Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Επιχειρήσεις: Να γίνει καλύτερη η ΑΑΔΕ – Κενό εμπιστοσύνης προς την Αρχή Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε το ασταθές φορολογικό περιβάλλον

Επιχειρήσεις: Να γίνει καλύτερη η ΑΑΔΕ – Κενό εμπιστοσύνης προς την Αρχή
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε το ασταθές φορολογικό περιβάλλον
05 Οκτ 2018 - 09:26
Picture 0 for Επιχειρήσεις: Να γίνει καλύτερη η ΑΑΔΕ – Κενό εμπιστοσύνης προς την Αρχή
Του Γιώργου Λαμπίρη

Ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια αποτελεί για τις ελληνικές επιχειρήσεις το ευρύτερο φορολογικό περιβάλλον στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από την έρευνα που πραγματοποίησε η MRB για λογαριασμό του ΣΕΒ από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο του 2018.

Να γίνει πιο αποτελεσματική και εξυπηρετική η ΑΑΔΕ

Σε ό,τι αφορά τους τομείς, για τους οποίους οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων που απάντησαν στην έρευνα, πιστεύουν ότι θα πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις, περισσότεροι από το 51% δηλώνει ότι για την η ΑΑΔΕ θα πρέπει να γίνει περισσότερο αποτελεσματική, καθώς και να προσφέρει καλύτερη εξυπηρέτηση. Βασικό πρόβλημα στις σχέσεις επιχειρήσεων Φορολογικής Αρχής, αποτελεί η εμπιστοσύνη.

Συγκεκριμένα, το 51,6% απαντά ότι θα πρέπει η Αρχή να γίνει αποτελεσματικότερη, 47,9% ότι θα πρέπει να παρέχει καλύτερη εξυπηρέτηση, 43,8% ότι θα πρέπει να βελτιώσει τη σχέση εμπιστοσύνη με τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, 31,3% να αυξήσει το ενδιαφέρον της και την ευγένεια προς τον συναλλασσόμενο, 32,4% να βελτιώσει τις υποδομές της, ενώ το 14,9% δεν εκφράζει άποψη για το θέμα. Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη ερώτηση υπήρχε η δυνατότητα των συμμετεχόντων να δώσουν πολλαπλές απαντήσεις.

Ανάμεσα στους φορείς, για τους οποίους προτείνουν επίσης βελτιώσεις, είναι επίσης οι δήμοι για τους οποίους το 70,8% των ερωτηθέντων ζητάει να γίνουν καλύτεροι, τα υπουργεία με 70,2%, τα δικαστήρια με 63,4%, οι ρυθμιστικές αρχές (ΡΑΕ, ΕΕΤΤ) με 53,9%, τα κτηματολογικά γραφεία με 53%.

Το κενό εμπιστοσύνης

Σε άλλο από τα ερωτήματα της έρευνας, που εξετάζει την ποιότητα της συναναστροφής των επιχειρήσεων με την ΑΑΔΕ, το 43,8% εκτιμά ότι για να γίνει καλύτερη η Αρχή, θα πρέπει να βελτιώσει το επίπεδο εμπιστοσύνης.

Εμπόδια που σχετίζονται με το ευρύτερο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον

Σύμφωνα με τα ευρήματα του Συνδέσμου Βιομηχανιών, όσοι συμμετείχαν στην έρευνα ερωτήθηκαν αναφορικά με τα εμπόδια που συναντούν στο ευρύτερο μακρο-περιβάλλον (ευρύτερο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον). Οι ίδιοι κατέταξαν στην πρώτη θέση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, τη διαφθορά, την πολιτική βεβαιότητα στη μετά μνημονίων εποχή, τις επιπτώσεις της ύφεσης και την αναποτελεσματική λειτουργία των θεσμών.


2018
2017
Yψηλοί φορολογικοί συντελεστές
77,3%
83,8%
Έλλειμμα διαφάνειας

45,1%
40,3%
Πολιτική αβεβαιότητα για τη μετά μνημονίων εποχή
43,3%
65,7%
Επιπτώσεις της ύφεσης
40,5%
60%
Αποτελεσματική λειτουργία δικαιοσύνης, ανεξάρτητων αρχών κ.α.
38,2%
47,4%

To πρόβλημα των υψηλών φορολογικών συντελεστών ανά μέγεθος επιχείρησης

Ενδεικτική είναι μάλιστα η αρνητική επίδραση που εμφανίζουν οι φορολογικοί συντελεστές για τις επιχειρήσεις, καθώς ο αρνητικός τους ρόλος διογκώνεται κλιμακωτά όσο μικρότερη είναι μία επιχείρηση, όπου στο ερώτημα για τα μεγαλύτερα εμπόδια που σχετίζονται με το ευρύτερο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον – ανά μέγεθος επιχείρησης – οι φορολογικοί συντελεστές αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο. Τα εμπόδια σχετίζονται με το ευρύτερο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον.

Μεγάλες επιχειρήσεις
61,9%
Μεσαίες επιχειρήσεις
62,2%
Μικρές επιχειρήσεις
73,2%

Αξιολόγηση εμποδίων που σχετίζονται με την καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων

Αναφορικά με την καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων, το ασταθές φορολογικό πλαίσιο είναι και πάλι το βασικότερο από τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν. Μεταξύ των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν είναι επίσης η δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση, η πολυνομία και το ασαφές θεσμικό πλαίσιο και η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνη.


2018
2019
Ασταθές φορολογικό πλαίσιο
64,9%
84,8%
Πολυνομία - ασαφές θεσμικό πλαίσιο
46,8%
49%
Καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης
45,7%
49,2%
Πρόσβαση σε χρηματοδότηση
44,7%
54,6%
Έλλειμμα επενδυτικών κινήτρων
41,2%
48,9%

Δεν υπάρχουν σχόλια: