Εκπρόθεσμη αρχική ή τροποποιητική δήλωση μπορεί πλέον να υποβληθεί και μετά την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή της πρόσκλησης παροχής πληροφοριών και μέχρι την κοινοποίηση του προσωρινού προσδιορισμού του φόρου (με τις παλαιές διατάξεις αυτό δεν ήταν δυνατό).
Στην περίπτωση αυτή, το πρόστιμο υπολογίζεται σε ποσοστό μέχρι το 50% του ποσού της διαφοράς του κύριου φόρου που προκύπτει. Εάν η προκύπτουσα οφειλή εξοφληθεί εντός τριάντα (30) ημερών από τον προσδιορισμό του φόρου, το πρόστιμο προσδιορίζεται στο 60% του αρχικώς προσδιορισθέντος, δηλαδή πρακτικά το πρόστιμο θα ανέρχεται σε αυτήν την περίπτωση σε ποσοστό έως 30% της διαφοράς του κυρίου φόρου. Δεν προβλέπεται πάντως κάποια μείωση για τους τόκους, οι οποίοι ανέρχονται σε 0,73% ανά μήνα καθυστέρησης και οι οποίοι επιβάλλονται επιπρόσθετα στο παραπάνω πρόστιμο.
  • Για εκπρόθεσμη αρχική ή τροποποιητική δήλωση που υποβάλλεται:
α) Πριν από την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή της πρόσκλησης παροχής πληροφοριών, το πρόστιμο περιορίζεται μόνο στον τόκο 8,76% ετησίως (πλέον των μικρών αυτοτελών προστίμων του άρθρου 54 ΚΦΔ).
β) Μετά την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου και μέχρι την κοινοποίηση του προσωρινού προσδιορισμού του φόρου, επιβάλλεται πρόστιμο έως 50% του ποσού του φόρου που προκύπτει, πλέον του ποσοστού του τόκου 8,76% ετησίως.
• Το παραπάνω πρόστιμο περιορίζεται σε ποσοστό έως 30% εφόσον η εξόφληση γίνει εντός 30 ημερών. Η μείωση καταλαμβάνει και εκκρεμείς υποθέσεις, ακόμη και υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί μόνον ο προσωρινός προσδιορισμός μέχρι τη δημοσίευση του νόμου. Εκκρεμείς νοούνται οι υποθέσεις οι οποίες εκκρεμούν ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών ή των διοικητικών δικαστηρίων (συμπεριλαμβανομένου και του Συμβουλίου της Επικρατείας) καθώς και εκείνες για τις οποίες δεν έχει παρέλθει η προθεσμία για την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής ή ενδίκων βοηθημάτων και μέσων. Πρακτικά, εκκρεμής είναι κάθε φορολογική υπόθεση για την οποία είτε εκκρεμεί η άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής ή ενδίκου βοηθήματος ή μέσου, είτε δεν έχει εκδοθεί και επιδοθεί επ’ αυτής αμετάκλητη δικαστική απόφαση.
πηγή: www.kathimerini.gr