Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Εμφάνισαν λάθος τόκους στις φορολογικές μας δηλώσεις

Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013 12:41

Εμφάνισαν λάθος τόκους στις φορολογικές μας δηλώσεις

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Εμφάνισαν λάθος τόκους στις φορολογικές μας δηλώσεις
Δεν φτάνει που οι τόκοι εμφανίστηκαν την τελευταία στιγμή στις φορολογικές μας δηλώσεις, είναι και …λάθος. Ο ανυποψίαστος φορολογούμενος, θα κληθεί να πληρώσει εισφορά αλληλεγγύης ακόμη και επί του …φόρου που έχει επιβληθεί στους τόκους.
Γράφει:  

Φόρο στο φόρο δηλαδή με ευθύνη ή των τραπεζών, ή του υπουργείου Οικονομικών. Κατά τα λοιπά, το υπουργείο Οικονομικών δεν θέλει να ανακοινώσει παράταση στην προθεσμία υποβολής.
Πώς έχει η ιστορία; Στον κωδικό 659 της φορολογικής δήλωσης, οι φορολογούμενοι πρέπει να γράψουν τους ΚΑΘΑΡΟΥΣ τόκους. Δηλαδή, το ποσό που απομένει μετά την αφαίρεση του φόρου 10%. Όμως, στο ηλεκτρονικό σύστημα, πολλές τράπεζες (αν όχι όλες) έχουν αναγράψει το μεικτό ποσό των τόκων και όχι το καθαρό. Σε ξεχωριστή στήλη αναγράφονται οι φόροι. Τι πρέπει λοιπόν να κάνει ο φορολογούμενος. Καταρχήν να αντιληφθεί ποιοι τόκοι εμφανίζονται στη σχετική στήλη. Αν είναι οι μεικτοί τόκοι, τότε πρέπει να αφαιρέσει το ποσό των φόρων, να αναγράψει το καθαρό ποσό στον κωδικό 659 και το ποσό των φόρων να το εμφανίσει σε άλλο κωδικό της φορολογικής δήλωσης.
Αν ο πίνακας εμφανίζει το καθαρό ποσό, τότε πρέπει να μεταφερθεί αυτούσιο στον κωδικό 659 και ταυτόχρονα να δηλωθεί το ποσό των φόρων. Τώρα πώς θα ξεχωρίσει αν οι τόκοι είναι μεικτοί ή όχι; Λογικά, βεβαίωση από την τράπεζα δεν έχει καθώς περίμενε την «ηλεκτρονική διευκόλυνση» από το υπουργείο Οικονομικών.
Το θέμα έχει ήδη τεθεί στον γενικό γραμματέα φορολογικών εσόδων ο οποίος μέσω twitter παραδέχτηκε ότι κάποιες τράπεζες έστειλαν το μεικτό ποσό των τόκων αντί των καθαρών. «Ψάχνουμε να δούμε πως θα διορθώσουμε χωρίς να επηρεάσουμε την υποβολή» υποστήριξε ο κ. Θεοχάρης. Ψάχνει το υπουργείο οικονομικών τη λύση Παρασκευή και τη Δευτέρα λήγει η προθεσμία για το νούμερο ένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: