Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Αντίστροφη μέτρηση για τη νέα έξοδο στις αγορές

Αντίστροφη μέτρηση για τη νέα έξοδο στις αγορές

Η άποψη ότι η επόμενη έκδοση πρέπει να γίνει το «ταχύτερο δυνατόν» κερδίζει έδαφος μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Πόσα κεφάλαια αναμένεται να ζητηθούν. Οι επόμενες κινήσεις και το μαξιλάρι ρευστότητας για «αυτοδύναμη έξοδο».

«The sooner, the better». Με τη φράση αυτή σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς ομολόγων την πρόθεση του ελληνικού δημοσίου για μία ακόμα έξοδο στις αγορές μετά την αναβάθμιση από τη Standard and Poor’s, την πολιτική επικύρωση της τρίτης αξιολόγησης από το Eurogroup και τη διαρκή αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, τις τελευταίες ημέρες.
Η επικείμενη έκδοση είναι γνωστό ότι θα αφορά τίτλους επταετούς διάρκειας, αλλά το ύψος των φρέσκων κεφαλαίων που θα αναζητηθεί παραμένει αδιευκρίνιστο. Όχι τυχαία, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των διεργασιών, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχει επικοινωνήσει στους ενδιαφερόμενους ότι η έκδοση θα είναι «benchmark», κάτι που σημαίνει πως μπορεί να αναζητηθούν κεφάλαια από 2,5 έως και 7 δισ. ευρώ.
Ένα ποσό της τάξεως των 3 δισ. ευρώ θεωρείται ρεαλιστικός στόχος, ενώ με δύο ακόμα εκδόσεις που θα ακολουθήσουν -μία πριν τις ιταλικές εκλογές και μία κοντά στη λήξη του τρίτου προγράμματος του ESM-, θα χτιστεί το «μαξιλάρι ασφαλείας» του ελληνικού δημοσίου, το οποίο, κατά το σχέδιο που περιέγραψαν Δραγασάκης, Τσακαλώτος, Χουλιαράκης στον Μάριο Ντράγκι τη Δευτέρα, θα υποστηρίξει τον κυβερνητικό στόχο της «αυτοδύναμης εξόδου».
Με βάση τους υπολογισμούς των δανειστών, όπως αποτυπώνονται στο Compliance Report της τρίτης αξιολόγησης, αν υποτεθεί ότι έως το τέλος του προγράμματος θα υπάρξουν συνολικές εκταμιεύσεις 18,4 δισ. ευρώ, το «μαξιλάρι» θα έφτανε τα 10,2 δισ. ευρώ στη βάση των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων, καλύπτοντας τις χρηματοδοτικές ανάγκες για το δεκάμηνο που θα ακολουθήσει τον Αύγουστο του 2018. Το «μαξιλάρι» όμως εκτιμάται αρμοδίως πως θα αυξηθεί δραστικά εξαιτίας των διαθεσίμων που ήδη υπάρχουν, αλλά και των αλλεπάλληλων εξόδων στις αγορές.
Εκτός από τις εκδόσεις ομολόγων, πληροφορίες αναφέρουν πως ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προετοιμάζεται να επιστρέψει σύντομα με δημοπρασίες εντόκων γραμματίων 12μηνης και 18μηνης διάρκειας.
Τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου αποτελούν πλέον πόλο έλξης ξένων κεφαλαίων, με περίπου 50% των τελευταίων εκδόσεων να καλύπτεται από ξένους. «Απόδοση 0,99% όπως αυτή του τελευταίου εξάμηνου εντόκου γραμματίου δεν υπάρχει σε καμία χώρα της ευρωζώνης», σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς ομολόγων, αντιπαραβάλλοντας με την απόδοση του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου κοντά στο 0,5%!
Χθες οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κατέγραψαν νέα ιστορικά χαμηλά. Η απόδοση του πενταετούς ομολόγου υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στο 2,73%, στους διετείς τίτλους στο 1,211%, ενώ στα δεκαετή ομόλογα στο 3,79%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: