Μια κρέμα αντιγήρανσης αξίας 8 ευρώ και μια απόδειξη η οποία δεν εκδόθηκε για τη συγκεκριμένη συναλλαγή από ταμειακή μηχανή ήταν η αφορμή. Στο τέλος της ιστορίας, ο καταστηματάρχης από τη Σκόπελο κατέληξε με συνολικό πρόστιμο 1.500 ευρώ.
της Έλενας Λάσκαρη
Πρόκειται για μία ακόμα ιστορία φοροδιαφυγής, κατά την εκτίμηση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, η οποία απέρριψε τη σχετική ένσταση του καταστηματάρχη, η οποία φέρνει στο προσκήνιο τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν όσοι εντοπίζονται να μην έχουν εκδώσει αποδείξεις.
Στην προκειμένη περίπτωση, το επιχείρημα ήταν ότι η ταμειακή είχε χαλάσει, είχε σταλεί στην Αθήνα για επισκευή και «χρειάζονται τουλάχιστον πέντε μέρες για να πάει και να έρθει με το καράβι» και στο μεσοδιάστημα εκδίδονταν χειρόγραφες αποδείξεις.
Η ιστορία ξεκινά από έλεγχο που διενεργήθηκε στο κατάστημα του συγκεκριμένου επαγγελματία το 2017, από τον οποίο προέκυψε ότι ο καταστηματάρχης είχε εκδώσει χειρόγραφες 65 αποδείξεις χωρίς να χρησιμοποιήσει την ταμειακή μηχανή και δεν είχε κόψει μια απόδειξη από την ταμειακή αξίας 8 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ για μια κρέμα αντιγήρανσης.
Ο ελεγχόμενος ισχυρίστηκε ότι είχε στείλει την ταμειακή για επισκευή και για τον λόγο αυτό έκοβε χειρόγραφες αποδείξεις από το αθεώρητο μπλοκ άνευ σειράς Αποδείξεων Λιανικών.
Παρ’ όλα αυτά δεν παρουσίασε το σχετικό δελτίο αποστολής με το οποίο, όπως υποστήριξε, έστειλε για επισκευή την ταμειακή. Αντίστοιχα δεν μπόρεσε να προσκομίσει ούτε και το στοιχείο δαπάνης που να τεκμηριώνει την επισκευή της. Έτσι, για τις 65 χειρόγραφες αποδείξεις του επιβλήθηκε πρόστιμο 500 ευρώ και για την απόδειξη της κρέμας αντιγήρανσης, αξίας 8 ευρώ, εισέπραξε πρόστιμο 1.000 ευρώ. Σύνολο 1.500 ευρώ.
Οι ελεγκτές επανήλθαν μήνες αργότερα και διαπίστωσαν πως και πάλι ταμειακή μηχανή δεν υπήρχε.
Κατόπιν αυτών, όπως περιγράφεται στη σχετική απόφαση της ΔΕΔ, επειδή θεώρησε ότι αδικήθηκε από τον έφορο Ν. Ιωνίας Βόλου, προσέφυγε στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ για να βρει το δίκιο του. Η ΔΕΔ αφού εξέτασε την υπόθεση, απέρριψε την προσφυγή του και επικύρωσε το πρόστιμο, γιατί δεν πείστηκε καθόλου από τα όσα ισχυρίστηκε.
πηγή: www.euro2day.gr