Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Την επόμενη εβδομάδα η πρώτη "δοκιμαστική" έκδοση ομολόγου του 2018

Την επόμενη εβδομάδα η πρώτη "δοκιμαστική" έκδοση ομολόγου του 2018

2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Την επόμενη εβδομάδα η πρώτη "δοκιμαστική" έκδοση ομολόγου του 2018
Του Γ. Αγγέλη
Υπό τη σκιά μιας πιθανής αλλαγής στο forward guidance από τον Μάριο Ντράγκι σήμερα - και κατά συνέπεια στο κλίμα της αγοράς ομολόγων - ο ΟΔΔΗΧ ετοιμάζει την πρώτη δοκιμαστική έκδοση ομολόγου για το 2018 επταετούς διάρκειας, η οποία αναμένεται στο τέλος της επόμενης εβδομάδας ή το αργότερο στις αρχές της δεύτερης εβδομάδας του Φεβρουαρίου. 
Η επιτυχία του θα κριθεί από τις προθέσεις της αγοράς και το συνολικό κλίμα, αλλά ταυτόχρονα θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το πώς θα διαμορφωθούν τα επόμενα βήματα από την πλευρά του ΥΠΟΙΚ στο πλαίσιο των συζητήσεων για το χρέος.
Οι μέχρι στιγμής προθέσεις της αγοράς όπως έχουν αποτυπωθεί στο "ενδιαφέρον” των primary dealers, σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους, εμφανίζονται καλές και ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του εκδότη. 
Όσον αφορά δε στο πώς θα μπορούσε το κλίμα αυτό να επηρεασθεί θετικά ή αρνητικά από τις σημερινές δηλώσεις του κ. Ντράγκι για το τι στάση θα κρατήσει στο άμεσο μέλλον η ΕΚΤ αναφορικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και τις όποιες αλλαγές στη νομισματική της πολιτική, η εκτίμηση είναι ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικά "νέα” πριν από τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ τον Μάρτιο. 
Κατά συνέπεια, η προσοχή φαίνεται να στρέφεται περισσότερο στο Νταβός και στις δηλώσεις που θα ακολουθήσουν μετά την απογευματινή συνάντηση του κ. Τσίπρα με την κα Λαγκάρντ και κατά δεύτερο λόγο με τον κ. Μοσκοβισί. Οι δηλώσεις αναμένεται να δώσουν μια ιδέα όσον αφορά στις προθέσεις του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα και ειδικά στο θέμα της ανελαστικής (;) απαίτησης για νέα μέτρα στις συντάξεις στη διετία 2019 – 2020, που θα συνδέονται με τα πρωτογενή πλεονάσματα και το χρέος.  
Στην αγορά, πάντως, τα τελευταία 24ωρα δεν παρατηρείται κάποια σημαντική αλλαγή στην τάση αποκλιμάκωσης των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, που παραμένει ισχυρή ιδιαίτερα στους βραχυμεσοπρόθεσμους τίτλους. 
Πληροφορίες, που δεν έχουν διαψευσθεί, αναφέρουν ότι ο ΟΔΔΗΧ με τη σύμφωνη γνώμη των συμβούλων του στρέφει επίσης την προσοχή του σε εκδόσεις που είχαν εγκαταλειφθεί τα χρόνια της κρίσης. Ήτοι σε "έντοκα” μεγάλης διάρκειας, δηλαδή 12 και 18 μηνών για τα οποία η ζήτηση και η εμπορευσιμότητα είναι ιδιαίτερα υψηλή. Οι κινήσεις αυτές δίνουν μεγαλύτερη ευχέρεια ανακύκλωσης των υποχρεώσεων σε διάρκειες όπου οι αγορές μπορούν να είναι περισσότερο βέβαιες αναφορικά με τη φερεγγυότητα των κρατικών τίτλων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: