Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Πρωτογενές πλεόνασμα να’ χουμε κι όποιον πάρει… ο χάρος


Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Πρωτογενές πλεόνασμα να’ χουμε κι όποιον πάρει… ο χάρος
Πάνω από όλα το «πρωτογενές πλεόνασμα» βάζει η κυβέρνηση δια του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Μετά τη χθεσινοβραδυνή συνάντηση με την τρόικα, κατά την άτυπη ενημέρωση ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι «αυτό είναι το βασικότερο όλων, διότι αν πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα φέτος, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, θα ζητήσουμε μείωση χρέους. Για εμάς αυτός είναι ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος. Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα».
Γράφει:  
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι κάθε δημοσιονομική τρύπα που θα εμφανιστεί φέτος κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού θα κλείνει αυτομάτως για να μην διακυβευτεί ο εθνικός στόχος που είναι η μείωση του χρέους. Ήδη λοιπόν φορτωνόμαστε το χαράτσι της ΔΕΗ για τρίτη χρονιά ενώ για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, ο κ. Στουρνάρας «νομίζει» ότι δεν θα χρειαστούν.
Στις σχετικές ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν χθες, απαντούσε προσθέτοντας πάντοτε μπροστά τη λέξη «νομίζω». Ιδού:
Αποφεύγουμε τα νέα μέτρα. Υπάρχει αυτό το θετικό στοιχείο στην εξέλιξη των πραγμάτων;
Νομίζω πως ναι.
Θεωρείτε δηλαδή πως νέα μέτρα τη διετία 2013-14 αυτό που ακούμε τα 2,7 δισ. δεν θα υπάρξουν;
Νομίζω πως όχι.
Αναφερόμενος στο «χαράτσι» της ΔΕΗ ο υπουργός Οικονομικών έδωσε περισσότερες διευκρινήσεις. Υποστήριξε ότι:
1.   Θα μειωθεί ο φόρος ανά τετραγωνικό για όλα τα διαμερίσματα χωρίς όριο (σ.σ αρχικά υπήρχαν πληροφορίες ότι η μείωση θα ισχύσει για τα ακίνητα μέχρι τα 1500 τετραγωνικά)
2.   Δεν θα υπάρχει «πλαφόν» τετραγωνικών
3.   Εξετάζεται ακόμη το ενδεχόμενο να υπάρξει αφορολόγητο αν και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν κατόπιν εισήγησης κοινής επιτροπής που έχει συσταθεί με τη συμμετοχή στελεχών από τη ΔΕΗ και το υπουργείο Οικονομικών.
Ο κ. Στουρνάρας, επιβεβαίωσε ότι για κάθε απόλυση που θα γίνεται στο δημόσιο (ήδη κλείδωσε η απομάκρυνση των 1000 επίορκων) θα γίνεται και μια πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ. Για αυτές τις προσλήψεις θα ισχύσει ο κανόνας 1 προς 1 και όχι ο κανόνας 1 προς 10. Ο τελευταίος, θα ισχύει μόνο για τις συνταξιοδοτήσεις και τις οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: