Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Πρόστιμα έως και 100.000 ευρώ για επιχειρήσεις που δεν έχουν φορολογικό πιστοποιητικό.


Πρόστιμα έως και 100.000 ευρώ για επιχειρήσεις που δεν έχουν φορολογικό πιστοποιητικό.



Εντολή στις εφορίες να εντοπίσουν τις Ανώνυμες Εταιρείες και τις ΕΠΕ για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί φορολογικό πιστοποιητικό από ιδιώτες ελεγκτές, ώστε να τους επιβάλουν βαριά πρόστιμα από 10.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ, έδωσε με απόφαση του ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.
Ο νόμος προβλέπει ότι το Ετήσιο Φορολογικό Πιστοποιητικό οι επιχειρήσεις οφείλουν να αποκτήσουν πιστοποιητικό ελέγχους από νόμιμους ελεγκτές (δηλαδή πιστοποιημένους ορκωτούς ελεγκτές ή λογιστές) και ελεγκτικά γραφεία που είναι εγγεγραμμένα στο ειδικό μητρώο.
Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Θεοχάρη όταν οι προϊστάμενοι των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου διαπιστώνουν πως στις ΑΕ και στις ΕΠΕ δεν έχει εκδοθεί φορολογικό πιστοποιητικό, θα πρέπει να διενεργείται κατά προτεραιότητα φορολογικός έλεγχος από την αρμόδια φορολογική αρχή και να επιβάλλεται σε κάθε περίπτωση πρόστιμο από 10.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ ανάλογα με τα ακαθάριστα έσοδα που έχουν πραγματοποιήσει οι εταιρείες κατά την ελεγχόμενη διαχειριστική περίοδο.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η καθιέρωση του Φορολογικού Πιστοποιητικού επέφερε το 2012 διεύρυνση της φορολογικής βάσης κατά 3,4 δισ. ευρώ, Για το λόγο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζει να αξιοποιήσει ιδιωτικές εταιρείες και για την διενέργεια φορολογικούς ελέγχων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Με βάση στοιχεία της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών, πέρυσι ελέγχθησαν 4.468 επιχειρήσεις (93,2% των υπόχρεων) και εκδόθηκαν Φορολογικά Πιστοποιητικά για ισάριθμες επιχειρήσεις, με συνολικό κύκλο εργασιών 193 δισ. ευρώ.


Πηγή: Πρόστιμα έως και 100.000 ευρώ για επιχειρήσεις που δεν έχουν φορολογικό πιστοποιητικό | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/8652/prostima-eos-kai-100000-eyro-gia-epiheiriseis-poy-den-ehoyn-forologiko-pistopoiitiko#ixzz2QFcbckjE

Δεν υπάρχουν σχόλια: