Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

Ασφαλιστικό και Εργασιακό εμποδίζουν τη συμφωνία κυβέρνησης – Θεσμών

Ασφαλιστικό και Εργασιακό εμποδίζουν τη συμφωνία κυβέρνησης – Θεσμών

Ασφαλιστικό και Εργασιακό εμποδίζουν τη συμφωνία κυβέρνησης – Θεσμών
Του Δημήτρη Κατσαγάνη

"Ανοιχτά" παραμένουν τα μέτωπα του ασφαλιστικού και του εργασιακού στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης – Θεσμών για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.
 
Eιδικότερα, ούτε στη χθεσινή πολύωρη συνάντηση έγινε κατορθωτό να υπάρξει τελική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με το "μείγμα" του πακέτου εξοικονόμησης 1,8 δισ. ευρώ από τις συντάξεις, αλλά και σχετικά με το χρόνο επαναφοράς των κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων.  

Η κυβέρνηση υποστηρίζει την άμεση επαναφορά τους μετά το πέρας του προγράμματος προσαρμογής (Σεπτέμβριο του 2018), ενώ οι Θεσμοί φαίνεται να μην συμφωνούν σ΄ αυτό.

Εξάλλου, η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκλείσει τις επικουρικές συντάξεις από τις περικοπές στις συντάξεις από τον Ιανουάριο του 2019, ενώ οι Θεσμοί ζητούν να κοπούν και αυτές να δεν μπορεί επιτευχθεί ο στόχος της εξοικονόμησης 1,8 δισ. ευρώ μόνο από τις κύριες συντάξεις.

Πιο αναλυτικά :
- Στο μέτωπο των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει πως πρέπει να οριστεί ρητά  στην τελική  συμφωνία με τους θεσμούς,  η θέσπιση της ακύρωσης της αναστολής ισχύος της αρχής της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης μετά το πέρας του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής.  Υπενθυμίζεται με νόμο του 2011 θεσπίστηκε η αναστολή ισχύος των δύο παραπάνω αρχών μέχρι τη λήξη του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος  Δημοσιονομικής Πολιτικής.
Μ’ άλλα λόγια, η κυβέρνηση υποστηρίζει πως από το Σεπτέμβριο του 2018 (οπότε προβλέπεται να λήξει το τρέχον πρόγραμμα προσαρμογής, αν και όχι το Μεσοπρόθεσμο το οποίο ανανεώνεται κάθε χρόνο) πρέπει να υπάρξει άμεση επαναφορά της υποχρεωτικής ισχύος των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και στα μη –μέλη των κλαδικών εργοδοτικών ενώσεων, αλλά και η υπερίσχυση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασιακών έναντι των επιχειρησιακών.
Αντίθετα, οι Θεσμοί υποστηρίζουν μία πιο γενικόλογη αναφορά, σύμφωνα με την οποία μέχρι το πέρας του προγράμματος προσαρμογής θα ισχύει ο,τι έχει ψηφιστεί παλιότερα (σ.σ. κατά την περίοδο 2010 - 2013) στα εργασιακά, δηλαδή η μη επεκτασιμότητα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων  και η μη υπερίσχυση των κλαδικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών.

- Στο μέτωπο των ομαδικών απολύσεων, φαίνεται να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών με τη διατήρηση του υπάρχοντος ορίου 5%, αλλά την κατάργηση του υπουργικού βέτο.
 
-   Στο μέτωπο του Ασφαλιστικού, η ελληνική πλευρά, συνεχίζει να υποστηρίζει πως η εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δις. ευρώ από 1.1.2019 μπορεί να προκύψει μόνο από την περικοπή των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων και όχι από επιπλέον περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις.
Συγκεκριμένα η κυβέρνηση υποστηρίζει πως με τη μείωση μόνο της "προσωπικής διαφοράς", η οποία θα διαμορφωθεί μετά τον επανϋπολογισμό των κύριων συντάξεων, μπορεί να εξοικονομηθεί το παραπάνω ποσό. 
Εκτιμάται ότι το 1/3 ή 900.000 συντάξεις θα πληγούν από τη διαδικασία αυτή των μειώσεων στις "προσωπικές διαφορές" από το 2019. Ωστόσο,  η ελληνική πλευρά υποστηρίζει πως πρέπει να μπει και ένα "ταβάνι προστασίας" 22% στις μειώσεις που θα υποστούν οι συντάξεις. Αντίθετα, χωρίς να αρνούνται εντελώς την ύπαρξη ενός "ταβανιού προστασίας",  οι θεσμοί υποστηρίζουν  πως πρέπει θεσπιστεί "ρήτρα" περικοπής των επικουρικών συντάξεων σε περίπτωση που δεν εξοικονομηθούν τα 1,8 δισ. ευρώ από τις κύριες συντάξεις. 

Γιατί οι Θεσμοί επαναφέρουν το άνοιγμα της αγοράς φαρμάκου

Γιατί οι Θεσμοί επαναφέρουν το άνοιγμα της αγοράς φαρμάκου
Με αιχμές κατά της Κυβέρνησης υποδέχθηκαν οι φαρμακοποιοί την επαναφορά από τους θεσμούς του "καυτού" θέματος για το άνοιγμα της αγοράς του φαρμάκου και τη διάθεση τους και από μεγάλες αλυσίδες λιανικής.

Η απελευθέρωση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (δηλαδή των σκευασμάτων για τα οποία δεν απαιτείται συνταγή γιατρού για την προμήθειά τους, όπως για παράδειγμα παυσίπονα, αναλγητικά, σκευάσματα για το κρυολόγημα, αποσυμφορητικά, δερματικές κρέμες και σιρόπια)  βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα στις επαφές που είχαν κατά η διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι θεσμοί με το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, μαζί με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Και τα δύο ζητήματα περιλαμβάνονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Ουσιαστικά, όπως σημειώνουν φορείς από το χώρο του φαρμάκου, το αίτημα για απελευθέρωση της πώλησης των μη συνταγοραφούμενων δεν έφυγε ποτέ από το προσκήνιο. Όμως το υπουργείο Υγείας επεχείρησε να "χρυσώσει το χάπι", επιτρέποντας την είσοδο στη λιανική ενός μικρού μόνο μέρους από αυτή την κατηγορία σκευασμάτων, τα οποία ονόμασε ΓΕΔΙΦΑ (γενικής διάθεσης φάρμακα).

Πρόκειται για 216 από τα συνολικά 1.582 μη συνταγογραφούμενα που κυκλοφορούν στην αγορά, κυρίως σκευάσματα παρακεταμόλης. Φαίνεται εντούτοις πως το πρώτο αυτό άνοιγμα δεν αποδίδει όπως ήθελαν οι θεσμοί στη λογική της αύξησης του ανταγωνισμού, ζητώντας τώρα να προχωρήσει κανονικά η απελευθέρωση.

Εξάλλου, από την αρχή του έτους με απόφαση του υπουργείου Υγείας και μετά από αναβολή ενός χρόνου, η τιμή των μη συνταγογραφούμενων πλέον είναι ελεύθερη και καθορίζεται από τις παρασκευάστριες εταιρείες και όχι από το κράτος… ένα βήμα που φέρνει ακόμη πιο κοντά τη γενική απελευθέρωση των σκευασμάτων που δεν γράφονται από τους γιατρούς και δεν αποζημιώνονται από τα ταμεία.

Χαρακτηριστική ήταν η πρώτη αντίδραση του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κωνσταντίνου Λουράντου, ο οποίος σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε πως "οι δανειστές ζητούν από την Κυβέρνηση πράγματα που είναι όχι μόνο απαράδεκτα, αλλά εκτός λογικής, μη υλοποιήσιμα και οδηγούν την χώρα έξω από κάθε αισιόδοξο σενάριο ανάπτυξης. Καταστρέφουν τον κοινωνικό ιστό και δένουν τη χώρα ... χειροπόδαρα για πολλές δεκαετίες".

Όσον αφορά το ολικό άνοιγμα της διάθεσης φαρμάκων που ζητούν οι θεσμοί εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια, ο  Κ. Λουράντος έστρεψε τα βέλη του και προς τις αλυσίδες λιανικής, λέγοντας πως "ο διακαής πόθος τους είναι η με οποιονδήποτε τρόπο αύξηση της ύλης τους καταστρέφοντας όποιον τους αντιστέκεται δημιουργώντας μονοπώλια και καρτέλ". Για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές είπες τέλος πως "η ανάπτυξη ... προϋποθέτει αυτό το μέτρο, αφού το καταναλωτικό κοινό ... δεν προλαβαίνει να αγοράζει τις άλλες εργάσιμες ημέρες".

Βασιλική Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr

Η κυβέρνηση έτοιμη να "παραδώσει" και τις Κυριακές

Η κυβέρνηση έτοιμη να "παραδώσει" και τις Κυριακές
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:12
Tης Αλεξάνδρας Γκίτση
Άρση των περιορισμών που εμποδίζουν το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές μέσω της νομοθέτησης οριζόντιων κανόνων ζητούν οι Θεσμοί από την ελληνική Κυβέρνηση, με την ελληνική πλευρά να προσπαθεί να περιορίσει τη θέσπιση συγκεκριμένων κανόνων που να αίρουν τους ισχύοντες περιορισμούς και να επιδιώκει να ενισχυθεί ο ρόλος της τοπικής κοινωνίας (αντιπεριφερειάρχες, εμπορικοί σύλλογοι) ώστε αυτή να αποφασίζει πότε και πού θα επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων και άλλες Κυριακές του έτους, πλην των οκτώ που προβλέπεται με βάση το ισχύον πλαίσιο.
Πρόταση η οποία βρίσκει αντίθετο το ΔΝΤ, το οποίο ζητά πιο δραστικά μέτρα, εμμένοντας στη γραμμή για πλήρη απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων όλο τον χρόνο. Επίσης το Ταμείο, στηριζόμενο σε προτάσεις τουριστικών παραγόντων, επιθυμεί να χαρακτηριστούν με νόμο τουριστικές περιοχές όσες έχουν πάνω από 2.000 κλίνες (επί της ουσίας μιλάμε για το σύνολο σχεδόν της χώρας, εξαιρούνται ελάχιστες περιοχές της επικράτειας). Ειδικά για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά, το ΔΝΤ πιέζει για τη μεγαλύτερη δυνατή διεύρυνση της λειτουργίας των καταστημάτων και δη των μεγάλων τις Κυριακές. 
Η ελληνική πλευρά αντικρούει αυτές τις προτάσεις "παίζοντας” το χαρτί της πρόσφατης απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (100/2017), η οποία έκρινε αντισυνταγματική την απόφαση του πρώην υφυπουργού Ανάπτυξης Γεράσιμου Γιακουμάτου με βάση την οποία επιτρεπόταν η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές σε περιοχές της Αττικής, της Κεντρικής Μακεδονίας και του Νοτίου Αιγαίου, αλλά και το τι ισχύει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Πηγές από το υπουργείο Οικονομίας εκτιμούν ότι θα βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των δύο πλευρών ενώ, θεωρούν ότι κομβικό σημείο είναι το θέμα της λειτουργίας των αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως τουλάχιστον δύο μεγάλες αλυσίδες με διεθνείς καταβολές τάσσονται υπέρ της λειτουργίας των καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές 6 μήνες τον χρόνο. Πρόταση η οποία έρχεται σε μια χρονική περίοδο που ο Σκλαβενίτης, ο οποίος -ας σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα απέχει από τη λειτουργία του δικτύου του τις Κυριακές πέραν των εορτών των Χριστουγέννων- αποκτά πανελλαδική παρουσία.
Το αν θα περάσει η συγκεκριμένη πρόταση, δηλαδή αν δοθεί η δυνατότητα στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ να λειτουργούν τα καταστήματά τους στις τουριστικές περιοχές τις Κυριακές, αν θα απελευθερωθεί πλήρως η λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές τον χρόνο ή αν θα υπάρξουν εξαιρέσεις, μένει να φανεί. Πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις υποστηρίζουν ότι το θέμα της λειτουργίας των σούπερ μάρκετ της Κυριακές πρέπει να θεωρείται ότι έχει κλείσει. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν δε ότι το πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι να δοθεί μέσω νόμου η δυνατότητα στις τουριστικές περιοχές να λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα 32 Κυριακές τον χρόνο από 8 που ισχύει σήμερα.
Με το ισχύον καθεστώς, δικαίωμα για περισσότερες Κυριακές δίνεται μόνο με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπου αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη, λαμβανομένων υπόψη τοπικών ιδιαιτεροτήτων (τουριστικές περιοχές) μόνο για:
-τα εμπορικά καταστήματα που έχουν συνολική επιφάνεια εμβαδού μέχρι 250 τ.μ.,
-εφόσον δεν ανήκουν υπό οποιαδήποτε νομική σχέση σε αλυσίδα καταστημάτων, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συμβάσεων δικαιόχρησης
-και εφόσον δεν λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου "κατάστημα εντός καταστήματος"(shops-in-a-shop) καθώς και να μην βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα, εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.
Η πραγματικότητα είναι πάντως πως σήμερα ένας καταναλωτής έχει τη δυνατότητα, σε κάποιες περιοχές της χώρας ακόμη και στην Αθήνα, να κάνει τις αγορές του 24 ώρες το 24ωρo επτά ημέρες την εβδομάδα. 
Αντιδρά ο εμπορικός κόσμος
Την ίδια ώρα κάθετα αντίθετοι στην πλήρη απελευθέρωση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές είναι οι μικρομεσαίοι του κλάδου, με τους "μεγάλους" να βλέπουν θετικά, υ0πό προϋποθέσεις, την εξέλιξη. Στο πλαίσιο αυτό την ερχόμενη Τετάρτη η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ πρόκειται να παραθέσουν συνέντευξη Τύπου κατά την διάρκεια της οποίας αναμένεται να παρουσιάσουν τις θέσεις τους και να αντικρούσουν τις προτάσεις των θεσμών.

Επιχείρηση συμβιβασμού για ασφαλιστικό, εργασιακό και Υπερταμείο

Επιχείρηση συμβιβασμού για ασφαλιστικό, εργασιακό και Υπερταμείο
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 1/5 01:36
Της Δήμητρας Καδδά 
Η προσπάθεια να κλείσουν τα μεγάλα πολιτικά μέτωπα βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα, ωστόσο κυβερνητικές πηγές θεωρούν δεδομένο ότι θα απαιτηθεί νέος γύρος διαπραγματεύσεων τη Δευτέρα. Τα αυριανά ραντεβού θα εξαρτηθούν και από τα συλλαλητήρια για την Εργατική Πρωτομαγιά. 
Ο σημερινός μεγάλος απογευματινός γύρος ξεκίνησε λίγο πριν από τις 6 μ.μ. Ωστόσο, η πραγματική δυναμική της διαπραγμάτευσης αναμένεται να φανεί ενδεχομένως αργότερα μέσα στην ημέρα, καθώς οι δύο πλευρές θα ανοίγουν τα χαρτιά τους για κάθε ανοικτό μέτωπο, όπως αυτά διαμορφώθηκαν στις εσωτερικές συσκέψεις προετοιμασίας που προηγήθηκαν το μεσημέρι. Κυβερνητική πηγή, πάντως, προέβη στην εκτίμηση  ότι το πιθανότερο είναι οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν και αύριο.
Στο συνολικό αυτό γύρο διαπραγματεύσεων έχουν λάβει μέρος πέραν του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.
Περιμένουν απαντήσεις για κινητικότητα αξιολόγηση
Θέματα που έχουν πολιτική χροιά παραμένουν ανοικτά στο πεδίο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Αυτό ανέφερε κυβερνητική πηγή μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης που έγινε παρουσία της αρμόδιας υπουργού Όλγας Γεροβασίλη. Η ίδια πηγή πάντως μίλησε για θέματα που δεν έχουν ιδιαίτερες δυσκολίες, αλλά και για μία "καλή συζήτηση" που έγινε. Είπε ότι υπάρχουν 2-3 τεχνικά σημεία που απομένουν και αφορούν την κινητικότητα και την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Η ελληνική πλευρά κατέθεσε σήμερα την πρότασή της στους Θεσμούς και περιμένει την απάντησή τους επί κειμένου μνημονίου, η οποία όπως είπε μπορεί να έρθει και ηλεκτρονκά, δηλαδή να μην χρειαστεί νέα συνάντηση. "Πάνε και έρχονται κείμενα", ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή. Επίσης τόνισε ότι έχει κλείσει το θέμα των συμβασιούχων.  

Τα μέτωπα
Τα μεγάλα πολιτικά μέτωπα περιλαμβάνουν τις περικοπές των συντάξεων του 2019, τις παρεμβάσεις στο εργασιακό, τις διαφορές με το ΔΝΤ στον υπολογισμό των πλεονασμάτων, τα μέτωπα που παραμένουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά και τα ανοικτά θέματα στο πεδίο του Υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων και στις εξαιρέσεις ΔΕΚΟ, όπως η ΕΑΒ, από την ένταξή τους σε αυτό.
Συγκλίσεις καταγράφονται στις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ,  στα θέματα παιδείας, υγείας, αλλά και στο πακέτο της μείωσης του αφορολογήτου και των αντιμέτρων.
Έκλεισαν τα ΜΗΣΥΦΑ, κοντά στις Κυριακές

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το θέμα της απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές βρίσκεται μια πρόταση συμβιβασμού μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών, στην οποία έχει αναφερθεί το Capital.gr. Ο λόγος για τη λειτουργία των καταστημάτων κάποιες Κυριακές ανά έτος, περισσότερες όμως από ό,τι σήμερα.
Μετά τις πρωινές συναντήσεις που είχαν αντικείμενο τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ και τα "αγκάθια" των Κυριακών και των ΜΗΣΥΦΑ, κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές πάει καλά και πλέον παραπέμπεται σε τεχνικό επίπεδο. Εξήγησε ότι η συζήτηση αφορά σε ποιες περιοχές θα παραμένουν ανοιχτά τα καταστήματα (καθώς θα ορίζονται ως τουριστικές), αλλά  και στο χρονικό εύρος που θα συνδέεται με την τουριστική περίοδο. 
Η πηγή ανέφερε επίσης ότι εξετάζεται η επιμήκυνση του χρόνου από 4 σε 5 μήνες (να φτάνει από μέσα Μαΐου ως μέσα Οκτωβρίου, ως τυπική διάρκεια τουριστικής περιόδου για τον ορισμό του ανοίγματος τις Κυριακές χωρίς αυτό να συνεπάγεται αλλαγή της επίσημης τουριστικής περιόδου). Απέρριψε το ενδεχόμενο να ανοίγουν όλα τα καταστήματα σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.
Αναφορικά με τον ορισμό των τουριστικών περιοχών, επισήμανε ότι συζητείται το πώς θα διαχωρίζονται οι περιοχές σε τουριστικές και μη, για παράδειγμα ανέφερε τα παραλιακά μέρη ή μεγάλα τουριστικά κέντρα όπως το κέντρο της Αθήνας που θα διαχωρίζονται από άλλες περιοχές (έφερε ως παράδειγμα τη Νέα Σμύρνη).
Για το θέμα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και την πώλησή τους εκτός φαρμακείων, η ίδια πηγή έκανε σαφές ότι έχει κλείσει.

Ζυμώσεις
Μετά τα πρωινά ραντεβού, που ξεκίνησαν στις 10:30 π.μ., η ελληνική αποστολή υπό τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο, παρουσία της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και άλλων κυβερνητικών στελεχών, διενήργησε σύσκεψη προετοιμασίας για τον μεγάλο γύρο των διαπραγματεύσεων επί όλων των μεγάλων πολιτικών θεμάτων. 
Ανάλογη σύσκεψη προετοιμασίας διεξήγαγε και η πλευρά των Θεσμών. Μεσολάβησε και διάλειμμα των εργασιών.

Προαναγγελία υπερδιαπραγμάτευσης
Ο χθεσινός εξάωρος γύρος διαπραγματεύσεων ολοκληρώθηκε στη μία το πρωί. Υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας περιέγραψε αμέσως μετά τον μαραθώνιο που σχεδιάζεται για σήμερα.
Η ίδια πηγή ανέφερε, ακόμη, ότι στο πεδίο του χρηματοπιστωτικού τομέα έκλεισαν χθες μια σειρά από ζητήματα, ωστόσο ένα θέμα παρέμεινε ανοιχτό προς πολιτική διευθέτηση, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιο είναι.  

Πάντως, το μεσημέρι του Σαββάτου μετείχε στις διαβουλεύσεις, για δεύτερη συνεχή ημέρα, και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, με τραπεζικές πηγές να έχουν προαναγγείλει ότι αναμενόταν η κατάθεση της ελληνικής πρότασης αναφορικά με την κάλυψη στελεχών του Δημοσίου και του τραπεζικού τομέα που μετέχουν σε αναδιαρθρώσεις δανείων. 
Χθες, σε συνάντηση που έγινε παρουσία του αρμόδιου υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση, συζητήθηκαν θέματα του ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, το επενδυτικό αντίμετρο που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων αφορά στην αύξηση των κονδυλίων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) από τα 6,75 δισ. ευρώ που είναι σήμερα. 

Αυτό που η ελληνική πλευρά ζητά είναι να εξαιρεθούν από το παραπάνω όριο στοχευμένες δράσεις υλοποίησης επενδύσεων που αυτήν τη στιγμή δεν έχουν την αναγκαία χρηματοδότηση. Αν αυτό γίνει δεκτό, το ΠΔΕ θα αυξηθεί στα 7,1 -7,2 δισ. ευρώ.

Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις με αντικείμενο τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ

Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις με αντικείμενο τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ
Ολοκληρώθηκαν οι πρωινές συναντήσεις με αντικείμενο τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ. Η ελληνική αποστολή υπό τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο, παρούσης πλέον και της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, παραμένει στο χώρο των διαπραγματεύσεων προκειμένου, όπως είχε προγραμματιστεί, για να γίνει η σύσκεψη προετοιμασίας για τον μεγάλο γύρο διαπραγματεύσεων επί όλων των μεγάλων πολιτικών θεμάτων που θα ακολουθήσουν, (ασφαλιστικό, εργασιακό, χρηματοπιστωτικός τομέας, αποκρατικοποιήσεις κλπ).
Ανάλογη σύσκεψη προετοιμασίας διεξάγει και η πλευρά των θεσμών.
Υπενθυμίζεται ότι ο σημερινός κρίσιμος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκίνησε στις 10:30 και αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ.
Όπως δήλωσε χθες κυβερνητική πηγή, στις σημερινές επαφές, θα τεθούν επί τάπητος όλα τα εκκρεμή ζητήματα, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.
Στο επίκεντρο των πρωινών επαφών βρέθηκαν ζητήματα όπως η απελευθέρωση λειτουργίας των καταστημάτων ανεξαρτήτως μεγέθους τις Κυριακές, η πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) εκτός φαρμακείων καθώς και άλλα ζητήματα που περιλαμβάνονται στις λίστες του ΟΟΣΑ και δεν έγινε εφικτό να ολοκληρωθούν στο χθεσινό εξάωρο γύρο διαπραγματεύσεων.
Δ. Καδδά

Ανοιχτά παραμένουν οχτώ μέτωπα, νέες διαπραγματεύσεις σήμερα

Ανοιχτά παραμένουν οχτώ μέτωπα, νέες διαπραγματεύσεις σήμερα
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 02:26
της Δήμητρας Καδδά
Τέσσερα σημαντικά ανοικτά ζητήματα αλλά και τέσσερα επιπλέον μικρότερης σημασίας, παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους Θεσμούς. Ο υπερ-μαραθώνιος της Κυριακής ολοκληρώθηκε στις 2 μετά τα μεσάνυχτα και σύμφωνα με κυβερνητική πηγή ορίστηκε νέο ραντεβού για τη 1 μ.μ. 
Πριν ξεκινήσει η συνάντηση οι Θεσμοί θα πρέπει να έχουν στείλει στην ελληνική πλευρά τις απαντήσεις τους επί κειμένων μνημονίων. Όπως εξήγησε κυβερνητική πηγή, σήμερα "σκαναρίστηκαν" όλα τα μνημόνια με Ε.Ε. και ΔΝΤ και πλέον μένει να καθαρογραφούν από την πλευρά των Θεσμών όλα τα σημεία που παραμένουν σε "κόκκινο" ή σε "αγκύλη", δηλαδή ό,τι ακόμη δεν έχει συμφωνηθεί. Τα νέα αυτά κείμενα θα βρεθούν και πάλι στο τραπέζι σήμερα, σε μία διαπραγμάτευση η οποία σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, θα διαρκέσει τουλάχιστον 8 ώρες. 
"Οι Θεσμοί θα καθαρογράψουν ό,τι έχει γίνει αποδεκτό στα κείμενα των μνημονίων. Δεν υπάρχει κανένα σημείο που να μην έχουμε εξετάσει. Μένουν για σήμερα μόνο τα σημεία στα οποία υπάρχουν διαφωνίες", είπε χαρακτηριστικά. 
Η ίδια πηγή απέφυγε να παραθέσει τα θέματα που μένουν ανοικτά, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνουν τα μεγάλα αγκάθια, του συνταξιοδοτικού, του εργασιακού, των αποκρατικοποιήσεων, του χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά και θέματα όπως μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο και στις αγορές.
Η κυβερνητική πηγή ανέφερε, ότι σε κάθε πεδίο υπάρχουν θέματα που έκλεισαν, αλλά και ζητήματα που μένουν ανοικτά, ενώ αναφέρθηκε σε 4-5 πεδία στα οποία δεν υπάρχουν εκκρεμότητες, μεταξύ αυτών η Παιδεία, η Υγεία και η Ενέργεια.
Κενό στα σημεία για τα πλεονάσματα
Η ίδια πηγή έκανε σαφές ότι θα παραμένει κενό στα κείμενα του μνημονίου, το σημείο που αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς αυτά θα καθοριστούν στη συνέχεια σε συνάρτηση με τις παρεμβάσεις στο χρέος. 
Η σημερινή μαραθώνια διαπραγμάτευση ξεκίνησε στις 6 μ.μ. και έλαβε χώρα παρέλαση υπουργών.  Ειδικότερα, πέραν του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου το παρών έδωσαν: η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.
Περιμένουν απαντήσεις για κινητικότητα αξιολόγηση
Θέματα που έχουν πολιτική χροιά παραμένουν ανοικτά στο πεδίο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Αυτό ανέφερε κυβερνητική πηγή μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης που έγινε παρουσία της αρμόδιας υπουργού Όλγας Γεροβασίλη. Η ίδια πηγή πάντως μίλησε για θέματα που δεν έχουν ιδιαίτερες δυσκολίες, αλλά και για μία "καλή συζήτηση" που έγινε. Είπε ότι υπάρχουν 2-3 τεχνικά σημεία που απομένουν και αφορούν την κινητικότητα και την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Η ελληνική πλευρά κατέθεσε σήμερα την πρότασή της στους Θεσμούς και περιμένει την απάντησή τους επί κειμένου μνημονίου, η οποία όπως είπε μπορεί να έρθει και ηλεκτρονκά, δηλαδή να μην χρειαστεί νέα συνάντηση. "Πάνε και έρχονται κείμενα", ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή. Επίσης τόνισε ότι έχει κλείσει το θέμα των συμβασιούχων.  
Αρχικός στόχος, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, ήταν η διαπραγμάτευση να ολοκληρωθεί την Κυριακή. Πλέον επιχειρείται να βρεθεί λύση επί κειμένων μνημονίων σήμερα, αν και πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημερώντας τους τραπεζίτες είχε αναφέρει ως χρονικό περιθώριο ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης στην Αθήνα τις 3 Μαΐου. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: