Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Παράταση τριών μηνών στους ιδιοκτήτες για να αποφύγουν τις κατασχέσεις Συμπληρωματική τροπολογία στο νόμο 4512/2018

Παράταση τριών μηνών στους ιδιοκτήτες για να αποφύγουν τις κατασχέσεις
Συμπληρωματική τροπολογία στο νόμο 4512/2018
26 Ιαν 2018 - 09:09
Picture 0 for Παράταση τριών μηνών στους ιδιοκτήτες για να αποφύγουν τις κατασχέσεις
Του Γιώργου Λαμπίρη

Παράταση τριών μηνών για να δηλώσουν τα ακίνητά τους στο Κτηματολόγιο, έχουν οι υπόχρεοι, σύμφωνα με σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, συνοδεύοντας το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και άλλες διατάξεις».

Σύμφωνα με την τροπολογία η Διοίκηση του Κτηματολογίου αδυνατεί να χορηγήσει τα απαραίτητα στοιχεία και έγγραφα στις δημόσιες υπηρεσίες καθώς και σε ιδιώτες, ούτως ώστε να προχωρήσουν οι αγωγές για τη διόρθωση των αρχικών εγγράφων.

Επί της ουσίας, η μοναδική οδός για τους ιδιοκτήτες ούτως ώστε τα ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη, να μην περιέλθουν στο Δημόσιο, είναι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Η συγκεκριμένη διάταξη περί παράτασης της προθεσμίας οριστικοποίησης, έλειπε από τις σχετικές ρυθμίσεις του νόμου 4512/2018. Η παράταση είναι αναγκαία δεδομένου ότι είναι μεγάλος ο αριθμός καθώς και η βαρύτητα των σφαλμάτων, που εντοπίζονται σε παλαιότερες καθώς και σε νεότερες κτηματογραφήσεις.

Επισημαίνεται ότι για περιοχές στις οποίες η οριστικοποίηση των αρχικών εγγραφών του Κτηματολογίου λαμβάνει χώρα, η παράταση δίνεται με δεδομένη την κατάργηση της προϋπάρχουσας εταιρείας με την επωνυμία «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε.

Δείτε εδώ τη λίστα με τα 111 κτηματολογικά γραφεία της χώρας που συμπληρώνουν δεκατετραετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: