Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

Ταμεία: "Ξεσκονίζουν" θυρίδες και... διαθήκες οφειλετών

Ταμεία: "Ξεσκονίζουν" θυρίδες και... διαθήκες οφειλετών

Τράπεζες, Εφορίες, θυρίδες, ακόμη και πρωτοδικεία για διαθήκες και αποδοχές κληρονομιάς, μπαίνουν στο στόχαστρο του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, προκειμένου να ελεγχθούν οφειλέτες με χρέη κατά κύριο λόγο άνω των 100.000 ευρώ.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ, ξεσκονίζουν πλέον, τραπεζικούς λογαριασμούς, λίστες με ακίνητα, ακόμη κι αυτά που μεταβιβάστηκαν σε τρίτους, αλλά και αποδοχές κληρονομιάς με στόχο να διαπιστώσουν ποιες από τις “παλαιές” οφειλές, αυτές δηλαδή που δημιουργήθηκαν πριν από το 1997, ανήκουν στην ομάδα των χρεών που είναι διεκδικήσιμα.
Οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες, κι έτσι, ο στόχος των στελεχών του ΚΕΑΟ είναι έως το τέλος της χρονιάς, να έχουν χαρακτηριστεί ως «ανεπίδεκτες είσπραξης» οφειλές έως 2 δισ. ευρώ, από τις συνολικά 31,86 δισ. ευρώ που βρίσκονται ήδη, στο μητρώο του Κέντρου. Συνολικά, εκτιμάται ότι απαιτούνται άλλα 4 χρόνια μέχρι να ελεγχθεί το σύνολο των οφειλών και να τεθεί στην άκρη, πιθανότατα ακόμη και πάνω από το 50% των οφειλών.
Παράλληλα βέβαια, «τρέχουν» οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης για τα υπόλοιπα. Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, μόλις 828 περιπτώσεις έχουν χαρακτηριστεί ήδη ανεπίδεκτες είσπραξης με συνολική οφειλή που δεν ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ.
Πλέον, το υπουργείο Εργασίας επιδιώκει την επίσπευση των διαδικασιών, προκειμένου αφενός να διερευνήσει εάν υπάρχουν πιθανές πηγές είσπραξης από χρέη που λιμνάζουν εδώ και χρόνια καθώς από τα συνολικά 31,86 δισ. ευρώ οφειλών, τα 15,3 δισ. έχουν δημιουργηθεί πριν από το 2009, αφετέρου να στραφεί δραστικά προς τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Στο στόχαστρο των υπηρεσιών του ΚΕΑΟ έχουν τεθεί μεγάλες οφειλές, που παρά την πάροδο των ετών, μπορεί να διεκδικηθούν.
Για το λόγο αυτό, ελέγχονται εξονυχιστικά, εκτός από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών με χρέη άνω των 100.000 ευρώ (περίπου 41.598 επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα) και οι λογαριασμοί όσων έχουν κάνει αποδοχής κληρονομιάς αλλά και η ακίνητη περιουσία παράλληλα με όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων που έχουν πραγματοποιηθεί μεταξύ οφειλετών και τρίτων προσώπων πριν από την πτώχευση της επιχείρησης.
Ήδη, εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας παρέχει στο ΚΕΑΟ δυνατότητα αντίστοιχη με αυτή που έχει ήδη η ΑΑΔΕ, να διενεργεί ελέγχους με ταχύτατες διαδικασίες σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων, επιμελητήρια, συμβολαιογραφεία, υποθηκοφυλακεία, κτηματολογικά γραφεία κ.α., ώστε να εντοπίζει τα «κρυμμένα» εισοδήματα.
Οι ελεγκτικές αρχές έχουν λάβει εντολή να συνδυάζουν πληροφορίες από όλες τις ηλεκτρονικές εφαρμογές και τα υποσυστήματα του ΕΦΚΑ και της ΑΑΔΕ, όπως το εισόδημα, οι καταστάσεις πελατών / προμηθευτών, το Ε9, το σύστημα Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών, το πληροφοριακό Σύστημα Αυτοματοποιημένης Επεξεργασίας καθώς και το σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών με κράτη-μέλη της Ε.Ε..
Ειδικά για τα ακίνητα, οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ αναζητούν οφειλέτες με ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία κλπ) που υπάρχουν σε αυτά και τα οποία δεν έχουν δηλωθεί στο έντυπο Ε9. Τις ίδιες διαδικασίες άλλωστε, ακολουθούν σύμφωνα με πληροφορίες και οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ.
Στην πράξη, αναζητούνται ακίνητα και γενικότερα περιουσιακά στοιχεία επιχειρηματιών που έχουν οφειλές κι έχουν κηρύξει πτώχευση, ενώ έλεγχοι γίνονται και στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι έχει γίνει μεταβίβαση περιουσίας, μέσω ηλεκτρονικών ή χειρόγραφων στοιχείων, αλλά και από πληροφορίες από τρίτους φορείς ή υπηρεσίες που έχουν υποχρέωση να τις χορηγήσουν στο ΚΕΑΟ εντός 10 ημερών. Διασταυρώσεις γίνονται επίσης, με το αρχείο ταυτοτήτων της αστυνομίας, το ΓΕΜΗ, με Πρωτοδικεία για διαθήκες ή αποποιήσεις κληρονομιάς, πτωχευτικά δικαστήρια κ.α.
Τι δείχνει η τριμηνιαία έκθεση
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΑΟ (α’ τρίμηνο 2018), ένας στους δύο οφειλέτες προς τα Ταμεία, είναι «θύμα» της κρίσης, καθώς από τους συνολικά 1.216.873 οφειλέτες, οι 613.967 απέκτησαν για πρώτη φορά χρέη από το 2010 και μετά. Βέβαια, οι «νέοι» αυτοί οφειλέτες δημιούργησαν χρέη ύψους 6,9 δισ. ευρώ, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των 31,8 δισ. που έχουν μεταφερθεί πλέον στο ΚΕΑΟ, και συγκεκριμένα 24,9 δισ. ευρώ είχαν δημιουργηθεί πριν από το 2009.
Είναι μάλιστα ενδεικτικό πως στο τέλος Μαρτίου, οι οφειλές προς τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης ανέρχονταν σε 31,8 δισ. ευρώ, καθώς αυξήθηκαν κατά 600 εκατ. ευρώ, μέσα σε ένα τρίμηνο, όμως μόλις τα 7 εκατ. ευρώ αφορούν νέες οφειλές. Τα υπόλοιπα ήταν ποσά που μεταφέρθηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία στον ΚΕΑΟ, βάσει της προβλεπόμενης μνημονιακής δέσμευσης. Η α’ τριμηνιαία έκθεση για το 2018 δείχνει πάντως ότι οι εισπράξεις από οφειλές κινούνται με αυξητικό ρυθμό, ένδειξη ότι οι πιέσεις που ασκούνται από τα ατομικά ειδοποιητήρια ασφάλισης και οι κίνδυνος λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, φέρνουν αποτέλεσμα.
Ειδικότερα, το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου 2018, εστάλησαν 24.528 ατομικά ειδοποιητήρια και εισπράχθηκαν από το ΚΕΑΟ 300.613.718 ευρώ. Συνολικά το 2017 είχαν εισπραχθεί 1,05 δισ. ευρώ. Αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός είσπραξης, στο τέλος του τρέχοντος έτους το ΚΕΑΟ θα έχει πραγματοποιήσει νέο ρεκόρ, με έσοδα που μπορεί να ξεπεράσουν ακόμα και τα 1,2 δισ. ευρώ.
Πηγή πληροφοριών: euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: