Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

«Μύλος» από τα σενάρια αξιοποίησης του buffer για τις τράπεζες

«Μύλος» από τα σενάρια αξιοποίησης του buffer για τις τράπεζες

Τα πρώτα «απόνερα» από το σχέδιο για το Asset Protection Scheme


«Μύλος» από τα σενάρια αξιοποίησης του buffer για τις τράπεζες

Κύμα αντιδράσεων και συζητήσεων έχει προκαλέσει η διαρροή της «πρόθεσης» της κυβέρνησης να εξετάσει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός «μηχανισμού εγγυήσεων» για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών. Στην πληροφορία και μόνο ότι θα χρησιμοποιηθούν πόροι από το «μαξιλάρι» γι το χρέος –η διαχείριση του οποίου τελεί υπό την εποπτεία του ESM-υπήρξε ήδη η πρώτη επίσημη ανακοίνωση από τον ESM ενώ πυκνώνουν οι πληροφορίες ότι εγείρονται αντιδράσεις και από την Κομισιόν καθώς πρέπει να αποσαφηνιστεί αν ο «μηχανισμός» συγκρούεται με την κοινοτική νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων των τραπεζών.

Η πρώτη επίσημη αντίδραση ήρθε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ο οποίος πριν από λίγο εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση. Η ανακοίνωση αναφέρει: «Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στον ελληνικό τραπεζικό τομέα ως μέρος των υποχρεώσεων του που απορρέουν από το γεγονός ότι είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας. Παρ’ όλα αυτά, δημοσιεύματα του τύπου που φέρουν τον ESM να είναι μέρος προπαρασκευαστικών συζητήσεων για πιθανό σχέδιο παρέμβασης προς όφελος των ελληνικών τραπεζών, είναι λάθος».
Η απάντηση του ESM έρχεται σε συνέχεια κυρίως γερμανικών δημοσιευμάτων τα οποία εμπλέκουν τον ESM στις συζητήσεις κάτι όμως που δεν προκύπτει από την ελληνική πλευρά η οποία μιλάει για πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με την Τράπεζα της Ελλάδας να είναι ενήμερη. Το μεγάλο ζήτημα έχει να κάνει με τη χρηματοδότηση του «μηχανισμού εγγυήσεων» και το αν θα χρησιμοποιηθούν λεφτά από το buffer. Από εκεί ξεκινούν τα ζητήματα και για το αν θα δώσει την έγκριση ο ESM (o οποίος πρέπει να διασφαλίζει ότι η χρήση του buffer δεν μπορεί να γίνεται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις στο ελληνικό χρέος) και για το αν παραβιάζεται ο κανόνας με κρατικών ενισχύσεων των τραπεζών.
Που αλλού θα μπορούσαν να βρεθούν λεφτά; Υπάρχει το σενάριο χρήσης και κεφαλαίων από τον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή τα κόκκινα δάνεια να χρησιμοποιηθούν από τον μηχανισμό ως «βάση» για την έκδοση ομολόγων τα οποία θα αγοραστούν από επενδυτές εντός και εκτός Ελλάδας. Αυτό το «μοντέλο», από τη στιγμή που δεν θα εμπλέκονται κρατικά κεφάλαια, θα μπορούσε να «περπατήσει» και να αξιοποιηθεί για τη εξασφάλιση χρόνου για τις τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: