Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Αναβάλλονται τα νέα μέτρα μέχρι …τον Ιούνιο


Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Αναβάλλονται τα νέα μέτρα μέχρι …τον Ιούνιο
Ως μεγάλη διαπραγματευτική επιτυχία αναμένεται να παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα –οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα- τη λήψη νέων μέτρων. Από τη χθεσινή συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα , μπορεί να μην βγήκε «λευκός καπνός» από την οδό Νίκης, ωστόσο, οι διαρροές έκαναν λόγο για σύγκλιση σε πολλά μέτωπα και κυρίως στο ζήτημα του «δημοσιονομικού κενού». Δεν φαίνεται να υπάρχει ακόμη απόφαση για το θέμα των απομακρύνσεων στο δημόσιο κάτι που αναμένεται να οριστικοποιηθεί μετά το Eurogroup.
Γράφει:  
Με βάση τα όσα διέρρευσαν από τη χθεσινή συνάντηση, το «δημοσιονομικό κενό» είχε αρχικά προσδιοριστεί από την τρόικα στα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ. Ο Γιάννης Στουρνάρας, αναμένεται να υποστηρίξει στη συνεδρίαση του Eurogroup ότι δεν τίθεται θέμα νέων για τη διετία 2013-2014. Το πώς ακριβώς κλείνει αυτή η διαφορά των τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ, θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.
Ένα μέρος του δημοσιονομικού κενού, κλείνει με την επιβολή του «χαρατσιού» της ΔΕΗ για 3η συνεχόμενη χρονιά καθώς παρά την υπόσχεση για μείωση του ειδικού τέλους κατά 15% μεσοσταθμικά, η συνολική απόδοση των φόρων ακινήτων για το 2013, αναμένεται να ξεπεράσει τα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν εγγραφεί για φέτος στον κρατικό προϋπολογισμό. Κυβέρνηση και τρόικα, θα αναμένουν να δουν ποια θα είναι η ανταπόκριση και στις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών τόσο για την εφορία όσο και για τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι ρυθμίσεις αυτές, θα «περιτυλιχτούν» με ένα ασφυκτικό επικοινωνιακό πρέσινγκ προς τους οφειλέτες. Θα προβληθεί δηλαδή ότι θα είναι η τελευταία φορά που θα υπάρχει ρύθμιση (αναμένεται να ανακοινωθούν 48 δόσεις) και ότι όποιος χρωστάει από εδώ και στο εξής θα έχει να αντιμετωπίσει το δίλημμα «ή πληρώνω σε 12 δόσεις ή μπλέκω με φυλακές και κατασχέσεις».
Το… ντέρμπι των (ακόμη περισσότερων) νέων μέτρων, φαίνεται να αναβάλλεται για τον Ιούνιο. Μέσα στο δίμηνο που θα ακολουθήσει, η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα ανατρέψει την πτωτική πορεία που έχουν πάρει τα έσοδα, κυρίως του ΦΠΑ, βοηθούμενη και από την έναρξη της τουριστικής σεζόν. Είναι αμφίβολο καθώς η εσωτερική ζήτηση φθίνει συνεχώς, ενώ είναι αβέβαιο το πώς θα ανταποκριθεί ο κόσμος στα αλλεπάλληλα χαράτσια που θα ξεκινήσουν να έρχονται από τις επόμενες ημέρες και θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του χρόνου.
Προς το παρόν, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το «πρωτογενές πλεόνασμα» στον κρατικό προϋπολογισμό κατά το πρώτο τρίμηνο. Ένα πλεόνασμα όμως το οποίο δεν θα υπήρχε αν γινόντουσαν κανονικά οι πληρωμές, αν επιστρέφονταν οι φόροι που οφείλονται στους δικαιούχους και αν δεν «φούσκωναν» τα έσοδα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: