Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Eurogroup χωρίς… πονοκεφάλους για την Ελλάδα

Eurogroup χωρίς… πονοκεφάλους για την Ελλάδα

Το «πράσινο φως» για ολοκλήρωση της αξιολόγησης περιμένει η Αθήνα στη σημερινή συνεδρίαση. Η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, προϋπόθεση για τις πληρωμές. Χτίζεται ήδη το «μαξιλάρι ρευστότητας» για τη μεταμνημονιακή περίοδο.
Σε τυπική διαδικασία, ως προς την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, αναμένεται να εξελιχθεί η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, η πρώτη υπό την προεδρία του Μάριο Σεντένο.
Η Ελλάδα είναι πρώτο θέμα στην ατζέντα, αλλά όσον αφορά την τρίτη αξιολόγηση δεν αναμένονται εκπλήξεις. Αν η συζήτηση επεκταθεί στην τέταρτη αξιολόγηση, στην οποία θα κριθούν το πλαίσιο της εποπτείας της επόμενης ημέρας σε συνδυασμό με τις νέες δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και τα μέτρα διευθέτησης του χρέους, το σκηνικό μπορεί να αλλάξει.
Μετά τη θετική εισήγηση του EwG την περασμένη Παρασκευή, το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να καλωσορίσει την πρόοδο προς την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης στα μέσα Φεβρουαρίου, μετά την υλοποίηση και των τελευταίων 23 από τα 110 προαπαιτούμενα.
Το ύψος της δόσης έχει προσδιοριστεί και αναμένεται να εκταμιευθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη, περί τα μέσα Φεβρουαρίου, μετά την υλοποίηση των 23 προαπαιτούμενων αναμένεται η εκταμίευση 5,7 δισ. ευρώ από τα συνολικά 6,7 δισ. ευρώ, χωρίς να απαιτηθεί νέα συνεδρίαση του EwG, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.
Από αυτά τα κεφάλαια, 3,3 δισ. ευρώ θα καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας έως το καλοκαίρι, ενώ 1,9 δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί στο λεγόμενο cash buffer, το μαξιλάρι ασφαλείας ενόψει της βιώσιμης εξόδου της Ελλάδας στις αγορές.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει δημιουργήσει ένα «μαξιλάρι» 1,5 δισ. ευρώ, το οποίο μαζί με το 1,9 δισ. ευρώ της δόσης ανεβάζει το συνολικό ποσό στα 3,4 δισ. ευρώ.
Έως το καλοκαίρι, με οδηγό τρεις εκδόσεις ελληνικών ομολόγων αλλά και νέες εκταμιεύσεις από τον ESM, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα απόθεμα ασφαλείας τουλάχιστον 15-16 δισ. ευρώ, «καλύπτοντας» σχεδόν το σύνολο των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας τη διετία 2018-19. Στο συγκεκριμένο διάστημα, οι χρηματοδοτικές ανάγκες με τα σημερινά δεδομένα υπολογίζονται στην περιοχή των 19-20 δισ. ευρώ. Η πρώτη από τις τρεις εκδόσεις ομολόγων -κατά πάσα πιθανότητα επταετούς διάρκειας- αναμένεται τις επόμενες ημέρες.
Στην πρώτη εκταμίευση θα περιληφθεί και ποσό 500 εκατ. ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Η εκταμίευση θα γίνει με βάση τη μείωση του στοκ των ληξιπρόθεσμων την περίοδο Ιουλίου- Δεκεμβρίου 2017. Για αυτό το διάστημα, το ΓΛΚ θα πρέπει να παρουσιάσει στοιχεία τα οποία να αποδεικνύουν πληρωμές στο 150% των κεφαλαίων που έχουν ληφθεί από τον ESM για αυτό τον λόγο.
Η εκταμίευση του επόμενου 1 δισ. ευρώ αναμένεται στα μέσα Απριλίου, υπό την προϋπόθεση ότι στο μεταξύ θα έχουν μειωθεί και πάλι τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου κατά 1 δισ. ευρώ.
Το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης υποδόσης θα ήταν η απρόσκοπτη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι δανειστές παρατηρούν με μεγάλη προσοχή το συγκεκριμένο ζήτημα, εξαιτίας των επιπτώσεων που έχει στις προσπάθειες μείωσης των κόκκινων δανείων, ενόψει και των stress tests.

Δεν υπάρχουν σχόλια: