Τρίτη 9 Απριλίου 2013

ΘΕΛΟΥΝ 3 ΔΙΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ Στα 56 δισ. ευρώ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις εφορίες


ΘΕΛΟΥΝ 3 ΔΙΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

Στα 56 δισ. ευρώ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις εφορίες

Στα 56 δισ. ευρώ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις εφορίες
Σε δυσθεώρητα ύψη, στα 56 δισ. ευρώ, έχουν φθάσει οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις εφορίες.
Μάλιστα μέσα στο πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους δημιουργήθηκαν «νέα» χρέη της τάξης των 1,3 δισ. ευρώ.
Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως με το που θα τεθεί σε ισχύ η νέα ρύθμιση, το Δημόσιο θα είναι σε θέση να εισπράττει έως και 3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Πάντως το υπουργείο Οικονομικών ασκεί στην παρούσα φάση... πιέσεις στους φορολογουμένους με χρέη προκειμένου να τους ωθήσει να προχωρήσουν σε ρύθμιση.
Ετσι άρχισαν να φθάνουν σε 2,5 εκατομμύρια οφειλέτες «ραβασάκια» για την τακτοποίηση των χρεών τους προς την Εφορία. Με τα ειδοποιητήρια αυτά, που υπογράφονται από τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη και αποστέλλονται με ηλεκτρονική ή «κλασική» μορφή, ζητείται από τους οφειλέτες σε ευγενικό ύφος να προσέλθουν στις αρμόδιες ΔΟΥ για τη διευθέτηση των οφειλών τους, χωρίς να ορίζεται συγκεκριμένη προθεσμία.
Από τους 2,5 εκατ. φορολογουμένους που λαμβάνουν τα «ραβασάκια», περίπου 2,3 εκατ. είναι μικροοφειλέτες που χρωστούν ποσά μέχρι 3.000 ευρώ.
Σε όσους οφειλέτες δεν ανταποκριθούν θα σταλεί μία δεύτερη ειδοποίηση που θα έχει πιο αυστηρό ύφος. Στη δεύτερη ειδοποίηση θα αναφέρεται ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία της επιβολής μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, τα οποία θα προβλέπουν κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων. Εάν και τότε δεν υπάρξει ανταπόκριση, τότε οι εφορίες θα προχωρούν αμέσως στις κατασχέσεις.
Παράλληλα, το υπουργείο σφίγγει τον κλοιό γύρω από τους φορολογουμένους που χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ ο καθένας. Για τους οφειλέτες αυτούς ενεργοποιείται ειδικό σχέδιο ελέγχου και επιστρατεύονται άμεσα ποινικές διώξεις και κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, ακινήτων και εισοδημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: