Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Τέλος στις παραγραφές με ετήσιες ενημερώσεις μεταβολών περιουσίας

Τέλος στις παραγραφές με ετήσιες ενημερώσεις μεταβολών περιουσίας

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Τα χέρια της φορολογικής διοίκησης λύνουν τα στοιχεία που θα λαμβάνονται ετησίως στο πλαίσιο ανταλλαγής πληροφοριών, καθώς οι ελεγκτές θα έχουν άμεση ενημέρωση για την προσαύξηση ή μη της περιουσίας στο εξωτερικό κάθε Eλληνα φορολογουμένου ή νομικού προσώπου. Με αυτόν τον τρόπο επιλύεται ένα σημαντικό πρόβλημα το οποίο ακούει στο όνομα «παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου να κοινοποιήσει φύλλο ελέγχου». Η πενταετής παραγραφή παύει να απασχολεί τις ελεγκτικές αρχές για όσους έχουν χρήματα ή περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό, καθώς ετησίως θα ενημερώνονται από όλες τις χώρες της Ε.Ε. αλλά και τρίτες χώρες για την εξέλιξη της περιουσίας.
Εχοντας ως βάση το έτος 2016, θα μπορούν να ελέγχουν ποιοι και πώς αποστέλλουν χρήματα στο εξωτερικό, αν πωλήθηκε κάποιο περιουσιακό στοιχείο στην αλλοδαπή, το παγκόσμιο εισόδημα και αν αυτό δηλώθηκε στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότερες λίστες που έφθασαν στην Ελλάδα τοποθετήθηκαν κατόπιν απόφασης του ΣτΕ στο «χρονοντούλαπο» της Ιστορίας, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο με απόφασή του ζήτησε από το ελληνικό Δημόσιο να εφαρμόσει την πενταετή παραγραφή, κρίνοντας μάλιστα ότι όσα χρήματα πέρασαν από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και κατόπιν έφυγαν σε τράπεζες του εξωτερικού δεν αποτελούν νέα πληροφοριακά στοιχεία έτσι ώστε να επεκταθεί το δικαίωμα του Δημοσίου να διενεργήσει έλεγχο στα δέκα χρόνια. Με βάση τα ανωτέρω, τα αποτελέσματα των λιστών δεν απέφεραν σημαντικά έσοδα στα ταμεία του Δημοσίου. Συγκεκριμένα:
Λίστα Λαγκάρντ: Εχει ξεκινήσει ο έλεγχος σε 518 υποθέσεις και έχει ολοκληρωθεί σε 238. Το ποσό που έχει βεβαιωθεί ανέρχεται στα 256,05 εκατ. ευρώ, ωστόσο το ποσό που έχει εισέλθει στον κρατικό κορβανά είναι 45,29 εκατ. ευρώ.
Λίστα Μπόργιανς: Από το 2015 μέχρι και τις 17 Σεπτεμβρίου 2017 είχαν ξεκινήσει έλεγχοι σε 226 υποθέσεις, αλλά έχουν ολοκληρωθεί μόλις 24, ενώ το ποσόν που είχε βεβαιωθεί ήταν 13,83 εκατ. ευρώ. Από τις δε σχετιζόμενες με αυτήν τη λίστα υποθέσεις ξεκίνησαν έλεγχοι σε 32 και ολοκληρώθηκαν μόλις 12, βεβαιώνοντας 4,19 εκατ. ευρώ. Aπό τη λίστα αυτή και τις σχετιζόμενες εισπράχθηκαν μόλις 445.000 ευρώ.
Εμβάσματα: Μέχρι το 2015, ξεκίνησαν 1.478 έλεγχοι. Από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι τον Αύγουστο 2017 έχουν γίνει μόλις 44 έλεγχοι. Συνολικά, πάντως, έχουν ολοκληρωθεί 680 υποθέσεις. Το ποσό που έχει βεβαιωθεί από τον ελεγκτικό μηχανισμό φθάνει στα 450 εκατ. ευρώ (μαζί με τις συσχετιζόμενες υποθέσεις), ενώ αυτό που έχει εισπραχθεί δεν ξεπερνάει τα 44,72 εκατ. ευρώ.
Αποκάλυψη εισοδημάτων
Ακόμα και η ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων δεν λειτούργησε όπως θα επιθυμούσε η ελληνική κυβέρνηση. Δεν υπήρξε επαναπατρισμός κεφαλαίων, παρά μόνον από όσους ήταν σε καθεστώς ελέγχου ή κάποιους φορολογούμενους με χαμηλά σχετικά εισοδήματα που τροποποίησαν φορολογικές δηλώσεις του παρελθόντος. Οι ανωτέρω αποκάλυψαν οικειοθελώς το ποσό των 10 δισ. ευρώ, ενώ ο φόρος που βεβαιώθηκε προσεγγίζει τα 800 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, 36.522 φορολογούμενοι προσήλθαν στην εφορία έπειτα από κάλεσμα της τελευταίας στο πλαίσιο ελέγχου που είχε ξεκινήσει γι’ αυτούς και εντάχθηκαν στην ευνοϊκή ρύθμιση για να μειώσουν τα σχετικά πρόστιμα, ενώ 471.155 παρουσιάστηκαν πραγματικά οικειοθελώς για να διορθώσουν λάθη του παρελθόντος στις φορολογικές τους δηλώσεις, αλλά και στο έντυπο Ε9. Σε αυτούς βεβαιώθηκαν 417,8 εκατ. ευρώ και έχουν πληρώσει μέχρι στιγμής 79,18 εκατ. ευρώ. Συνολικά το Δημόσιο εισέπραξε 262,22 εκατ. ευρώ.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: