Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Τι φέρνει φέρνει η καθαρογραφή της απόφασης του Στε για το κρασί Στο παρά πέντε της κατάργησης του Ειδικού Φόρου

Τι φέρνει φέρνει η καθαρογραφή της απόφασης του Στε για το κρασί
Στο παρά πέντε της κατάργησης του Ειδικού Φόρου
05 Οκτ 2018 - 09:16
Picture 0 for Τι φέρνει φέρνει η καθαρογραφή της απόφασης του Στε για το κρασί
Του Γιώργου Λαμπίρη

Στην καθαρογραφή της απόφασης, την οποία ανέμενε το σύνολο των οινοποιών προχώρησε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το Ανώτατο Δικαστήριο επί της ουσίας μέσα από την απόφασή του, αναιρεί την ύπαρξη φορολογητέας ύλης, και με αυτό τον τρόπο αφαιρεί το δικαίωμα είσπραξης φόρου για το κρασί από το κράτος. Το συγκεκριμένο γεγονός ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για περαιτέρω εξελίξεις, με τα στελέη της κυβέρνησης να προδιαγράφουν με τη σειρά τους την κατάργησή του.

Εκτός προϋπολογισμού ο ΕΦΚ

Την ίδια στιγμή, όπως ανέφεραν πηγές της αγοράς στα Φορολογικά Νέα, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί, δεν περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2019, γεγονός που επί της ουσίας αποτελεί προμήνυμα ότι τα συναρμόδια υπουργεία, θα προχωρήσουν σε κοινή υπουργική απόφαση, με την οποία θα καταργούν ουσιαστικά τον ειδικό φόρό.

Στελέχη της αγοράς κρασιού, μετά την καθαρογραφή της απόφασης βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της Πέμπτης και έως αργά το απόγευμα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να ενημερωθούν για τις ακριβείς προθέσεις τις κυβέρνησης, δεδομένου ότι η υπόθεση κατάργησης, περνάει πλέον αποκλειστικά από την ίδια.

Η αναστάτωση που προκάλεσε στην αγορά η απόφαση του ΣτΕ

Θυμίζουμε πάντως, ότι εν αναμονή καθαρογραφής της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, η αγορά ουσιαστικά σταμάτησε να κινείται στους μέχρι πρότινος φυσιολογικούς της ρυθμούς. Ο λόγος είναι ότι μεγάλη μερίδα των εμπόρων οινικών προϊόντων, πάγωσε τις παραγγελίες προς τους παραγωγούς, λειτουργώντας με τα υπάρχοντα αποθέματα, και εκτιμώντας ουσιαστικά ότι η απόφαση του ΣτΕ ισοδυναμεί με κατάργηση. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην πράξη, καθώς η τελική πρωτοβουλία εναπόκειται στα συναρμόδια υπουργεία. Βέβαια, το γεγονός ότι προκλήθηκε τόσο μεγάλη αναστάτωση στο εμπόριο κρασιού, οφείλεται εν πολλοίς και σε πολλές βιαστικές και λανθασμένες ερμηνίες της απόφασης, πριν ακόμα αυτή καθαρογραφεί.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι οινοποιοί

Από την πλευρά τους οι οινοποιοί διατηρούν συγκρατημένη αισιοδοξία, δεδομένου ότι η αρχική ανακοίνωση της απόφασης του ΣτΕ και πριν αυτή καθαρογραφεί, δημιούργησε αναστάτωση και στρεβλώσεις στην αγορά. Επομένως, όπως χαρακτηριστικά δήλωνε στέλεχος της αγοράς, «κανείς αυτή τη στιγμή δεν πανηγυρίζει, ωστόσο είμαστε αισιόδοξοι και τηρούμε στάση αναμονής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: