Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Φόρο και για τις ιδιωτικές ασφάλειες των εταιρειών θα πληρώνουν οι μισθωτοί

Φόρο και για τις ιδιωτικές ασφάλειες των εταιρειών θα πληρώνουν οι μισθωτοί

Φόβους για μια επιπλέον επιβάρυνση των μισθωτών γεννά ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, καθώς σύμφωνα με αυτόν, τα ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα που παρέχουν οι επιχειρήσεις στους υπαλλήλους τους, μπορούν να θεωρηθούν εισόδημα και, ως εκ τούτου, να φορολογηθούν.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, η Ένωση Ασφαλιστικών  Εταιρειών Ελλάδος επισημαίνει ότι στο άρθρο 14 του πολυνομοσχεδίου που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο στη Βουλή, καθορίζονται οι κατηγορίες εισοδήματος που απαλλάσσονται από τον φόρο. Σε αυτές δεν περιλαμβάνονται τα ασφάλιστρα που καταβάλλει η επιχείρηση για ιατροφαρμακευτική ή νοσοκομειακή περίθαλψη ή για κάλυψη ζωής ή ανικανότητα.
Όπως επισημαίνει η Ένωση, σε περίπτωση φορολόγησης το πλήγμα για τον ΕΟΠΥΥ θα είναι καίριο, καθώς θα προκαλέσει επιπλέον διόγκωση των οικονομικών του προβλημάτων, ενώ παράλληλα υπάρχει κίνδυνος να φορολογηθούν διπλά τα εισοδήματα από ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα που θα καταβληθούν μετά την ισχύ του νόμου. Με τον νέο νόμο τα ασφάλιστρα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα, ενώ το ασφάλισμα φορολογείται. Έτσι όμως κινδυνεύουν να φορολογηθούν εισοδήματα τα ασφάλιστρα των οποίων είχαν φορολογηθεί εμμέσως,αφού γι' αυτά αναγνωριζόταν έκπτωση από τον φόρο μέχρι του ποσού των 120 ευρώ.
Η ένωση προτείνει την εξαίρεση από τη φορολόγηση συσσωρευθέντων κεφαλαίων που αντιστοιχούν σε ασφάλιστρα του εργαζομένου, τα οποία έχουν καταβληθεί έως και 31/12/2013.


Πηγή: Φόρο και για τις ιδιωτικές ασφάλειες των εταιρειών θα πληρώνουν οι μισθωτοί | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/17709/foro-kai-gia-tis-idiotikes-asfaleies-ton-etaireion-tha-plironoyn-oi-misthotoi#ixzz2ZCmw0SvO

Δεν υπάρχουν σχόλια: