας το λογαριασμό 111−763 «Τακτοποιητέες Εισπράξεις Δημοσίων Διαχειριστών − Βεβαιωμένων εσόδων μέσω Τραπεζών».

9. Επί πλέον η ΔΙΑΣ Α.Ε. στο τέλος κάθε μήνα αποστέλλει με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e−mail) συγκεντρωτική κατάσταση με τις εισπράξεις των ανωτέρω εσόδων στην παραπάνω Δ.Ο.Υ., για τη λογιστική τακτοποίησή της.

10. Εφόσον οι φορείς είσπραξης καθυστερούν υπαιτίως την απόδοση των ποσών στο Ελληνικό Δημόσιο, η Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης θα καταλογίζει τόκους υπερημερίας επί των ποσών αυτών.

Εάν η καθυστέρηση οφείλεται σε υπαιτιότητα της ΔΙΑΣ Α.Ε. ποσό ίσο με το τόκο υπερημερίας καταλογίζεται σε αυτή ομοίως από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης. Η ενημέρωση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης για τέτοιες καθυστερήσεις θα γίνεται από την Διεύθυνση Πολιτικής Εισπράξεων− Γραφείο στη Γ.Γ.Π.Σ.

11. Η Γ.Γ.Π.Σ. (Δ/νση 30η Εφαρμογών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών), με βάση τα στοιχεία εισπράξεων που παραλαμβάνει από τη ΔΙΑΣ Α.Ε. και τους φορείς είσπραξης, αποστέλλει άμεσα ηλεκτρονικά αρχεία στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για την πίστωση των χρεών των υπόχρεων καθώς και για τη λογιστική ενημέρωση των εισπρακτέων εσόδων και των ημερολογίων εισπράξεων/πληρωμών, πιστώνοντας τον λογαριασμό 111−762 «Τακτοποιητέες Εισπράξεις Δημοσίων Διαχειριστών − Πληρωμές με Ταυτότητες Οφειλών» και χρεώνοντας τον λογαριασμό 111−763 «Τακτοποιητέες Εισπράξεις Δημοσίων Διαχειριστών − Βεβαιωμένων εσόδων μέσω Τραπεζών».

12. Στην περίπτωση καταβολής ποσού για χρέος το οποίο έχει εξοφληθεί, το ποσό που έχει πληρωθεί για το χρέος αυτό επιστρέφεται στο φορολογούμενο μέσω της Δ.Ο.Υ., τηρουμένων των διατάξεων του ν.δ. 356/1974, «Περί Κωδικός Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων.» και του π.δ. 16/89 «Κανονισμός λειτουργίας Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.) και των Τοπικών Γραφείων και καθήκοντα υπαλλήλων αυτών.» Ανάλογη διαδικασία τηρείται και σε λοιπές εξαιρετικές περιπτώσεις αδυναμίας πίστωσης των χρεών.

13. Οι Τράπεζες που δεν αποστέλλουν στο Δημόσιο πληρωμές που έχουν λάβει από τους φορολογούμενους εντός των χρονικών ορίων που ορίζονται, ευθύνονται έναντι των πελατών τους για τις συνέπειες της εκπρόθεσμης πληρωμής.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 29 Μαρτίου 2013

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: