Ιδιώνυμο αδίκημα οι επιθέσεις εναντίον φορο-ελεγκτών
Του Σπύρου Δημητρέλη
Διάταξη με την οποία θα χαρακτηρίζονται ως ιδιώνυμο αδίκημα οι απειλές και λεκτικές και σωματικές επιθέσεις εναντίον ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδωνκατά την ώρα άσκησης του καθήκοντός τους, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ εξετάζονται και λύσεις για να προστατεύονται οι ελεγκτές νομικά κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Το ζήτημα έγινε ακόμη πιο επίκαιρο το Σαββατοκύριακο με τα περιστατικά της σωματικής επίθεσης σε ελεγκτές που επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν έλεγχο σε κατάστημα εστίασης στην Καστοριά αλλά και την παρ΄ ολίγον παραπομπή ελεγκτών στο κρατητήριο και το αυτόφωρο επειδή λόγω της διενέργειας ελέγχου σε κέντρο της Μυκόνου τους υποβλήθηκαν, ως μέσο τρομοκράτησής τους όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, μηνύσεις από την ελεγχόμενη επιχείρηση.
Τι σημαίνει το ιδιώνυμο; Οι παραβάτες θα οδηγούνται με αυτεπάγγελτες και συνοπτικές διαδικασίες στο αυτόφωρο, θα είναι πολύ ευκολότερη νομικά η προφυλάκισή τους λόγω των επιθέσεων στους ελεγκτές ενώ θα επιβάλλονται στους "επιτιθέμενους” αυστηρότερες ποινές σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα.
"Οι εφοριακοί που πραγματοποιούν τους ελέγχους και δέχονται απειλές και επιθέσεις θα εξισωθούν νομικά με τους αστυνομικούς που δέχονται απειλές και επιθέσεις”, λέει αρμόδια πηγή με γνώση των νομοθετικών διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στο υπουργείο Οικονομικών. "Αυτό σημαίνει ότι η επίθεση, οι απειλές και γενικώς η παρενόχληση των ελεγκτών θα είναι ιδιώνυμο αδίκημα που θα επισύρει πολύ αυστηρές και σοβαρές κυρώσεις. Με αυτόν τον τρόπο όποιος σκέφτεται να παρανομήσει, απειλώντας και τραμπουκίζοντας τους ελεγκτές θα το σκέφτεται διπλά”.
Το ζήτημα της αυστηροποίησης της νομοθεσίας για την προστασία των ελεγκτών κατά τη διάρκεια των ελέγχων συζητείται τα τελευταία τουλάχιστον τρία χρόνια λόγω των ακραίων περιστατικών που έχουν εκτυλιχθεί κατά τη διάρκεια ελέγχων. Πέρυσι εφοριακός έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού κατά τη διάρκεια ελέγχου σε επιχειρήσεις στο λιμάνι της Πάτμου ενώ παλιότερα χρειάστηκε να επέμβει μεγάλη αστυνομική δύναμη στην Ύδρα για να μπορέσει να επιβάλλει την τάξη όταν μεγάλος αριθμός καταστηματαρχών είχαν ξεσηκωθεί εναντίον των ελεγκτών που επισκέφθηκαν το νησί.
H παρενόχληση, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκδηλώνεται με δυο τρόπους. Ο πρώτος και πιο συνηθισμένος είναι αυτός της άσκησης λεκτικής και σωματικής βίας στους ελεγκτές με επιθέσεις που ξεκινούν από την εμφάνιση "φουσκωτών” και σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν ακόμη και σε ξυλοδαρμούς των ελεγκτών. Ο δεύτερος τρόπος και πιο επιτηδευμένος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι αυτός των έμμεσων απειλών με τυπικά νομικά μέσα που φθάνει ακόμη και στην υποβολή μηνύσεων από τους ελεγχόμενους σε μια προσπάθεια να τρομοκρατηθούν και να μην ολοκληρώσουν το έργο τους που σε πολλές περιπτώσεις φθάνει ακόμη και στο σφράγισμα για μερικά 24ωρα της επιχείρησης που εντοπίζεται να φοροδιαφεύγει.
Οι εφοριακοί υπάλληλοι, οι οποίοι είναι αυτοί που στελεχώνουν τα ελεγκτικά κλιμάκια που καθ' όλη τη διάρκεια του έτους πραγματοποιούν ελέγχους για την έκδοση αποδείξεων, τονίζουν η νομική θωράκιση των ελεγκτών έχει καθυστερήσει δραματικά. Η κα Ειρήνη Υφαντή, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες σημειώνει ότι: "Η ΠΟΕ-ΔΟΥ τα τελευταία δύο χρόνια έχει ζητήσει από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει άμεσα στην αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των ελεγκτών κατά την διενέργεια των ελέγχων. Απαιτούμε νομική κάλυψη και προστασία κατά την εκτέλεση των καθηκόντων μας Όμως παρά τις δεσμεύσεις όλων για το δίκαιο του αιτήματος η πολιτική ηγεσία δυστυχώς δεν έχει προχωρήσει ακόμη στην αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας ώστε οι επιθέσεις στους ελεγκτές να διώκονται αυτεπάγγελτα".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου