Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Φόρος «λαιμητόμος» για τους πωλητές ακινήτων

Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2013 10:01

Φόρος «λαιμητόμος» για τους πωλητές ακινήτων

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Φόρος «λαιμητόμος» για τους πωλητές ακινήτων
Κρυφό χαράτσι για όσους προχωρήσουν σε πώληση ακινήτου μετά την 1/1/2014 κρύβει το πολυνομοσχέδιο. Την ώρα που η διαθεσιμότητα σχεδόν μονοπωλεί την επικαιρότητα, το υπουργείο Οικονομικών τροποποιεί τη διαδικασία υπολογισμού του φόρου υπεραξίας. Εκεί που θα τον πλήρωναν μόνο όσοι θα πωλούσαν ακίνητο το οποίο αποκτήθηκε μετά την 1/1/2013, τώρα θα τον πληρώνουν (σχεδόν) όλοι όσοι θα πουλήσουν ακίνητο μετά την 1/1/2014.
Γράφει:  
Το πλαίσιο, όπως θα διαμορφωθεί αν ψηφιστεί αυτή η διάταξη, θα είναι πλέον ασφυκτικό καθώς ταυτόχρονα θα ισχύουν:
1.      Η απόλυτη κρίση στην κτηματαγορά που έχει περιορίσει ακόμη και κατά 40% τις τιμές των ακινήτων
2.      Ο φόρος μεταβίβασης που πληρώνει ο αγοραστής και ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 10% για τα μεταχειρισμένα και 23% εφόσον τα ακίνητα υπάγονται και σε ΦΠΑ
3.      Ο φόρος υπεραξίας τον οποίο θα πληρώνει ο πωλητής και ο οποίος θα υπολογίζεται με συντελεστή 15% επί της διαφοράς «τιμή πώλησης μείον τιμή αγοράς».
Ο φόρος υπεραξίας, είχε θεσπιστεί με τον φορολογικό νόμο του περασμένου Φεβρουαρίου.  Ωστόσο, όπως προέβλεπε το άρθρο 33, υπολογιζόταν ως εξής:  «Επί ακινήτου ή ιδανικού μεριδίου αυτού ή εμπράγματου δικαιώματος επί ακινήτου ή ιδανικού μεριδίου αυτού που αποκτάται με οποιαδήποτε αιτία μετά την 1.1.2013 και μετά την κτήση του μεταβιβάζεται περαιτέρω με επαχθή αιτία, ο μεταβιβάζων υπόκειται σε φόρο που υπολογίζεται στη διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης αυτού και της τιμής πώλησής του. Ως κτήση του ακινήτου νοείται η αγορά ή η με άλλη αιτία κτήση του, ανεξάρτητα από τη μεταγραφή της».
Πρακτικά λοιπόν για να πλήρωνε κάποιος, θα έπρεπε να αγοράσει φέτος ακίνητο και να το πουλήσει κάποια στιγμή στο μέλλον. Με το άρθρο 41 του πολυνομοσχεδίου, το σκηνικό αλλάζει άρδην. «Κάθε εισόδημα που προκύπτει από υπεραξία μεταβίβασης με επαχθή αιτία ακίνητης περιουσίας ή ιδανικών μεριδίων αυτής, ή εμπράγματου δικαιώματος επί ακίνητης περιουσίας ή ιδανικού μεριδίου αυτού τα οποία έλκουν άνω του 50% της αξίας τους άμεσα ή έμμεσα από ακίνητη περιουσία και δεν συνιστά επιχειρηματική δραστηριότητα, υπόκειται σε φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Στην έννοια του εισοδήματος του προηγούμενου εδαφίου, εμπίπτει και η αγοραία αξία του κτίσματος που έχει ανεγερθεί σε έδαφος κυριότητας τρίτου με δαπάνες του μισθωτή και περιέρχεται στην κατοχή του τρίτου με τη λήξη ή διακοπή της μισθωτής σχέσης»
Τι είναι αυτό που αλλάζει;
1. Πλέον δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ακίνητα που αγοράστηκαν μετά την 1/1/2013. Αυτό σημαίνει ότι όποιος πουλάει από εδώ και στο εξής (για την ακρίβεια από 1/1/2014 που ενεργοποιείται ο νέος νόμος) θα υπάγεται στον νέο τρόπο φορολόγησης
2. Εφόσον η υπεραξία από την πώληση του ακινήτου υπερβαίνει το 50% του εισοδήματος τότε θα επιβάλλεται φόρος εισοδήματος. Όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα, τόσο λιγότερες θα είναι οι πιθανότητες να καταβληθεί φόρος. Δηλαδή, η διάταξη ευνοεί τους πλούσιους. Οι έχοντες πολύ υψηλό εισόδημα, μπορεί να πωλούν με υπεραξία που δεν θα «αγγίζει» το 50% του εισοδήματός τους. Αντιθέτως, η πλειοψηφία δεν θα μπορεί να καλύψει αυτό το κριτήριο και θα πληρώνει.
Ο φόρος θα υπολογίζεται επί της διαφοράς τιμή πώλησης μείον τιμή κτήσης. Η τιμή πώλησης είναι αυτή που αναγράφει το συμβόλαιο. Η τιμή κτήσης είναι το τίμημα που αναγράφεται στο συμβόλαιο και σε περίπτωση που δεν υπάρχει τίμημα η αξία βάσει της οποίας προσδιορίστηκε ο φόρος μεταβίβασης ακινήτου. Αν η τιμή κτήσης δεν μπορεί να προσδιοριστεί, θεωρείται ότι είναι μηδενική (!).
Μόνο δύο δίκτυα προστασίας περιλαμβάνει η διάταξη για τους πωλητές:
1.      Η υπεραξία μειώνεται ανάλογα με τα χρόνια διακράτησης του ακινήτου ως εξής:
·         Από 1 έως πέντε χρόνια έκπτωση 5%
·         Από 5 έως 10 χρόνια έκπτωση 13%
·         Από 10 έως 15 χρόνια, έκπτωση 21%
·         Από 15 έως 20 χρόνια, έκπτωση 27%
·         Από 20 έως 25χρόνια, έκπτωση 34%
·         Πάνω από 25 χρόνια, έκπτωση 39%
2.      Μετά τη μείωση που προαναφέρθηκε, δεν καταλογίζεται φόρος αν η υπεραξία δεν υπερβαίνει το ποσό των 25.000 ευρώ. Για να γίνει αυτό πρέπει να πληρούνται δύο προϋποθέσεις:
·         Ο φορολογούμενος να έχει διακρατήσει τα ακίνητα για τουλάχιστον πέντε χρόνια και
·         Να μην έχει πραγματοποιήσει άλλη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας εντός της περιόδου διακράτησης

Δεν υπάρχουν σχόλια: