Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Το taxis ήταν και σήμερα εκτός λειτουργίας, όχι μόνο για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, αλλά για όλα τα φορολογικά αντικείμενα To αλαλούμ με τους τόκους συνεχίζεται - επεκτείνεται και στο ΦΠΑ του αυτοελέγχου

Το taxis ήταν και σήμερα εκτός λειτουργίας, όχι μόνο για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, αλλά για όλα τα φορολογικά αντικείμενα

To αλαλούμ με τους τόκους συνεχίζεται - επεκτείνεται και στο ΦΠΑ του αυτοελέγχου

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης
Οικονομολόγος - Φοροτεχνικός, Α. Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Οικονομικός Διευθυντής της PROSVASIS AEBE, Συγγραφέας
Για μία ακόμη μέρα  τα πραγματικά προβλήματα στην κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων και όχι μόνο, έρχονται να διαψεύσουν τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών  και τις τηλεοπτικές διαβεβαιώσεις στελεχών του, ότι «όλα δουλεύουν ρολόι».
Το taxis ήταν και σήμερα εκτός λειτουργίας, όχι μόνο για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, αλλά για όλα τα φορολογικά αντικείμενα. (υποβολή ΦΠΑ που λήγει την Δευτέρα, οριστικής δήλωσης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ) που λήγει σήμερα κ.λ.π.)
Δεκάδες τηλεφωνήματα  έγιναν στο Υπουργείο Οικονομικών και στο γραφείο του γενικού γραμματέα εσόδων. Η απάντηση ήταν πάντα η ίδια . Πάρτε τηλέφωνο τον κ. Τσαβδάρη στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων,  το γνωστό  taxis. (Το γνωστό μπαλάκι από τον έναν στον άλλο,δηλαδή από το γραφείο του Θεοχάρη στην Γ.Γ.Π.Σ).
Βέβαια η ΓΓΠΣ δεν σήκωνε ποτέ τα τηλέφωνα ή μιλούσαν συνέχεια. Το ίδιο μπαλάκι και από τον Γ.Γ εσόδων, που στο τουϊτερ του απλά έγγραφε ότι ενημέρωσε τον Γ.Γ. της ΓΓΠΣ.
Επίσης ενημέρωνε ότι θα δοθεί παράταση στις οριστικές δηλώσεις ΦΜΥ (ανεπίσημα μέχρις στιγμής έως 29/7).
Αλαλούμ  με τους τόκους
Η πολυδιαφημιζόμενη και (κενο) -τομία, της ανάρτησης των τόκων στις δηλώσεις, αποδεικνύεται σε ένα ακόμη φιάσκο του Υπουργείου Οικονομικών στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων (πολύ φασαρία για το τίποτα).
Άλλες τράπεζες έχουν στείλει το καθαρό ποσό και τους φόρους, άλλες έχουν στείλει το μικτό ποσό και τους φόρους.
Δεν φτάνει μόνο αυτό. Σε περιπτώσεις που ελέγξαμε, και είναι αρκετές, δεν βρήκαμε τους τόκους των τραπεζών που έχουν αγοραστεί ή συγχωνευτεί με άλλες τράπεζες.
Σε ΑΦΜ, υπόχρεου π.χ. , που δεν έχει συνεργασία με την ALPHA αλλά οι λογαριασμοί τους είναι στην ΕΜΠΟΡΙΚΗ, δεν έχουν αναρτηθεί οι τόκοι τεσσάρων λογαριασμών ούτε σαν ΕΜΠΟΡΙΚΗ ούτε σαν ALPHA, σε κανένα από τους δυο φορολογουμένους (τον υπόχρεο και την σύζυγο).
Το ίδιο πρόβλημα παρουσιάστηκε και με την ΑΡΓΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ.
Πρόβλημα και με το «Ειδικό Σημείωμα Αυτοελέγχου ΦΠΑ»
Πολλά νομικά πρόσωπα χάνουν τον αυτοέλεγχο.
Σύμφωνα με το νόμο 3296/2004, όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 3842/2010, οι επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν αυτοέλεγχο και έχουν διαφορά μεταξύ των λογιστικών κερδών και κερδών από των αυτοέλεγχο, στην περίπτωση που τα κέρδη του αυτοελέγχου είναι μεγαλύτερα, φορολογούνται με τα κέρδη του αυτοελέγχου και είναι υποχρεωμένοι οι φορολογούμενοι να καταθέσουν «Ειδικό Σημείωμα Αυτοελέγχου ΦΠΑ» για να πληρώσουν την διαφορά του ΦΠΑ που προκύπτει.
Σύμφωνα με την ΑΥΟ ΠΟΛ.1136/2012 το ειδικό σημείωμα  υποβάλλεται εντός πέντε ημερών από την λήξη προθεσμίας υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ (όποια είναι τελευταία).
Η αρμόδια διεύθυνση του ΦΠΑ, έσπευσε να εκδώσει την ΑΥΟ 1133/5.6.2013, θέτοντας ως τελευταία ημερομηνία   υποβολής του εδικού σημειώματος την 15η Ιουλίου 2013.
Όμως οι δηλώσεις πήραν παράταση και την συγκεκριμένη ημερομηνία δεν είχε αρχίσει ακόμη η υποβολή των δηλώσεων των επιτηδευματιών.
Ενημερωθήκαμε από την διεύθυνση, προφορικά και μόνο, ότι ισχύει η ΑΥΟ ΠΟΛ.1136/2012, δηλαδή το ειδικό σημείωμα πάει πέντε μέρες μετά την τελευταία ημερομηνία της υποβολής φορολογικών δηλώσεων.   
Με την πάγια τακτική αυτό σημαίνει ότι το «Ειδικό Σημείωμα Αυτοελέγχου ΦΠΑ , θα υποβληθεί την 5η Σεπτεμβρίου 2013.
Την ίδια μέρα που ενημερωνόμαστε, προφορικά για το θέμα αυτό, οι Δ.Ο.Υ. λάμβανα τηλεγράφημα με διαφορετική ερμηνεία .
Ποιο συγκεκριμένα το τηλεγράφημα που φέρει την υπογραφή του γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Θεοχάρη Θεοχάρη, και έχει αποσταλεί από την Γενική Δ/νση Φορολογίας 14η Δ/ΝΣΗ ΦΠΑ, αφού παραθέτει το σκεπτικό και από τις  δύο προαναφερόμενες ΠΟΛ. καταλήγει.
« Σύμφωνα με τα ανωτέρω και δεδομένου ότι για την διαχειριστική περίοδο που έληξε έως 31.12.2012 η προθεσμίες υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα λήγει από 22.7.2013 έως 30.8.2013, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του αριθμού φορολογικού μητρώου του φορολογουμένου (ΑΥΟ ΠΟΛ 1154/13), ενώ για τις λοιπές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος  η προθεσμία υποβολής τους έχει ήδη  λήξει (σ.σ. δηλαδή για τα νομικά πρόσωπα), η καταληκτική προθεσμία υποβολής του «Ειδικού Σημειώματος Αυτοελέγχου ΦΠΑ», λήγει την πέμπτη ημέρα μετά την καταληκτική προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ανά ΑΦΜ για τα φυσικά πρόσωπα και στις 15.7.13 για τις λοιπές περιπτώσεις, εκτός ειδικών περιπτώσεων για τις οποίες η προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος δεν έχει λήξει.
Με λίγα λόγια:
Α. Το νομικά πρόσωπα που έκαναναυτοέλεγχο και δεν υπέβαλαν μέχρι 15.7.2013, Ειδικό Σημείωμα Αυτοελέγχου  Φπα, έχασαν τον αυτοέλεγχο.
Β. Οι επιτηδευματίες που καταθέτουν δηλώσεις με αυτοέλεγχο θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, διότι αν δεν καταθέσουν μέσα σε 5 ημέρες από την ημερομηνία που λήγει το ΑΦΜ τους το «Ειδικό Σημείωμα Αυτοελέγχου», χάνουν τον αυτοέλεγχο.
Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα γνωστά οι φορολογικές δηλώσεις   έχουν σπαστή καταληκτική ημερομηνία και υποβάλλονται:
για το ψηφίο: 1 και 2 έως και την 22α Ιουλίου 2013,
για τα ψηφία: 3 και 4 έως και την 29η Ιουλίου 2013,
για τα ψηφία: 5 και 6 έως και την 5η Αυγούστου 2013,
για τα ψηφία: 7 και 8 έως και την 12η Αυγούστου 2013,
για το ψηφίο: 9 έως και την 26η Αυγούστου 2013 και
για το ψηφίο 0 έως και την 30η Αυγούστου 2013.
    
Με βάση το τηλεγράφημα αυτό προς τις Δ.Ο.Υ.  οι αντίστοιχές ημερομηνίες υποβολής του «Ειδικού Σημειώματος Αυτοελέγχου ΦΠΑ» είναι:
για το ψηφίο: 1 και 2 έως και την 27α Ιουλίου 2013, (και επειδή είναι Σάββατο μάλλον ή Δευτέρα 5η Αυγούστου),
για τα ψηφία: 3 και 4 έως και την 3η Αυγούστου 2013 (και επειδή είναι Σάββατο μάλλον ή Δευτέρα 29η Ιουλίου),
για τα ψηφία: 5 και 6 έως και την 10η Αυγούστου 2013, (και επειδή είναι Σάββατο μάλλον ή Δευτέρα 10η Αυγούστου),
για τα ψηφία: 7 και 8 έως και την 17η Αυγούστου 2013, (και επειδή είναι Σάββατο μάλλον ή Δευτέρα 19η Αυγούστου),
για το ψηφίο: 9 έως και την 31η Αυγούστου 2013 (και επειδή είναι Σάββατο μάλλον ή Δευτέρα 2η Σεπτέμβριου),
για το ψηφίο 0 έως και την 5η Σεπτεμβρίου 2013.
Πέρα από τα προβλήματα που προαναφέραμε , προκύπτουν  και άλλα.
1. Σύμφωνα με το τουίτερ του κ. Θεοχάρη, οι φορολογούμενοι μπορούν να στέλνουν  την φορολογική τους δήλωση ανάλογα με το ΑΦΜ είτε του συζύγου, είτε της συζύγου ανάλογα ποιό είναι μεταγενέστερο. Αν ο σύζυγος είναι επιτηδευματίας σε ΑΦΜ 1 και η σύζυγος οικοκυρά με ΑΦΜ 0 και η δήλωση υποβληθεί στις 30 Αυγούστους όσο αφορά το «Ειδικό Σημείωμα Αυτοελέγχου ΦΠΑ» , ο σύζυγός είναι εκπρόθεσμος;
2. Ακούγεται ότι ο γενικός υποσχέθηκε σε σιωπηρή παράταση ολίγων ημερών για κάθε ΑΦΜ, στις φορολογικές δηλώσεις. Δηλαδή το σύστημα δεν θα κλείσει 11:59 στις 22/7/2013, αλλά θα κλείσει μία ή δύο ή τέσσερις μέρες αργότερα. Το ίδιο θα συμβεί και με το «Ειδικό Σημείωμα Αυτοελέγχου ΦΠΑ»;
3. Σύμφωνα με τον νόμο 3296/2004, για να ενταχθεί κάποιος στην αυτοπεραίωση τότε και στον αυτοέλεγχο μετά τον ν.3842/2010 , πρέπει να έχει υποβάλει όλες τις δηλώσεις του εμπρόθεσμα. Μετά από κάποια χρόνια που θα γίνει ο έλεγχος πως θα αποδείξουμε την «σιωπηρή» παράταση;
Καλές οι τεχνολογίες τα τουίτερ και οι διευκολύνσεις με «σιωπηρές» παρατάσεις , αλλά κάποιος θα πρέπει να πει στα στελέχη του Υπουργείου ότι η φορολογική πολιτική γίνεται με δημοσιοποίηση αποφάσεων υπουργού, εγκυκλίων και λοιπών επίσημων εγγράφων.
Ας είμαστε λοιπόν προσεκτικοί στην διαχείριση των φορολογικών θεμάτων.   



Πηγή: To αλαλούμ με τους τόκους συνεχίζεται - επεκτείνεται και στο ΦΠΑ του αυτοελέγχου | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/18073/alaloym-me-toys-tokoys-synehizetai-epekteinetai-kai-sto-fpa-toy-aytoeleghoy#ixzz2Za2g3fwZ

Δεν υπάρχουν σχόλια: