Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Τα φορολογικά "ρέστα" του μνημονίου

Τα φορολογικά "ρέστα" του μνημονίου

7
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Τα φορολογικά "ρέστα" του μνημονίου
Του Σπύρου Δημητρέλη
Εκκρεμείς υποχρεώσεις φορολογικού χαρακτήρα από τα κείμενα του μνημονίου έχει βάλει στο τραπέζι το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για παρεμβάσεις δημοσιονομικού αλλά και διαρθρωτικού χαρακτήρα οι οποίες αναμένεται να υλοποιηθούν έως το τέλος του έτους, με πιθανότερο σενάριο να περιληφθούν σε φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα συνοδεύσει την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2019 στα τέλη Νοεμβρίου.
Οι παρεμβάσεις στο φορολογικό πεδίο που βρίσκονται στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών και περιλαμβάνονται στο κείμενο συμφωνίας κυβέρνησης θεσμών για την περίοδο της μεταμνημονιακής εποπτείας είναι:
-Η παράταση για ένα ακόμη έτος, δηλαδή και για το 2019 της συνεισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας στη δημοσιονομική σταθεροποίηση της χώρας. Η εισφορά υπολογίζεται με βάση τη συνολική χωρητικότητα εμπορικών πλοίων που φέρουν την ελληνική σημαία ή πλοία που τελούν υπό ξένη σημαία αλλά η διαχείριση τους γίνεται από ημεδαπές ή αλλοδαπές εταιρείες εγκατεστημένες στην Ελλάδα, βάσει του ν. 27/1975. και υπολογίζεται ότι φέρνει ετησίως στα κρατικά ταμεία το ποσό των 80 εκατομμυρίων ευρώ.
-Παρεμβάσεις στο φορολογικό πλαίσιο που διέπει την ελληνική ναυτιλία προκειμένου να εναρμονιστεί με τις συστάσεις που έχει κάνει για το ζήτημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και βασίζονται στις βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι συστάσεις αφορούν στο κλείσιμο κυρίως παραθύρων που επιτρέπουν την καταστρατήγηση και την φοροαποφυγή.
-Η θέσπιση της δυνατότητας στους φορολογούμενους να εξοφλούν σε περισσότερες δόσεις τους φόρους προκειμένου το φορολογικό βάρος να μοιράζεται καλύτερα μέσα στη διάρκεια ενός έτους. Με το σημερινό ημερολόγιο των φόρων οι περισσότερες και πιο βαριές φορολογικές υποχρεώσεις "πέφτουν" στο δεύτερο εξάμηνο του έτους φέρνοντας πολλούς φορολογούμενους σε δύσκολη θέση και στα όρια της κήρυξης στάσης πληρωμών. Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται ότι να ξεκινούν οι φορολογούμενοι, εφόσον το επιθυμούν, να πληρώνουν νωρίτερα υποχρεώσεις όπως ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων και ο ΕΝΦΙΑ.
-Η πλήρης αναδιάρθρωση της φορολογίας χαρτοσήμου προκειμένου να γίνει περισσότερο "φιλικό” προς το επιχειρείν και την οικονομία. Στο τραπέζι βρίσκεται η καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή χαρτοσήμου 2% και η κατάργηση της εφαρμογής του στις αποδείξεις δαπάνης για παροχή υπηρεσιών καθώς και σε μια σειρά συναλλαγών των επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: