Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Χέρι-χέρι με το ΔΝΤ στη μάχη για το χρέος Καθοριστικές αποφάσεις για την πλήρη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα καλείται να λάβει το Ταμείο το Φεβρουάριο. Η γαλλική πρόταση για τη σύνδεση χρέους-ανάπτυξης και οι αποστάσεις ΕΕ-ΔΝΤ. Στο επίκεντρο και ο βαθμός εποπτείας.

Χέρι-χέρι με το ΔΝΤ στη μάχη για το χρέος

Καθοριστικές αποφάσεις για την πλήρη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα καλείται να λάβει το Ταμείο το Φεβρουάριο. Η γαλλική πρόταση για τη σύνδεση χρέους-ανάπτυξης και οι αποστάσεις ΕΕ-ΔΝΤ. Στο επίκεντρο και ο βαθμός εποπτείας.
Στο δίπτυχο μεταρρυθμίσεις και χρέος επιμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, συναρτώντας τη «συνταγή» όχι με τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά με τις προοπτικές εξόδου της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα και τη βιώσιμη ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία.

Η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, χωρίς να γίνει αναφορά στις επίσημες ανακοινώσεις για τις προοπτικές της επόμενης ημέρας βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο των διαδοχικών συναντήσεων που είχε ο Πρωθυπουργός με τον κοινοτικό επίτροπο Π. Μοσκοβισί και τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ στο Νταβός.

«Υπογράμμισα ότι η ολοκλήρωση της ατζέντας μεταρρυθμίσεων και η παροχή ελάφρυνσης χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, είναι απαραίτητα για την υποστήριξη βιώσιμης ανάπτυξης και επιτυχούς εξόδου από την επίσημη χρηματοδότηση, εντός του έτους», τόνισε η κ. Λαγκάρντ σημειώνοντας ότι συμφωνήθηκε με τον Πρωθυπουργό «να συνεργαστούν για την επίτευξη αυτών των κοινών στόχων».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου «κατά τη συνάντηση χαιρετίστηκε η έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι τεχνικές συζητήσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο καθώς και την ρύθμιση του ελληνικού χρέους, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του προγράμματος».

Εντός Φεβρουαρίου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα κληθεί να πάρει μια νέα απόφαση για την Ελλάδα αναφορικά με την ισχύ του Stand by Arrangement, στη βάση του οποίου δεν πρόκειται να υπάρξει καμία εκταμίευση προς την Ελλάδα και πλήρης συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, μέχρι να θεωρηθεί το δημόσιο χρέος βιώσιμο.

Μια πιθανή εναλλακτική είναι η παράταση της ισχύος του προγράμματος εν αναμονή για έξι ακόμα μήνες, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει η θέση του Ταμείου για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Το ΔΝΤ συνεχίζει να εκτιμά πως το ελληνικό χρέος παραμένει «εξαιρετικά μη βιώσιμο» και αν δεν μεταβληθεί αυτή του η θέση, αποδυναμώνονται καθοριστικά τα σχέδια κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας από τις αγορές.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν δεσμευθεί για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το χρέος και την εφαρμογή τους «αν χρειαστεί» σε κάθε περίπτωση μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος του ESM.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup την περασμένη Δευτέρα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ανέθεσαν στο EuroWorking Group να ξεκινήσει την τεχνική συζήτηση αναφορικά με το ελληνικό χρέος. Στο τραπέζι βρίσκεται ήδη από το περασμένο καλοκαίρι, η γαλλική πρόταση η οποία συνδέει ενδεχόμενες παρεμβάσεις στο χρέος με το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, για το ύψος του οποίο υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις ανάμεσα στις προβλέψεις του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων.

Μια συμβιβαστική λύση στις προβλέψεις για την ανάπτυξη, θα μπορούσε να ξεκλειδώσει συμφωνία για την εκπόνηση κοινής ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους αλλά αυτό θα έλυνε μια μόνο συνιστώσα του προβλήματος.

Ακόμα και εάν υπάρξει συμφωνία για ουσιαστικές παρεμβάσεις στο χρέος, οι δεσμεύσεις των επομένων ετών για μεταρρυθμίσεις, μια ενδεχόμενη εμπροσθοβαρής εφαρμογή της μείωσης του αφορολογήτου από το 2019 αλλα και η αυστηρότητα της «ενισχυμένης εποπτείας» για την οποία ολοένα και περισσότερος λόγος γίνεται, ενδέχεται να προκαλέσουν τριγμούς στις καλές σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές.

Έλενα Λάσκαρη
e.laskari@euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: