Νέα κόλπα φοροδιαφυγής με «αυτοφωράκηδες» και λαθρεμπόριο
Ελεγχοι του ΣΔΟΕ αποκάλυψαν περιπτώσεις ΙΚΕ που ανοίγουν επιχειρηματίες βάζοντας μπροστά «αυτοφωράκηδες». Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που διακινούσε προϊόντα από Κίνα χωρίς να αποδίδει ΦΠΑ. Φέρεται να έφερνε έως και 5.000 κοντεινερς το χρόνο.
Διπλό χτύπημα στη φοροδιαφυγή και τη λαθραία διακίνηση προϊόντων κατάφερε μέσα στις γιορτές το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.
Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, εξαρθρώθηκε κύκλωμα λαθραίας διακίνησης εμπορευμάτων από την Κίναμε τον ΦΠΑ που χάθηκε να υπερβαίνει τα 8 εκατ. ευρώ ενώ παράλληλα αποκαλύφθηκε ένα νέο φαινόμενο φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής με όχημα της γνωστές Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες «ΙΚΕ».
Επιχειρηματίες κλείνουν τις εταιρείες τους, βάζουν αχυράνθρωπους –αυτοφωράκηδες (όπως χαρακτηρίζονται από το ΣΔΟΕ) «μπροστά», ανοίγουν νέα εταιρεία με τη μορφή μονοπρόσωπης ΕΠΕ ή ΙΚΕ , με την ίδια έδρα και πουλάνε τα προϊόντα τους στους ίδιους πελάτες, χωρίς να κόβουν αποδείξεις και τιμολόγια. Οι παλιοί επιχειρηματίες εμφανίζονται πλέον ως υπάλληλοι σε εταιρείες που εμπορεύονται από αναψυκτικά και νερά, έως πόρτες και… φέρετρα.
Τις σχετικές ανακοινώσεις έκαναν σήμερα η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Σταύρος Θωμαδάκης.
Στο μέτωπο των 49 κοντέινερ η ιστορία έχει ως εξής: ξεκίνησαν από την Κίνα, είχαν προορισμό την Ιταλία, ξεφορτώθηκαν στον Πειραιά αλλά ο αναλογών ΦΠΑ που έφτανε πάνω από τα 8 εκατ. ευρώ δεν «εμφανίστηκε» ποτέ. Το μέγεθος της οικονομικής απάτης είναι πολλαπλάσιο, δεδομένου ότι στα 8 εκατ. ευρώ δεν έχουν συνυπολογιστεί φόροι εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές ενώ σε ετήσια βάση, τα μεγέθη προκαλούν ίλιγγο.
Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος εξάρθρωσε μέσα στις γιορτές κύκλωμα διακίνησης προϊόντων από την Κίνα στην Ελλάδα –μεταξύ των οποίων και προϊόντα μαϊμού- τα οποία διοχετεύτηκαν κυρίως σε λαϊκές αγορές χωρίς το δημόσιο να εισπράξει ούτε ένα ευρώ ΦΠΑ. Τα παραστατικά ήταν άγνωστη λέξη για τους διακινητές των 49 κοντέινερ που εντοπίστηκαν στον Ασπρόπυργο μετά από έρευνα 14 ελεγκτών του ΣΔΟΕ.
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Σταύρος Θωμαδάκης «εκτιμούμε ότι η όλη ιστορία αφορά κατ΄ έτος πάνω από 5.000 containers. Η απώλεια ΦΠΑ εκτιμάται στα πλέον των 30 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι ένα container έχει 150.000 εσώρουχα, δηλαδή από ένα μπορεί τα κέρδη είναι 150.000. Φανταστείτε την απώλεια σε φόρους. Άλλο κιβώτιο είχε 75.000 υποδήματα…»
Τις υποψίες των ελεγκτών πυροδότησε το γεγονός ότι τα προϊόντα των συγκεκριμένων κοντέινερ, μεταφορτώνονταν μετά την άφιξή τους στον Πειραιά σε άλλα. Ο εκτελωνισμός στον Πειραιά έγινε κανονικά, με το λιμάνι να εμφανίζεται ως ενδιάμεσος σταθμός για τα προϊόντα αυτά προς την Ιταλία. Το καθεστώς 42 της τελωνειακής νομοθεσίας, προβλέπει πως εφόσον σχεδιάζεται άμεση αποστολή σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε τα εμπορεύματα τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία με αναστολή καταβολής του ΦΠΑ. Μόνο που τα συγκεκριμένα εμπορεύματα, δεν έφυγαν ποτέ από την Ελλάδα.
Στο κύκλωμα εμπλέκονται 9 επιχειρήσεις με ελληνικό ΑΦΜ και όγκο συναλλαγών που αφορά πάνω από 1.500 εισαγωγές μόνο το 2017, αλλά και 17 ιταλικές επιχειρήσεις που φέρονταν ως αποδέκτες των εμπορευμάτων.
Όπως ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Σταύρος Θωμαδάκης οι έρευνες συνεχίζονται αλλά μέχρι σήμερα έχουν συλληφθεί έξι άτομα μεταξύ των οποίων και δύο εκτελωνιστές – Έλληνες οι 5 και ένας Ιταλός- ενώ αναζητούνται δύο ακόμα συνεργοί . Υπάρχουν ακόμα εννέα κατηγορούμενοι για αδικήματα όπως σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφία και απάτη.
Στην έρευνα οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ αξιοποίησαν όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες αντλώντας τις ακόμα και μέσω facebook ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
«Αισθάνομαι δικαιωμένη καθώς οι επιτυχίες διαδέχονται η μία την άλλη, παρά τις δυσκολίες. Ολοκληρώθηκε το οργανόγραμμα του υπουργείου όπου το ΣΔΟΕ έχει σαφείς κι ενισχυμένες αρμοδιότητες. Μάλιστα ενισχύουμε το Σώμα με προσλήψεις 46 υπαλλήλων μέσω ΑΣΕΠ και 86 μετατάξεις. Σήμερα παρουσιάζουμε την αποκάλυψη απάτης λαθρεμπορίου και πλαστογραφίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ» σημείωσε η Κατερίνα Παπανάτσιου.
Όπως ανέφερε ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΟΕ κ. Θωμαδάκης έχουν υποβληθεί αιτήματα προς την Interpol – Europol για στοιχεία κινέζων που έχουν υποβάλλει σε ΓΕΜΗ για ενάρξεις εργασιών αλλά και Γάλλων – Ιταλών για διασταύρωση στοιχείων ενώ έχουν υποβληθεί αιτήματα για δικαστική συνδρομή στην Ιταλία.
Άλλα κόλπα
Όσον αφορά τη νέα τάση στη φοροδιαφυγή, επιχειρηματίες κλείνουν τις επιχειρήσεις τους και βάζουν «μπροστινούς», εισπράττουν ΦΠΑ αλλά δεν αποδίδουν ΦΠΑ ή άλλες εισφορές. Το φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις ανέφερε ο κ. Θωμαδάκης σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «σε έρευνα μαζί με την ΑΑΔΕ σε μια τέτοια επιχείρηση πώλησης αναψυκτικών και νερού, με τζίρο 3 εκατ. στον οποίο αναλογούσε ΦΠΑ 275.000 ευρώ διαπιστώσαμε ότι δεν αποδόθηκε ποτέ. Από το ταμείο της εταιρείας κατασχέθηκαν 70.000 ευρώ μετρητά».
Σε άλλη υπόθεση, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ, σε εισαγωγική εταιρεία καφέ «κάναμε τον πρώτο έλεγχο και βρήκαμε ανεπίσημα φορολογικά στοιχεία και φτάσαμε σε άλλες 7 επιχειρήσεις μια εκ των οποίων ήταν γνωστή και έφτιαχνε πόρτες. Επίσης βρήκαμε επιχείρηση με φέρετρα, άλλη με νερά αναψυκτικά. Συνολικά από τρεις ελέγχους έχουμε βρει 25 επιχειρήσεις»....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου